25/11/23

O πυρετός του Πετρόφ

O τολμηρός Ρώσος σκηνοθέτης αφηγείται μια ιστορία για τον αγώνα μιας οικογένειας να επιβιώσει στο χάος μιας επιδημίας γρίπης στη σύγχρονη Ρωσία. Αν και τη βασική ιδέα της ταινίας o Kίριλ Σερεμπρένικοφ την εμπνεύστηκε πριν από την πανδημία του κορωνοϊού,  το φιλμ διαδραματίζεται την περίοδο μιας επιδημίας γρίπης. 
Κεντρικός χαρακτήρας της ταινίας είναι ένας σχεδιαστής κόμικ, ο οποίος νοσεί σοβαρά και κινείται μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας, αφού για τη θεραπεία του και της οικογένειάς του καταφεύγει σε έναν απατεώνα που ονομάζεται Ιγκορ ο οποίος μπορεί να «κινείται» στον κόσμο των ζωντανών και των νεκρών. Την ίδια ώρα η σύζυγός του, μια καταπιεσμένη βιβλιοθηκάριος, αποκτά χαρακτηριστικά μιας σούπερ ηρωίδας με επιθετικές τάσεις, η οποία εκτονώνεται εναντίον των φαλλοκρατών.  
Η πραγματικότητα μπλέκεται με την φαντασία και το παιδικό παρελθόν του ήρωα με το παρόν του, με ένα σουρεαλιστικό τρόπο, που παραμένει ανεξήγητη η χρήση, ενώ το μοντάζ αποπροσανατολίζει περισσότερο τον θεατή και παραμένει μόνον η σκοτεινή φωτογραφία του Βλαντισλάβ Οπέλιαντς να αναδεικνύει εύστοχα με τις κατάλληλες αποχρώσεις, τόσο το πραγματικό κλειστοφοβικό περιβάλλον όσο και την αρρωστημένη (λόγω επιδημίας) φαντασία του κεντρικού χαρακτήρα. (Κριτική μου για το myFilm)
INFO
Προβάλλεται από 23/11/2023 στους κινηματογράφους
Είδος: Δράμα, 145΄
Χώρες: Ρωσία, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, 2021
Σκηνοθεσία: Κιρίλ Σερεμπρένικοφ
Παίζουν: Σεμιόν Σερζίν, Τσουλπάν Χαμάτοβα, Γιούρι Κολοκόλνικοφ, Ιβάν Ντορν, Γιούλια Πέρεσιλντ, Γιούρι Μπόρισοφ
Διανομή: Weird Wave