4/12/23

Ο τελευταίος στρατιώτης – The last rifleman

Μία συγκινητική ταινία με πανανθρώπινο μήνυμα, εμπνευσμένη από την αληθινή ιστορία του Μπέρναρντ Τζόρνταν, βετεράνου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος το είχε σκάσει από ένα γηροκομείο στη Βόρεια Ιρλανδία (το 2014) και έκανε ένα ασυνήθιστο και εξαιρετικά κουραστικό ταξίδι μέχρι τη Γαλλία για να παραβρεθεί στον εορτασμό της 70ης επετείου από την απόβαση στη Νορμανδία κα να αποτίνει φόρο τιμής σε ένα συμπολεμιστή του.
Ο Πιρς Μπρόσναν στο δραματικότερο ρόλο του (και μακριά από την τυποποίησή του ως Τζέιμς Μποντ) δίνει τον καλύτερο εαυτό του υποδυόμενος τον υπερήλικα Άρτι (ηλικίας 923/4  όπως επαναλαμβάνει αρκετές φορές στην ταινία) που με τρόπους ασυμβίβαστους για την ηλικία του προσπαθεί να φτάσει στη ακτή της Νορμανδίας, κυνηγημένος από τη διοίκηση του γηροκομείου, την οικογένειά του, την ειδοποιημένη αστυνομία και ένα δημοσιογράφο που θέλει να εξασφαλίσει το top story για την εφημερίδα του, όπου και θα μας αποκαλύψει και τον πραγματικό λόγο της «απόδρασής» του.
Ενδιάμεσα, ο σκηνοθέτης θα σχολιάσει τη συμπεριφορά της σημερινής νεολαίας απέναντι στους μεγαλύτερους, την κριτική γι’ αυτήν από την πλευρά των ηλικιωμένων, τη νοσταλγία, αλλά και τον πόνο που προκάλεσε η γενιά του πολέμου («Είναι σοκ να μαθαίνεις ότι έχασες τον πόλεμο. Είναι μεγαλύτερο σοκ να ανακαλύπτεις ότι βρισκόσουν στη λάθος πλευρά» λέει ένας Γερμανός στον Άρτι σε κάποια στιγμή που θυμούνται ότι ήταν αντίπαλοι).
Εξαιρετική ερμηνεία, σφιχτή σκηνοθεσία, σενάριο με suspense και ένα συναρπαστικό road trip, που βλέπεται ευχάριστα. (Κριτική μου στο myFilm)
INFO
Προβάλλεται από 7/12/2023 στους κινηματογράφους 
Είδος: Δράμα, 95΄
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο, 2023
Σκηνοθεσία: Τέρι Λόουν
Παίζουν: Πιρς Μπρόσναν, Κλεμάνς Ποεζί, Γιούργκεν Πρόχνοβ, Ντέσμοντ Ίστγουντ, Τζον Έιμος
Διανομή: Tanweer