5/12/23

Η τελευταία παμπ – The Old Oak

Ευαίσθητη, συγκινητική και πάντοτε με οικουμενικά μηνύματα από τον Κεν Λόουτς ταινία, γύρω από την προσφυγιά, την αποδοχή, την ομοφοβία, το ρατσισμό και όλα εκείνα τα επακόλουθα από τη μετανάστευση, ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα την Ευρώπη και τη Μεγάλη Βρετανία.
Η παμπ «Παλιά Βελανιδιά», είναι ο μοναδικός δημόσιος χώρος που έχει απομείνει σε μία κοινότητα πρώην ανθρακωρύχων που παρακμάζει εδώ και 30 χρόνια. Ο ιδιοκτήτης της ο Τι Τζέι Μπάλανταϊν (τον υποδύεται σπαρακτικά ο Ντέιβ Τέρνερ) παλεύει να την κρατήσει ανοιχτή και τα πράγματα χειροτερεύουν όταν η παμπ γίνεται αντικείμενο έριδας μετά την άφιξη προσφύγων από τη Συρία μεταξύ των οποίων και μία νεαρή, η Γιάρα (Εμπία Μάρι) με την οποία ο Τι Τζέι θα ξεκινήσει μία απρόσμενη φιλία. Αυτό θα σταθεί αφορμή για τους τακτικούς πελάτες του, να αρχίσουν όχι μόνο να μην επισκέπτονται την παμπ αλλά να κάνουν ό,τι μπορούν για να εμποδίσουν και μια συμπάθεια που δείχνει ο Τι Τζέι προς την κοινότητα των Σύριων.
Ο Κεν Λόουτς χωρίς να γίνεται έντονα διδακτικός και ακολουθώντας μια συνταγή που γνωρίζει καλά, κινεί το φακό του αργά και σταθερά, ανάμεσα σε ηθοποιούς με εξαιρετικές ερμηνείες και έχει δημιουργήσει ένα χαμηλών τόνων δράμα στο οποίο η αλληλεγγύη, η αλληλοβοήθεια και η ανθρωπιά ξεχειλίζουν.(Κριτική μου στο myFilm)
INFO
Είδος: Δράμα, 113΄
Χώρες: Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Βέλγιο, 2023 
Σκηνοθεσία: Κεν Λόουτς
Παίζουν: Ντέιβ Τέρνερ, Εμπία Μάρι, Κλερ Ρότζερσον, Τρέβορ Φοξ, Κρις Μακγκλέιντ
Διανομή: Feelgoog