7/12/23

Νέες ταινίες από 7/12/2023 - Παρουσίαση και σχόλια

Παρουσίαση και σχολιασμός των ταινιών που προβάλλονται στους κινηματογράφους από 7/12/2023: Αγάπη, ζωή / Η τελευταία παμπ / Ο τελευταίος στρατιώτης  / Ο μαέστρος / Thanksgiving / Γάζα / Ένα ταξίδι για πάπιες
Αγάπη, ζωή  - Love, life
Δράμα χαρακτήρων με ανεπαίσθητες κωμικές πινελιές σε μια συναισθηματικά καλοζυγισμένη μελέτη για το πως η θλίψη μπορεί να αποξενώσει αλλά και να ενώσει ξανά τους ανθρώπους.
Η Tαέκο και ο σύζυγός της, Τζίρο, ζουν μια ήσυχη καθημερινότητα με τον γιο τους, Kέιτα, παρά το ότι ο πατέρας του συζύγου της δεν εγκρίνει το γάμο του γιου του με μια χωρισμένη γυναίκα. Ένα τραγικό ατύχημα θα δοκιμάσει τη σχέση τους και θα φέρει τον βιολογικό κορεάτη πατέρα του αγοριού Παρκ, πίσω στη ζωή τους. Η Tαέκο δεν θα του γυρίσει την πλάτη. Θα βοηθήσει τον κωφό και άστεγο πρώην άνδρα της  να ανταπεξέλθει στον πόνο και τις ενοχές, περιπλέκοντας έτσι μια ήδη περιπεπλεγμένη κατάσταση για την ίδια και την οικογένειά της. Η απόσταση ανάμεσα στο ζευγάρι θα μεγαλώσει απότομα. Η ζωή τους πριν δεν έχει καμία σχέση με τη ζωή τους μετά. Η αγάπη είναι αρκετή;
Η ηρωίδα της ταινίας είναι μια σύζυγος, μια μητέρα, μια προστάτιδα (σ.σ. εργάζεται σε κοινωνική υπηρεσία). «Όμως δεν γνωρίζει πραγματικά ποια είναι στον πυρήνα της, και δεν έχει το χρόνο να το ανακαλύψει», εξηγεί ο σκηνοθέτης. «O γάμος κάποτε ήταν αρκετός για να διασφαλίσει την ευτυχία μιας γυναίκας και του περιβάλλοντός της. Το να είσαι σύζυγος κάποιου από μόνο του είχε μια αξία για την ζωή μιας γυναίκας. Αυτές οι εποχές πάνε πια».
INFO
Είδος: Δράμα, 123’
Χώρες: Ιαπωνία, Γαλλία, 2022,
Σκηνοθεσία:  Κότζι Φουκάντα
Παίζουν:  Φουμίνο Κιμούρα, Kέντο Ναγκαγιάμα, Ατόμ Σουνάντα, Χιρόνα Γιαμαζάκι
Διανομή: Weirdwave
===
Η τελευταία παμπ – The Old Oak
Ευαίσθητη, συγκινητική και πάντοτε με οικουμενικά μηνύματα από τον Κεν Λόουτς ταινία, γύρω την προσφυγιά, την αποδοχή, την ομοφοβία, το ρατσισμό και όλα εκείνα τα επακόλουθα από τη μετανάστευση, ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα την Ευρώπη και τη Μεγάλη Βρετανία.
Η παμπ «Παλιά Βελανιδιά», είναι ο μοναδικός δημόσιος χώρος που έχει απομείνει σε μία κοινότητα πρώην ανθρακωρύχων που παρακμάζει εδώ και 30 χρόνια. Ο ιδιοκτήτης της ο Τι Τζέι Μπάλανταϊν (τον υποδύεται σπαρακτικά ο Ντέιβ Τέρνερ) παλεύει να την κρατήσει ανοιχτή και τα πράγματα χειροτερεύουν όταν η παμπ γίνεται αντικείμενο έριδας μετά την άφιξη προσφύγων από τη Συρία μεταξύ των οποίων και μία νεαρή, η Γιάρα (Εμπία Μάρι) με την οποία ο Τι Τζέι θα ξεκινήσει μία απρόσμενη φιλία. (Περισσότερα ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Δράμα, 113΄
Χώρες: Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Βέλγιο, 2023
Σκηνοθεσία: Κεν Λόουτς
Παίζουν: Ντέιβ Τέρνερ, Εμπία Μάρι, Κλερ Ρότζερσον, Τρέβορ Φοξ, Κρις Μακγκλέιντ
Διανομή: Feelgoog
===
Ο τελευταίος στρατιώτης – The last rifleman
Μία συγκινητική ταινία με πανανθρώπινο μήνυμα, εμπνευσμένη από την αληθινή ιστορία του Μπέρναρντ Τζόρνταν, βετεράνου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος το είχε σκάσει από ένα γηροκομείο στη Βόρεια Ιρλανδία (το 2014) και έκανε ένα ασυνήθιστο και εξαιρετικά κουραστικό ταξίδι μέχρι τη Γαλλία για να παραβρεθεί στον εορτασμό της 70ης επετείου από την απόβαση στη Νορμανδία κα να αποτίνει φόρο τιμής σε ένα συμπολεμιστή του.
Ο Πιρς Μπρόσναν στο δραματικότερο ρόλο του (και μακριά από την τυποποίησή του ως Τζέιμς Μποντ) δίνει τον καλύτερο εαυτό του υποδυόμενος τον υπερήλικα Άρτι (ηλικίας 92 και 3/4  όπως επαναλαμβάνει αρκετές φορές στην ταινία) που με τρόπους ασυμβίβαστους για την ηλικία του προσπαθεί να φτάσει στη ακτή της Νορμανδίας, κυνηγημένος από τη διοίκηση του γηροκομείου, την οικογένειά του, την ειδοποιημένη αστυνομία και ένα δημοσιογράφο που θέλει να εξασφαλίσει το top story για την εφημερίδα του, όπου και θα μας αποκαλύψει και τον πραγματικό λόγο της «απόδρασής» του. (Περισσότερα ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Δράμα, 95΄
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο, 2023
Σκηνοθεσία: Τέρι Λόουν
Παίζουν: Πιρς Μπρόσναν, Κλεμάνς Ποεζί, Γιούργκεν Πρόχνοβ, Ντέσμοντ Ίστγουντ, Τζον Έιμος
===
Ο μαέστρος - Maestro
Η ταινία αποτελεί μια επιβλητική και ατρόμητη ερωτική ιστορία, εξιστορώντας το χρονικό μιας σχέσης ζωής ανάμεσα στο πολιτισμικό είδωλο Λέοναρντ Μπέρνσταϊν (Μπράντλεϊ Κούπερ) και την Φελίσια Μοντεαλέγκρε (Κάρεϊ Μάλιγκαν). Ένα γράμμα αγάπης στη ζωή και την τέχνη, μία συναισθηματικά επική απεικόνιση της οικογένειας και της αγάπης. 
INFO
Είδος: Ρομαντική, Βιογραφία, 129΄
Χώρα: ΗΠΑ, 2023
Σκηνοθεσία: Μπράντλεϊ Κούπερ
Παίζουν: Μπράντλεϊ Κούπερ, Κάρεϊ Μάλιγκαν
Διανομή: The Film Group
===
Thanksgiving
Μετά από μια τραγική αναταραχή που εκδηλώνεται την Black Friday, ένας μυστηριώδης δολοφόνος που εμπνέεται από τη Μέρα των Ευχαριστιών τρομοκρατεί το Πλίμουθ στη Μασαχουσέτη, γενέτειρα της σχετικής γιορτής.
INFO
Είδος: Θρίλερ, Τρόμου, 106΄
Χώρες: ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία, 2023
Σκηνοθεσία: Ιλάι Ροθ  
Παίζουν: Πάτρικ Ντέμπσεϊ, Άντισον Ράε, Μάιλο Μανχάιμ, Τζέιλεν Μπρουκς Τόμας, Ρικ Χόφμαν 
Διανομή: Feelgood
===
Γάζα - Gaza
Σε αυτή τη συγκινητική ταινία, ξεδιπλώνεται ένα όμορφο πορτρέτο καθημερινών πολιτών της Γάζας, που ζουν τις ζωές πέρα από τα ερείπια της αιώνιας σύγκρουσης. Ελεύθεροι από το κλισέ του ρεπορτάζ ειδήσεων, αποκαλύπτουμε έναν τόπο ομορφιάς μέσα στην καταστροφή, μέσα από τις ζωές των εξαιρετικών ανθρώπων του. Η ταινία μας επικεντρώνεται σε δύο έφηβους από τα αντίθετα άκρα του κοινωνικού χάσματος της Γάζας, τον Κάρμα και τον Αχμέντ. Στο αυτοσχέδιο σπίτι του Αχμέτ ζει η μεγαλύτερη οικογένεια της Γάζας με 14 γιους, 22 κόρες, έναν πατέρα και τρεις συζύγους. Λιγότερο από 10 μίλια μακριά, το πολυτελές διαμέρισμα της Κάρμα, μαζί με τη φιλελεύθερη μητέρα του, τον παραδοσιακό πατέρα και τις τρεις αδερφές της λένε μια διαφορετική ιστορία. 
INFO
Είδος: Ντοκιμαντέρ, 92΄
Χώρες: Ιρλανδία, Καναδάς, Γερμανία, 2019
Σκηνοθεσία: Γκάρι Κιν, Άντριου ΜακΚόνελ
Διανομή: New Star
===
Ένα ταξίδι για πάπιες – Migration
Μία οικογένεια από πρασινοκέφαλες πάπιες έχει βαλτώσει και ενώ ο μπαμπάς Μακ χαίρεται που έχει την οικογένεια του ασφαλή και κολλημένη για πάντα σε μία λίμνη της Νέας Αγγλίας, η μαμά Παμ λαχταράει να ταράξει τα νερά και να δείξει στα παιδιά της – τον έφηβο γιο Νταξ και τη μικρότερη κόρη Γκουέν- τον κόσμο ολόκληρο. Όταν μία οικογένεια από αποδημητικές πάπιες αποβιβάζεται στη λίμνη τους με συναρπαστικές ιστορίες από μέρη μακρινά, η Παμ πείθει τον Μακ να φύγουν για ένα οικογενειακό ταξίδι με προορισμό την τροπική Τζαμάικα και ενδιάμεση στάση τη Νέα Υόρκη. 
INFO
Είδος: Animation, Κωμωδία, Οικογενειακό, 82΄
Χώρες: ΗΠΑ, Γαλλία, Καναδάς, 2023
Σκηνοθεσία: Μπενζαμέν Ρενέρ
Διανομή: Tanweer