29/11/23

Πεσμένα φύλλα - Kuolleet lehdet - Fallen leaves

Ο Άκι Καουρισμάκι επιστρέφει με μια ιστορία για τη λαχτάρα για αγάπη, την αλληλεγγύη, την ελπίδα, το σεβασμό για τους άλλους ανθρώπους και όλα αυτά τα στοιχεία δεμένα με έμμεσες αναφορές στον κινηματογράφο.
Μια γυναίκα και ένας άντρας, σκληρά εργαζόμενοι στη βαριά βιομηχανία και φαινομενικά αταίριαστοι άνθρωποι, συναντιούνται τυχαία μια νύχτα σε ένα καραόκε μπαρ στο Ελσίνκι και προσπαθούν να βρουν τον απόλυτο έρωτα της ζωής τους κόντρα σε μία καταιγίδα κακοτυχίας. 
Εκείνος μονίμως με ένα μπουκαλάκι αλκοόλ στην τσέπη του, που γίνεται διαρκώς η αιτία να τον απολύουν όπου και να εργάζεται, και εκείνη μια γοητευτική, αλλά ταλαιπωρημένη ύπαρξη σε μια μόνιμη προσπάθεια να βρει ένα σωστό σύντροφο. Θα συναντηθούν και μέσα από ατελείωτες σιωπές θα αγαπηθούν, αλλά δεν θα μπορέσουν να σμίξουν. Το ποτό εκείνου θα είναι πάλι η αιτία για να χάσει τον αριθμό του τηλεφώνου της.
Αν και πνιγηρή από τους καταπιεστικούς εργασιακούς και τους στενούς οικιακούς χώρους στους οποίους και οι δύο χαρακτήρες ζουν τη μοναξιά τους, η ταινία χάρη στη φωτογραφία με απαλές αποχρώσεις και την ευχάριστη μουσική, αποπνέει αισιοδοξία και την αγάπη στον κινηματογράφο. Αυτό γίνεται φανερό όχι μόνον από το γεγονός ότι και οι δυο ήρωές μας τον αγαπούν και έχουν κάτι να πουν γι’ αυτό (την πρώτη φορά που πάνε μαζί σινεμά βλέπουν και σχολιάζουν την ταινία «Οι νεκροί δεν πεθαίνουν» του Τζιμ Τζάρμους σαν κάτι πολύ φυσικό), αλλά και γιατί στα μπαρ που συχνάζουν, «μιλάνε» στο φόντο οι αφίσες πολλών γνωστών ταινιών, που είναι αναγνωρίσιμες παρά τους φινλανδικούς τίτλους.
Εξαιρετικές ερμηνείες και γύρισμα με υφέρποντα σχολιασμό των πάντων από τον Καουρισμάκι, η ταινία κρίθηκε ως καλύτερη ταινία της χρονιάς από τη Διεθνή Επιτροπή Κριτικών Κινηματογράφου στο Φεστιβάλ Σαν Σεμπαστιάν 2023. Δείτε την.  (Κριτική μου για το myFilm)
INFO
Προβάλλεται από 30/11/2023 στους κινηματογράφους
Είδος: Δραματική, Κομεντί, 81΄
Χώρες: Φινλανδία, Γερμανία, 2023
Σκηνοθεσία: Άκι Καουρισμάκι
Παίζουν: Άλμα Πόιστι, Γιούσι Βάτανεν, Αλίνα Τομνίκοφ
Διανομή: Cinobo