29/11/23

Σιωπηλή οργή – Silent night

Απροσδόκητα συγκινητική, καθηλωτική, εξαιρετικά βίαιη και εξαγνιστική είναι η τελευταία ταινία του Τζον Γου, στην οποία ακολουθούμε την εκδικητική πορεία ενός βασανισμένου πατέρα που είδε το 10χρονο γιο του να πεθαίνει σε ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ συμμοριών την παραμονή των Χριστουγέννων. 
Θα χώριζα την ταινία σε τρία μέρη. Το πρώτο είναι εκείνο στο οποίο ζούμε το δράμα του πατέρα (Τζόελ Κίναμαν), που έχει χάσει αδίκως το 10χρονο γιο του και από την ίδια ανταλλαγή πυρών τραυματίζεται και χάνει τη φωνή του και επίσης, ζούμε το δράμα της γυναίκας του (Καταλίνα Σαντίνο Μορένο) που έχει χάσει το παιδί της και προκειμένου να μη φέρνει σε δύσκολη θέση τον άντρα της παραμένει βουβή και συνεννοούνται με sms. Η μουσική παρτιτούρα, που συνοδεύει αυτό το μέρος είναι ικανή να φέρει δάκρυα στα μάτια του ευαίσθητου κοινού.
Το δεύτερο μέρος αποτελείται από την αυτό-εκπαίδευση του ήρωά μας, για να δυναμώσει το σώμα του, την εξάσκησή του στη σκοποβολή και στην οδήγηση ενός Μάσταγκ, που το διασκευάζει σε «τανκ». Η οποία εκπαίδευση πείθει τη γυναίκα του ότι ουσιαστικά ετοιμάζεται για να συναντήσει το παιδί του και έτσι… τον εγκαταλείπει. Η συγκινητική παρτιτούρα του πρώτου μέρους έχει δώσει τη θέση της σε σκληρή -γεμάτη μέταλλο- μουσική ροκ.
Στο τρίτο μέρος, το ευαίσθητο κοινό που -μπορεί να- είχε βγάλει χαρτομάντηλα στο πρώτο, αρχίζει να αποχωρεί από την αίθουσα, βλέποντας μέχρι και «το παλικάρι» να κάνει εμετό από τους σκοτωμούς που προκαλεί το πέρασμά του, μέχρι το Αριστοτέλειο φινάλε, που ακολουθεί μετά την κλασική πορεία «κάτω – επάνω - πάλι κάτω» των συναισθημάτων του πατέρα: θλίψη από την απώλεια, οργή και αυτοπεποίθηση από την εκπαίδευση και τέλος κτηνώδης βία, το κατώτερο ένστικτο. Η μουσική παρτιτούρα εδώ, περιλαμβάνει ένα κρεσέντο οργάνων, που μόλις ακούγεται κάτω από τους ήχους των όπλων. 
Άφησα για το τέλος το γεγονός ότι η ταινία δεν έχει διαλόγους. Εκεί κρύβεται όλη η μαεστρία του Τζον Γου. Μιλάνε οι εικόνες και οι σιωπηλές ερμηνείες των πρωταγωνιστών. Μια βουβή τραγωδία και ένα ξέσπασμα θορυβώδες. Θα μπορούσε να πάρει άριστα, αλλά ποτέ δεν μας εξήγησε, τι δουλειά έκανε ο πατέρας του παιδιού και που έβρισκε τα λεφτά για να οργανώσει το οικιακό γυμναστήριο, να πληρώσει το σκοπευτήριο, να αγοράσει το Μάσταγκ αντίκα, ενώ μένει σε μια υποβαθμισμένη γειτονιά και ζει στα όρια της φτώχειας. (Κριτική μου στο myFilm)
INFO
Προβάλλεται από 30/11/2023 στους κινηματογράφους
Είδος: Περιπέτεια, Δράσης, 104΄
Χώρα: ΗΠΑ, 2023
Σκηνοθεσία: Τζον Γου
Παίζουν: Τζόελ Κίναμαν, Καταλίνα Σαντίνο Μορένο, Κιντ Κούντι, Χάρολντ Τόρες
Διανομή: The Film Group