20/7/23

Νέες ταινίες από 20/7/2023 - Παρουσίαση και σχολιασμός

Παρουσίαση και σχόλια των ταινιών που προβάλλονται από 20/7/2023 στους κινηματογράφουςQ: Ζαν Ντι Μπαρί, η ερωμένη του βασιλιά / Barbie / Ελληνάρες για πάντα / Η ρίζα του κακού / Άκου τη μαμά / Η περιπέτεια (Επαν.) / Μόνον αίμα (Επαν.) / Ξαναπαντρεύομαι τη γυναίκα μου (Επαν.)
Ζαν Ντι Μπαρί: Η ερωμένη του βασιλιά - Jeanne Du Barry
Η Ζαν Βοβερνιέ, μια γυναίκα της εργατικής τάξης αποφασισμένη να ανέβει κοινωνικά, χρησιμοποιεί τη γοητεία της για να ξεφύγει από τη φτωχή της κατάσταση. Ο αγαπημένος της, ο Κομ Ντι Μπαρί, που έγινε πλούσιος χάρη στις ερωτικές ίντριγκες της Ζαμ, επιθυμεί να την παρουσιάσει στον βασιλιά και ενορχηστρώνει μια συνάντηση μέσω του σημαίνοντος Δούκα του Ρισελιέ. Η συνάντηση ξεπερνά κατά πολύ τις προσδοκίες του: για τον Λουδοβίκο XV και τη Ζαν, είναι έρωτας με την πρώτη ματιά. Ακολουθεί σκάνδαλο.
INFO
Είδος: Αισθηματική, Δράμα, 116΄ 
Χώρες: Γαλλία, Ηνωμ. Βασίλειο, Βέλγιο, 2023
Σκηνοθεσία: Μαϊουέν
Παίζουν: Τζόνι Ντεπ, Μαϊουέν, Μπενζαμίν Λαβερνιέ, Μελβίλ Πουπό
Διανομή: Spentzos Film
================================
Barbie
«Η Μπάρμπι περνά μια κρίση που την κάνει να αμφισβητήσει τον κόσμο της και την ύπαρξή της», αναφέρει ως σύνοψη το IMDB και το γεγονός ότι το πρώτο teaser για την ταινία που κυκλοφόρησε πέρυσι δεν αποκάλυπτε την πλοκή μαζί με το όνομα της Γκρέτα Γκέργουιγκ (Lady Bird και Μικρές Κυρίες) στη σκηνοθεσία, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι αυτή η Barbie θα είναι κάτι παραπάνω από ροζ αποχρώσεις και συνθετικά υλικά.
INFO
Είδος: Αισθηματικό, Κωμωδία, Μιούζικαλ, 114΄
Χώρα: ΗΠΑ, 2023
Σκηνοθεσία: Γκρέτα Γκέργουιγκ
Παίζουν: Μάργκοτ Ρόμπι, Ράιαν Γκόσλινγκ, Αμέρικα Φερέρα, Κέιτ ΜακΚίνον, Ίσα Ρέι, Ρέα Πέρλμαν, Γουίλ Φέρελ
Διανομή: Tanweer
===========================
Ελληνάρες για πάντα - Wog boys forever
Ο ελληναρο-αυστραλός Στιβ Καραμίτσης, κάτοικος Μελβούρνης, είναι πλέον εργένης, πάτησε τα 50 και εργάζεται ως ταξιτζής. Δεν έχει ακόμα ξεπεράσει τον χωρισμό του με τη Ζωή, που γνώρισε σε νησί των Κυκλάδων προ δεκαετίας. Συνειδητοποιεί όμως ότι τρέφει ακόμα αισθήματα για την παλιά αγαπημένη του, Κλίο, όταν ξαφνικά θα βρεθεί πελάτισσα στο ταξί του. Πρώτα όμως πρέπει να αντιμετωπίσει την εξαγριωμένη εκδίκηση που αποζητά από αυτόν η υπουργός μετανάστευσης, μια και ο Στιβ είχε γίνει αιτία να διαλυθεί η πολιτική καριέρα της μητέρας της πριν από 20 χρόνια…
INFO
Είδος: Κωμωδία, 102΄
Χώρα: Αυστραλία, 2022
Σκηνοθεσία: Φρανκ Λότο
Παίζουν: Νικ Γιανόπουλος, Σάρα Ρόμπερτς, Βινς Κολοσίμο, Άναμπελ Μάρσαλ-Ροθ
Διανομή: The Film Group
================================
Η ρίζα του κακού – L' origine du mal
Σύμφωνα με την παραγωγή: Μια άπορη νεαρή γυναίκα, επιδιώκει να επανασυνδεθεί με τον πατέρα της. Σε μια πολυτελή παραθαλάσσια βίλα βρίσκει μια παράξενη οικογένεια: έναν άγνωστο και πολύ πλούσιο πατέρα, την ιδιόρρυθμη σύζυγό του, την φιλόδοξη επιχειρηματία κόρη του, μια επαναστατημένη έφηβη και μια απειλητική υπηρέτρια. Όμως, κάποιος λέει ψέματα. Γιατί; Ανάμεσα σε υποψίες και ανατροπές, το μυστήριο καλύπτει τα πάντα και το κακό εξαπλώνεται… (Αναλυτική κριτική ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Αστυνομικό, Δράμα, 125΄
Χώρα: Γαλλία, 2022
Σκηνοθεσία: Σεμπαστιάν Μαρνιέ
Παίζουν: Λορ Καλαμί, Ντορια Ντιλιέ, Ντομινίκ Μπλαν, Σουζάν Κλεμάν, Σελέστ Μπρινκέλ
Διανομή: Weird Wave
==============================
Άκου τη μαμά - Cobweb
Ο οχτάχρονος Πίτερ (Γούντι Νόρμαν) μαστίζεται από ένα μυστηριώδες, συνεχές χτύπημα μέσα από τον τοίχο του υπνοδωματίου του. Ένα χτύπημα που οι γονείς του επιμένουν ότι είναι στη φαντασία του. Καθώς ο φόβος του Πίτερ εντείνεται, πιστεύει ότι οι γονείς του (Λίζι Κάπλαν και Άντονι Σταρ) θα μπορούσαν να κρύβουν ένα τρομερό, επικίνδυνο μυστικό και αμφισβητεί την εμπιστοσύνη τους. Και για ένα παιδί, τι πιο τρομακτικό από αυτό; Και ο Γούντι Νόρμαν δεν τα πάει κι άσχημα σ’ αυτό το φιλμ-ντεπούτο του Σάμιουελ μποντίν.
INFO
Είδος: Θρίλερ, Τρόμου, 88΄
Χώρα: ΗΠΑ, 2023
Σκηνοθεσία: Σάμιουελ Μποντίν
Παίζουν: Λίζι Κάπλαν, Γούντι Νόρμαν, Κλεοπάτρα Κόουλμαν, Άντονι Σταρ
Διανομή: Spentzos Film
==============================
Η περιπέτεια - L' avventura (Επαν.)
Μια ομάδα πλούσιων Ιταλών ξεκινά ένα ταξίδι με γιοτ σε ένα έρημο ηφαιστειακό νησί στη Μεσόγειο. Όταν πρόκειται να φύγουν από το νησί, διαπιστώνουν ότι η Άννα (Λέα Μασάρι) έχει χαθεί. Ο Σάντρο (Γκαμπριέλε Φερτζέτι) φίλος της Άννας και η φίλη της Κλαούντια (Μόνικα Βίτι) προσπαθούν χωρίς επιτυχία να τη βρουν. Ενώ ψάχνουν, η Κλαούντια και ο Σάντρο αναπτύσσουν μια έλξη ο ένας για τον άλλον. Όταν επιστρέφουν στη στεριά, συνεχίζουν την αναζήτηση χωρίς επιτυχία. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα έχουν αποτύχει και ως εραστές.
Μια βραδυφλεγής ερωτική ιστορία σε ηφαιστιογενές έδαφος, το οποίο ο Αντονιόνι συνδυάζει με τα εύφλεκτα συναισθήματα των πρωταγωνιστών του. (Περισσότερη κριτική ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Αισθηματική, Περιπέτεια, 124΄
Χώρα: Ιταλία, 1960
Σκηνοθεσία: Μικελάντζελο Αντονιόνι
Παίζουν: Γκαμπριέλε Φερτζέτι, Μόνικα Βίτι, Λέα Μασάρι, Ντομινίκ Μπλανσάρ
Διανομή: New Star
============================
Μόνον αίμα – Blood simple (Επαν.)
Επηρεασμένη από τα κλασικά φιλμ νουάρ, η ταινία είναι μια σκοτεινή και αγωνιώδης ιστορία εξαπάτησης, φόνων, απληστίας και προδοσίας, με τεταμένη και απρόβλεπτη πλοκή και στοιχεία μαύρης κωμωδίας. 
Ένας ιδιοκτήτης μπαρ στο Τέξας, ο Μάρτι, ο οποίος υποψιάζεται ότι η σύζυγός του, η Άμπι, τον απατά με τον Ρέι, έναν από τους υπαλλήλους του, προσλαμβάνει έναν ιδιωτικό ντετέκτιβ για να σκοτώσει και τους δύο. Τα πράγματα όμως γρήγορα ξεφεύγουν από τον έλεγχο, καθώς αυτός έχει κάτι διαφορετικό στον νου του.
Η σφιχτή σκηνοθεσία κάνοντας αριστοτεχνική χρήση των γωνιών της κάμερας και εκμεταλλευόμενη την ατμοσφαιρική φωτογραφία του Μπάρι Σόνενφελντ που μαζί με τη μουσική του Κάρτερ Μπέργουελ, δημιουργεί μια αίσθηση έντασης σε όλη τη διάρκεια της ταινίας.
Οι ερμηνείες είναι υποδειγματικές, ενώ ο συνδυασμός σκοτεινού χιούμορ, ωμής βίας και ηθικά εύπλαστων χαρακτήρων δημιουργούν συνολικά μια αρκετά καλή ταινία.
INFO
Είδος: Αστυνομικό, Δράμα, 99΄
Χώρα: ΗΠΑ, 1984
Σκηνοθεσία: Τζόελ & Ίθαν Κοέν
Παίζουν: Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, Νταν Χεντάγια, Τζον Γκετζ, Έμετ Γουόλς
Διανομή: Summer Classics
===================================
Ξαναπαντρεύομαι τη γυναίκα μου - His girl Friday (Επαν.)
Κωμωδία καταστάσεων με  φόντο το χώρο του Τύπου και το κυνήγι (και τη δημιουργία, καμιά φορά) της είδησης, εμπνευσμένη  από το θεατρικό έργο (Η πρώτη σελίδα» των Μπεν Χεκτ και Τσαρλς Μακάρθουρ.  
Ο Ουόλτερ Μπερνς (Κάρι Γκραντ), παθιασμένος εκδότης της εφημερίδας «Πρωινά Νέα», μαθαίνει ότι η πρώην σύζυγός του Χίλντι (Ρόζαλιντ Ράσελ) και μεγάλο αστέρι της δημοσιογραφίας, ετοιμάζεται να ξαναπαντρευτεί και να νοικοκυρευτεί μιας και ο Ουόλτερ κυνηγώντας πάντα το «λαυράκι» και τη δουλειά του δεν την πρόσεχε. Ο νέος της άντρας ο Μπρους (Ραλφ Μπέλαμι) είναι τελείως διαφορετικός από τον  Ουόλτερ. Σοβαρός και μετρημένος, άνθρωπος για σπίτι και οικογένεια μπορεί να της χαρίσει μια ήρεμη και προγραμματισμένη ζωή ως συζύγου και μητέρας, μακριά από τους φρενήρεις ρυθμούς της δημοσιογραφίας και των σκληρό κόσμο των εφημερίδων. Έλα όμως που υπολογίζει χωρίς τον ξενοδόχο; Έτσι ο Ουόλτερ, που την αγαπάει ακόμα, θα κάνει κάθε προσπάθεια να την εμποδίσει να φύγει με τον Μπρους και παρασέρνει τη Χίλντι να ασχοληθεί με την τελευταία μεγάλη είδηση, να κάνει το τελευταίο της ρεπορτάζ για την εκτέλεση ενός δολοφόνου, με ελπίδα να την ξανακερδίσει…
Η σφιχτή σκηνοθεσία, το έξυπνο σενάριο και το ζευγάρι Κάρι Γκραντ και Ρόζαλιν Ράσελ κάνουν την ταινία απολαυστική. (Περισσότερη κριτική ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Κωμωδία, 92΄
ΗΠΑ, 1940
Σκηνοθεσία: Χάουαρντ Χοκς
Παιζουν: Κάρι Γκραντ, Ρόζαλιν Ράσελ, Ραλφ Μπέλαμι
Διανομή: New Star
============================================
(Γραμμένο για τη σημερινή έντυπη Αμαρυσία)