19/7/23

Η περιπέτεια - L' avventura (Επαν.)

Μια βραδυφλεγής ερωτική ιστορία σε ηφαιστιογενές έδαφος, το οποίο ο Αντονιόνι συνδυάζει με τα εύφλεκτα συναισθήματα των πρωταγωνιστών του.
Μια ομάδα πλούσιων Ιταλών ξεκινά ένα ταξίδι με γιοτ σε ένα έρημο ηφαιστειακό νησί στη Μεσόγειο. Όταν πρόκειται να φύγουν από το νησί, διαπιστώνουν ότι η Άννα (Λέα Μασάρι) έχει χαθεί. Ο Σάντρο (Γκαμπριέλε Φερτζέτι) φίλος της Άννας και η φίλη της Κλαούντια (Μόνικα Βίτι) προσπαθούν χωρίς επιτυχία να τη βρουν. Ενώ ψάχνουν, η Κλαούντια και ο Σάντρο αναπτύσσουν μια έλξη ο ένας για τον άλλον. Όταν επιστρέφουν στη στεριά, συνεχίζουν την αναζήτηση χωρίς επιτυχία. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα έχουν αποτύχει και ως εραστές.
Η ταινία στην εποχή της (1960) θεωρήθηκε ορόσημο, ως μια «δίχως προηγούμενο σκηνοθετική αντίληψη», η οποία καλούσε το κοινό να αναζητήσει τις απαντήσεις του όχι μέσω μιας ξεκάθαρης πλοκής, αλλά μέσα από τη γλώσσα των εικόνων. Σήμερα, με τους στενούς χώρους του κότερου, του νησιού στη μέση του πουθενά, των μικρών δωματίων στα τουριστικά καταλύματα και του τρένου στη συνέχεια, θα μπορούσε να είναι ένα βαρετό αισθηματικό φιλμ που θα οδηγούσε τους χαρακτήρες του (νέους και ανήσυχους) να κοιτάζουν συνέχεια τα κινητά τους. Εκείνη την εποχή (που δεν υπήρχαν τα κινητά) ίσχυε και αυτό που έλεγε ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ ότι «μια ταινία πρέπει να έχει αρχή, μέση και τέλος, όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά όμως». Γι’ αυτό και η ταινία αποτελεί ένα θέμα μελέτης (case study) γι’ αυτούς που αγαπούν τον καλό κινηματογράφο. Υπάρχουν ολοκληρωμένοι χαρακτήρες, suspense όσον αφορά στην εξέλιξη και ερμηνείες ηθοποιών με ταλέντο. Ενώ το θέμα της παραμένει ελκυστικό, ενδιαφέρον και διαχρονικό. (Κριτική μου για το myFilm)
INFO
Προβάλλεται από 20/7/2023 στους κινηματογράφους
Είδος: Αισθηματική, Περιπέτεια, 124΄
Χώρα: Ιταλία, 1960
Σκηνοθεσία: Μικελάντζελο Αντονιόνι
Παίζουν: Γκαμπριέλε Φερτζέτι, Μόνικα Βίτι, Λέα Μασάρι, Ντομινίκ Μπλανσάρ
Διανομή: New Star