29/6/23

Νέες ταινίες & επαναλήψεις από 29/6/2023 - Παρουσίαση και σχόλια

Παρουσίαση και σχολιασμός των ταινιών που προβάλλονται από 29/6/2023 στους κινηματογράφους: Ο Ιντιάνα Τζόουνς και ο δίσκος του πεπρωμένου / Reality / Μικρό λουλούδι / Ζαν Ντιλμάν / Ρούμπι, Ένα Κράκεν στην εφηβεία / Ρεβέκκα (Επαν.) / Σπασμένος καθρέφτης (Επαν.) / Τοπίο στην ομίχλη / Θεώρημα 
Ο Ιντιάνα Τζόουνς και ο δίσκος του πεπρωμένου - Indiana Jones and the Dial of Destiny
Βρισκόµαστε στο 1969 και ο Ιντιάνα Τζόουνς είναι έτοιµος να συνταξιοδοτηθεί. Όλα αλλάζουν µε την απροσδόκητη επίσκεψη της αποξενωµένης βαφτιστήρας του Ελενα Σο, η οποία αναζητά ένα ανεκτίμητο αρχαίο εύρηµα που είχε εµπιστευτεί ο πατέρας της στον Ιντι πριν χρόνια. Πρόκειται για τον δίσκο του πεπρωµένου, έναν µηχανισµό του Αρχιµήδη που µπορεί να αλλάξει την ιστορία. Ως έµπειρη απατεώνισσα, η Ελενα κλέβει τον µηχανισµό και αποχωρεί γρήγορα από τη χώρα για να το πουλήσει σε όποιον προσφέρει τα περισσότερα. Μην έχοντας άλλη επιλογή από το να την κυνηγήσει, ο Ιντι ξεκινάει µία τελευταία επική διαδροµή. Εν τω µεταξύ, ο παλιός εχθρός του, ο πρώην Ναζί Γιούνγκερ Βόλερ, έχει τα δικά του σατανικά σχέδια για τον µηχανισµό µε σκοπό να αλλάξει τη ροή της παγκόσµιας ιστορίας.
Θεαματική περιπέτεια με δυο σεκάνς που μένουν αξέχαστες: την εναρκτήρια όπου βλέπουμε σε flashback και με τη βοήθεια του CGI τον Χάρισον Φορντ νεότερο και αυτήν του φινάλε που είναι πραγματικά ευρηματική και… ελληνικού ενδιαφέροντος. (Αναλυτική κριτική ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Περιπέτεια, Φαντασίας, Δράση, 144΄
Χώρα: ΗΠΑ, 2023
Σκηνοθεσία: Τζέιμς Μάνγκολντ
Παίζουν: Χάρισον Φορντ, Μαντς Μίκελσεν, Φίμπι Γουόλερ Μπριτζ, Μπόιντ Χόλμπρουκ, Αντόνιο Μπαντέρας, Τόμπι Τζόουνς
Διανομή: Feelgood
 
Reality
Ένα Σάββατο απόγευμα, τον Ιούνιο του 2017, η Ριάλιτι Γουίνερ, μια 25χρονη γυναίκα, βρίσκεται αντιμέτωπη με πράκτορες του FBI, στο σπίτι της στην Τζόρτζια. Μια εκνευριστική -ανακριτική κατά βάθος- συνομιλία ξεκινά και η ζωή της Ριάλιτι αποκαλύπτεται. Πρόκειται για την απίστευτη αληθινή ιστορία μιας νεαρής γυναίκας, με δικαίωμα πρόσβασης σε απόρρητα έγγραφα,  που ξεσήκωσε θύελλα στα μέσα ενημέρωσης. Η σκηνοθέτρια δημιουργεί ένα ψυχολογικό θρίλερ έντασης χρησιμοποιώντας κωμικοτραγικούς (έως και σουρεαλιστικούς) διαλόγους, που έχουν ληφθεί απευθείας από την απομαγνητοφώνηση της ανάκρισης που διενήργησε το FBI. Παρουσιάζονται έτσι, τα περίπλοκα πορτρέτα, τόσο μιας Αμερικανίδας millennial (εκπληκτική στο ρόλο η Σίντνεϊ Σουίνι), όσο και μιας υπηρεσίας ουσιαστικά «ανίκανης και αναξιόπιστης» (όπως αναφέρει και ένας πολιτικός αξιωματούχος στο φιλμ), που δεν ενδιαφέρεται για την ουσία της υπόθεσης, αλλά για την κάλυψη ενός σκανδάλου και την ανεύρεση ενός «αποδιοπομπαίου τράγου». (Αναλυτική κριτική ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Θρίλερ, Μυστηρίου, 83΄
Χώρα: ΗΠΑ, 2023
Σκηνοθεσία: Τίνα Σάτερ
Παίζουν: Σίντνεϊ Σουίνι, Τζος Χαμιλτον, Μαρτσάντ Ντέιβις, Μπένι Ελέτζ
Διανομή: Spentzos Film
 
Μικρό λουλούδι - Petite fleur
Η ζωή τους ως ζευγάρι, ο έρωτας και η οικογένεια αποτελούν την όμορφη καθημερινότητα του Xoσέ και της Λουσί, μέχρι τη μέρα που αρχίζουν να πλήττουν. Η Λουσί συμβουλεύεται έναν ψυχίατρο για να σώσει τη σχέση τους. Ο άνεργος Χοσέ, ένας αργεντίνος κομίστας που δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στη Γαλλία, πηγαίνει να δει τον Ζαν-Κλοντ, το σνομπ γείτονά τους, τον οποίο και σκοτώνει κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ακούγοντας το τζαζ κομμάτι «Petite Fleur». Όμως την επόμενη μέρα, ο γείτονας είναι ζωντανός, σαν να μην έχει συμβεί τίποτα. Έτσι τον ξανά-σκοτώνει, αλλά πάντα επανεμφανίζεται ανοίγοντας μια νέα ρουτίνα στη ζωή του Χοσέ.
INFO
Είδος: Κωμωδία, 98΄
Χώρες: Γαλλία, Αργεντινή, Βέλγιο, Ισπανία, 2022
Σκηνοθεσία: Σαντιάγκο Μίτρε
Παίζουν: Ντάνιελ Έντλερ, Βιμάλα Πονς, Μελβίλ Πουπό, Σερζί Λοπέζ, Φρανσουάζ Λεμπρίν
Διανομή: Weirdwave
 
Ζαν Ντιλμάν - Jeanne Dielman, 23 Quai du Commerce, 1080 Bruxelles
Η καθημερινότητα μιας χήρας γυναίκας που κάνει ρουτινιέρικα το νοικοκυριό της, βοηθά τον έφηβο γιο της στα μαθήματά του και κατά την απουσία του εκδίδεται στην κρεβατοκάμαρά της.  
Η σκηνοθέτρια δεν εστιάζει στις σεξουαλικές συνευρέσεις της, αλλά στη μονότονη, σχεδόν τελετουργική καθημερινότητα της ηρωίδας της και μάλιστα με ελάχιστους διαλόγους. Ένα τρίωρο (και βάλε) κινηματογραφικό  μινιμαλιστικό πείραμα που είχε στόχο (το 1975) να ξεπεράσει τα όρια του απλού θεάματος και να γίνει θέμα αναστοχασμού. Μια εμβληματική φεμινιστική ταινία, η οποία το 2022 αναδείχθηκε 1η από το περιοδικό Sight & Sound στη λίστα «100 καλύτερες ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου». Η ταινία κατατάχθηκε στο Νο1 στη δημοσκόπηση των κριτικών και ισοφάρισε στην 4η θέση στη ψηφοφορία των σκηνοθετών. Είναι η τέταρτη ταινία που βρίσκεται στην κορυφή της δημοσκόπησης των κριτικών μετά τους «Κλέφτες ποδηλάτων», τον «Πολίτη Κέιν» και το «Δεσμώτης του Ιλίγγου», και η πρώτη σκηνοθετημένη από γυναίκα.
INFO
Είδος: Κοινωνική, 202΄
Χώρες: Βέλγιο, Γαλλία, 1975
Σκηνοθεσία: Σαντάλ Ακερμάν
Παίζουν: Ντελφίν Σεϊρίνγκ, Γιαν Ντεκόρτ
Διανομή: Weirdwave
 
Ρούμπι, Ένα Κράκεν στην εφηβεία - Ruby Gillman, A Teenage Kraken
Η γλυκιά και αδέξια 16χρονη Ρούμπι Γκίλμαν θέλει απεγνωσμένα να ταιριάξει στο περιβάλλον του γυμνασίου, όπου νιώθει ότι περνάει απαρατήρητη. Κάνει ιδιαίτερα μαθηματικών στον σκεϊτά με τον οποίο είναι τσιμπημένη, ενώ εκείνος τη θαυμάζει μόνο για το μυαλό της. Γενικά, δεν της επιτρέπεται να κυκλοφορεί στην παραλία παρέα με τα κουλ παιδιά, γιατί η υπερπροστευτική μαμά της τής απαγορεύει να μπει στο νερό. Αλλά όταν παραβαίνει τον νούμερο 1 κανόνα της μαμάς της, η Ρούμπι θα ανακαλύψει ότι είναι βασιλική διάδοχος Κράκεν πολεμιστριών και ότι προορίζεται να κληρονομήσει τον θρόνο της επιβλητικής γιαγιάς της, της πολεμίστριας βασίλισσας των επτά θαλασσών.
INFO
Είδος: Animation, Περιπέτεια, Οικογενειακή, 90΄
Χώρα: ΗΠΑ, 2023
Σκηνοθεσία: Κερκ ΝτεΜίκο, Φάριν Περλ
Ακούγονται οι: Λητώ Αμπατζή, Τάνια Παλαιολόγου, Γιάννης Στεφόπουλος, Βαγγέλης Κακούρης, Θάνος Λέκκας, Νταίζη Σεμπεκοπούλου, Έβελυν Ασουάντ, Σοφία Καψαμπέλη
Διανομή: Tanweer
 
Ρεβέκκα - Rebecca (Επαν.)
Νεαρή παντρεύεται τον Μαξίμ Ντε Γουίντερ, έναν πλούσιο χήρο άντρα και εγκαθίσταται στον τεράστιο πύργο του. Εκεί, συμβιώνοντας μαζί του θα διαπιστώσει ότι ο σύζυγός της ζει και κινείται κάτω από τη σκιά της προηγούμενης γυναίκας του Ρεβέκκα, που έχει πεθάνει μυστηριωδώς. Δυστυχώς για την κοπέλα, και η οικονόμος Ντάνβερς που φαίνεται να κρύβει κάποιο μυστικό, δείχνει να είναι ακόμα προσκολλημένη στην προηγούμενη «κυρία». Από την άλλη ο Μαξίμ, δεν φαίνεται διατεθειμένος να «ανοίξει» τον εαυτό του για το παρελθόν του. Έτσι η νεαρή κοπέλα στη μοναξιά της, όταν αυτός πηγαίνει στις δουλειές του, αρχίζει να ανησυχεί, τόσο γιατί δεν ξέρει πως πέθανε η πρώτη του γυναίκα, όσο και για το μέλλον της μέσα σ’ αυτό το «εχθρικό» περιβάλλον.
Εξαιρετικό φιλμ που συνδυάζει ρομάντζο, suspense, δράμα και διαθέτει τουλάχιστον δύο πολύ καλές ερμηνείες αντάξιες ενός θρίλερ του Χίτσκοκ την εξαιρετική ασπρόμαυρη φωτογραφία του Τζορτζ Μπαρνς που κέρδισε Όσκαρ καθώς και την υποβλητική μουσική του Φραντς Γουάξμαν. 
Περισσότερα: ΕΔΩ και ΕΔΩ
INFO
Είδος: Δράμα, Μυστηρίου, 130΄
Χώρα: ΗΠΑ, 1940
Σκηνοθεσία: Άλφρεντ Χίτσκοκ
Παίζουν: Λόρενς Ολίβιε, Τζόαν Φοντέιν, Τζούντιθ Άντερσον
Διανομή: Summer Classics
============
Σπασμένος καθρέφτης - Mirror cracked (Επαν.)
Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων μιας μεγάλης κινηματογραφικής παραγωγής σε ένα χωριό της αγγλικής επαρχίας, η δαιμόνια Μις Μαρπλ καλείται να ξεδιαλύνει το μυστήριο πίσω από τη δολοφονία με δηλητηρίαση μιας συγχωριανής της, όταν όλα δείχνουν πως ο πραγματικός στόχος ήταν μια διάσημη σταρ του σινεμά.
Μια από τις πιο γνωστές μεταφορές βιβλίου της Άγκαθα Κρίστι στη μεγάλη οθόνη, με ένα εντυπωσιακό καστ και την αξέχαστη Άντζελα Λάνσμπερι στον εμβληματικό ρόλο της Μις Μαρπλ.
INFO
Είδος: Αστυνομική, Μυστηρίου, 105΄
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο, 1980
Σκηνοθεσία: Γκάι Χάμιλτον
Παίζουν: Ελίζαμπεθ Τέιλορ, Κιμ Νόβακ, Τζεραλντίν Τσάπλιν, Ροκ Χάντσον, Τόνι Κέρτις, Άντζελα Λάνσμπερι, Εντουαρντ Φοξ
Διανομή: Cinobo
==============================
Τοπίο στην ομίχλη (Επαν.)
Η Βούλα κι ο Αλέξανδρος είναι δυο παιδιά, αδέλφια, που ο πατέρας τους δουλεύει μετανάστης στη Γερμανία. Αυτή, τουλάχιστον, είναι η απάντηση που τους δίνει η μητέρα τους όταν εκείνα τον αναζητούν. Μια μέρα, επιβιβάζονται σ' ένα τρένο που νομίζουν ότι θα τους μεταφέρει εκεί. Το ταξίδι τους δε φαίνεται να πραγματοποιείται. O προορισμός απομακρύνεται όσο τα δυο παιδιά εμπλέκονται σε μια διαρκή αντιπαράθεση με την πραγματικότητα, που τους «καθυστερεί» σε διάφορους ενδιάμεσους σταθμούς κατά μήκος της χώρας. Μετά από μια σκληρή περιπλάνηση στη ζωή και την ενηλικίωση, θα φτάσουν σ' εκείνο το σύνορο, πέρα απ' το οποίο πιστεύουν ότι θα βρουν τελικά έναν πατέρα, που αντιπροσωπεύει γι’ αυτά μια ελπίδα. Αν, μετά την έρημη και παρακμασμένη χώρα που διέτρεξαν, υπάρχει η «Γερμανία» πέρα απ' αυτό το σύνορο, τότε υπάρχει ελπίδα τα παιδιά να βρουν μόνα τους το δρόμο για να βγουν απ' τον δικό μας χαοτικό κόσμο.
Μια αλληγορική ταινία δρόμου μέσα από γκρίζα και μουντά τοπία της Ελλάδας. Ένα τοπίο στην «κοινωνικο-πολιτική» ομίχλη, την οποία προσπαθούν να διασπάσουν για να βρουν φως στο βάθος του ταξιδιού τους προς τη «Γερμανία» τα δυο νέα παιδιά. Ένα ταξίδι, που μαγεύει μέσα από την πλαστική φωτογραφία του Γιώργου Αρβανίτη και τη διεισδυτική σκηνοθετική ματιά του Θ. Αγγελόπουλου.
INFO
Είδος: Κοινωνική, Δράμα, 126΄
Χώρα: Ελλάδα, 1988
Σκηνοθεσία: Θόδωρος Αγγελόπουλος
Παίζουν: Μιχάλης Ζέκε, Τάνια Παλαιολόγου, Στράτος Τζώρτζογλου
Διανομή: New Star
===========================
Θεώρημα (Επαν.)
Μια μεγαλοαστική οικογένεια ζει στο Μιλάνο σε πολυτελή βίλα. Πατέρας, μητέρα, γιος, κόρη και μια υπηρέτρια. Εκεί από το πουθενά, εμφανίζεται ένας νέος και πανέμορφος επισκέπτης. Όλα τα μέλη της οικογένειας (και η υπηρέτρια) μεθούν από την ομορφιά του και του κάνουν ερωτικό άνοιγμα στο οποίο εκείνος ανταποκρίνεται. Όλοι του εξομολογούνται την επιρροή που είχε στη ζωή τους. Ύστερα από ένα μικρό διάστημα αποφασίζει να φύγει. Μετά την αναχώρηση του η οικογένεια διαλύεται. Ο γιος ασχολείται απεγνωσμένα και αποτυχημένα με την τέχνη. Η κόρη τρελαίνεται και κλείνεται στη σιωπή. Η μητέρα αναζητά τον αγοραίο έρωτα. Ο πατέρας χαρίζει το εργοστάσιο στους εργάτες και φεύγει γυμνός στην έρημο. Η υπηρέτρια γυρίζει στο χωριό της όπου γίνεται αγία...
«Ενοχλητική» ταινία του Παζολίνι και ένα σχόλιο για την αποτελμάτωση της μεγαλοαστικής οικογένειας.  
INFO
Είδος: Κοινωνική, Δράμα, 105΄
Χώρα: Ιταλία, 1968
Σκηνοθεσία: Πιέρ Πάολο Παζολίνι
Παίζουν: Τέρενς Στάμπ, Σιλβάνα Μαγκάνο, Μασίνο Τζιρότι, Αλφόνσο Γκάτο, Λάουρα Μπέτι
Διανομή: New Star