1/7/23

Τρέξε κουνελάκι – Run, rabbit run

Σκοτεινό ψυχολογικό, ατμοσφαιρικό θρίλερ με φόντο τη μονογονεϊκή οικογένεια και τα παιδιά με τραυματικές εμπειρίες.
Η χωρισμένη Σάρα (Σάρα Σνουκ) ζει με τη μικρή κόρη της Μια (Λίλι Λατόρε), η οποία από την ημέρα που εμφανίζεται ένα λευκό κουνελάκι στο σπίτι και η μητέρα της δείχνει να μη το θέλει, αλλάζει συμπεριφορά δημιουργώντας προβληματισμούς ακόμα και στο σχολείο της. Εκεί η δασκάλα, επισημαίνει στη Σάρα ότι η μικρή Μία έχει αρχίζει και σχεδιάζει εφιαλτικά σκίτσα και σχέδια στο πίσω μέρος των σχολικών εργασιών της (κλισέ διαταραγμένης προσωπικότητας).
Σε μια προσπάθεια να καταλάβει τι συμβαίνει στην κόρη της και ενώ αρνείται να επικοινωνεί με έναν οίκο ευγηρίας που της τηλεφωνεί καθημερινά, η Σάρα βρίσκεται μπροστά στο φαινόμενο της κόρης της να παρουσιάζει νευρικά ξεσπάσματα, να φοράει μια κακοφτιαγμένη μάσκα στο πρόσωπο -που θυμίζει κουνέλι- (άλλο κλισέ κρυφών και άγνωστων συναισθημάτων) και να απαιτεί από όλους στο σπίτι και στο σχολείο να την αποκαλούν Άλις. Όπου όπως αποκαλύπτεται, Άλις ήταν το όνομα της πεθαμένης θείας της και αδερφής της μητέρας της.
Το ψυχολογικό στοιχείο, με τη μικρή που περνάει μια κρίση παιδικού χαρακτήρα αναμιγνύεται με το μεταφυσικό, που ξαφνικά απαιτεί να την αποκαλούν με το όνομα της πεθαμένης θείας της, είναι αρκετά για να προκαλέσουν την απορία του θεατή και την αγωνία του για το τι πρόκειται να συμβεί. Δεν το πετυχαίνουν απόλυτα και μένει μόνον η αγωνία ότι «κάτι κολασμένο έρχεται προς τα εδώ» (το έχω κλέψει από τον Σαίξπηρ αυτό), το οποίο κακό όμως αργεί βασανιστικά και μας μένει μόνον η εφιαλτική και γεμάτη ερωτηματικά σχέση μητέρας με κόρη. 
Ενδιαφέρον θέμα, κλασική σκηνοθεσία, με τυπικές ερμηνείες και ατμοσφαιρικό φιλμ χάρη στο μπάσο και μεταλλικό soundtrack από τα βιολοντσέλα των Μαρκ Μπράντσο και Μάρκους Χουέιλ (όπως τα βιολιά του Μπέρναρντ Χέρμαν στο Ψυχώ του Χίτσκοκ), αλλά και από τη σκοτεινή φωτογραφία της Μπόνι Έλιοτ. (Κριτική μου στο myFilm)
INFO
Είδος: Θρίλερ, Ψυχολογικό, 100΄
Χώρα: Αυστραλία, 2023
Σκηνοθεσία: Ντέινα Ριντ
Παίζουν: Σάρα Σνουκ, Λίλι Λατόρε, Ντέιμον Χέριμαν
Προβάλλεται στο Netflix