28/6/23

Ο Ιντιάνα Τζόουνς και ο Δίσκος του Πεπρωμένου - Indiana Jones and the Dial of Destiny

Επική περιπέτεια -αντάξια των προηγούμενων- του διάσημου αρχαιολόγου που δημιούργησε ο Τζορτζ Λούκας το 1981 με το φιλμ «Οι κυνηγοί της Χαμένης Κιβωτού», για να ακολουθηθεί στη συνέχεια από τα «Ο Ιντιάνα Τζόουνς και ο Ναός του Χαμένου Θησαυρού» το 1984, «Ο Ιντιάνα Τζόουνς και η Τελευταία Σταυροφορία» το 1989 και «Ο Ιντιάνα Τζόουνς και το βασίλειο του Κρυστάλλινου Κρανίου» το 2008. Όλες τους, με κάποιο μυστικιστικό στοιχείο στο σενάριό τους και όλες με αντίπαλο του Ιντιάνα κάποιους Ναζί που διεκδικούν το ίδιο με αυτόν αρχαίο αντικείμενο το οποίο θα τους δώσει μια δύναμη να κυριαρχήσουν στον κόσμο. Εδώ, ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων θα βοηθήσει τον παλιό εχθρό του Ιντιάνα και πρώην Ναζί Γιούνγκερ Βόλερ, να ταξιδέψει στο παρελθόν και να αλλάξει τη ροή της ιστορίας.
Βρισκόµαστε στο 1969 (12 χρόνια μετά την περιπέτεια με το Κρυστάλλινο Κρανίο) και λίγες μέρες μετά την επιστροφή των τριών αστροναυτών από το πρώτο ταξίδι στη Σελήνη. Οι Αμερικανοί ετοιμάζουν παλλαϊκή υποδοχή των τριών ηρώων και ο Ιντιάνα Τζόουνς (Χάρισον Φορντ) ετοιμάζεται να συνταξιοδοτηθεί. Όλα θα αλλάξουν στη ζωή του ηλικιωμένου καθηγητή µε την απροσδόκητη επίσκεψη της αποξενωµένης βαφτιστήρας του Έλενα Σο (Φίμπι Γουόλερ Μπριτζ), η οποία αναζητά ένα ανεκτίμητο αρχαίο εύρηµα, το µηχανισµό του Αρχιµήδη που θεωρεί ότι µπορεί να αλλάξει την ιστορία. Η Έλενα κλέβει τον µηχανισµό και αποχωρεί γρήγορα από τη χώρα κυνηγημένη από τον Γιούνγκερ Βόλερ (Μαντς Μίκελσεν), για να το πουλήσει σε δημοπρασία κλεμμένων αρχαιολογικών ευρημάτων. Όμως ο Ιντιάνα αυτό δεν μπορεί να της το επιτρέψει, οπότε την ακολουθεί και βρίσκονται μαζί να διώκονται από τον Βόλερ και τους ανθρώπους του, από τις ΗΠΑ, στο Μαρόκο, στην Ελλάδα και την Σικελία.
Θεαματική περιπέτεια, με δράση, χιούμορ και με τον Χάρισον Φορντ νεότερο σε κάποια flashback χάρη στην ψηφιακή τεχνολογία. Επίσης, και με ένα ευρηματικό ταξίδι στο χρόνο -προς το φινάλε- που θα σας εκπλήξει. Δυόμιση ώρες χαλάρωσης και απόλαυσης πραγματικού κινηματογράφου.  (Κριτική μου στο myFilm)
INFΟ
Προβάλλεται από 29/6/2023 στους κινηματογράφους
Είδος: Περιπέτεια, Φαντασίας, Δράση, 144΄
Χώρα: ΗΠΑ, 2023
Σκηνοθεσία: Τζέιμς Μάνγκολντ
Παίζουν: Χάρισον Φορντ, Μαντς Μίκελσεν, Φίμπι Γουόλερ Μπριτζ, Μπόιντ Χόλμπρουκ, Αντόνιο Μπαντέρας, Τόμπι Τζόουνς
Διανομή: Feelgood