28/6/23

Reality

Ένα σφιχτοδεμένο ψυχολογικό θρίλερ και ταυτόχρονα ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ για την εξουσία στις ΗΠΑ και τα δυνατότητές της στην αποκάλυψη αλλά και συγκάλυψη στοιχείων, σχετικών με τις κρατικές υποθέσεις. Εκτός αυτού και μια ευκαιρία για τη νεαρή ηθοποιό Σίντνεϊ Σουίνι να ξεδιπλώσει το ταλέντο της σε ένα πολυσχιδή χαρακτήρα.
Βρισκόμαστε στη Τζόρτζια, τον Ιούνιο του 2017 είναι ένα Σάββατο απόγευμα, και η Ριάλιτι Γουίνερ, μια 25χρονη γυναίκα, βρίσκεται αντιμέτωπη με πράκτορες του FBI, στο σπίτι της. Ένας υπερβολικά μεγάλος αριθμός πρακτόρων για μια μοναχική, εσωστρεφή και ευαίσθητη κοπέλα που έχει υπηρετήσει στο στρατό σε δύσκολες αποστολές και τώρα εργαζόμενη σε «απόρρητη» υπηρεσία γραφείου, περικυκλώνουν το σπίτι της και το κάνουν «φύλλο και φτερό» χωρίς να της εξηγούν ακριβώς τι ψάχνουν και τι γυρεύουν από την ίδια. Μια εκνευριστική -ανακριτική στην ουσία- συνομιλία ξεκινά και η ζωή της Ριάλιτι αποκαλύπτεται. Πρόκειται για την απίστευτη (και αληθινή) ιστορία της νεαρής αυτής γυναίκας, η οποία είχε δικαίωμα πρόσβασης σε απόρρητα έγγραφα, που ξεσήκωσε θύελλα στα μέσα ενημέρωσης.
Σταδιακά η σκηνοθέτρια (η οποία κάνει και το ντεπούτο της με το φιλμ) μας αποκαλύπτει πτυχές του χαρακτήρα της Ριάλιτι, αλλά και τις προθέσεις των πρακτόρων, δημιουργώντας έτσι ένα ψυχολογικό θρίλερ έντασης και χρησιμοποιώντας κωμικοτραγικούς (έως και σουρεαλιστικούς) διαλόγους, που έχουν ληφθεί απευθείας από την απομαγνητοφώνηση της ανάκρισης που διενήργησε το FBI. 
Παρουσιάζονται έτσι, τα περίπλοκα πορτρέτα, τόσο μιας Αμερικανίδας, πρώην στρατιωτικού και millennial όσο και μιας υπηρεσίας «ανίκανης και αναξιόπιστης» (όπως αναφέρει και ένας πολιτικός αξιωματούχος στο φιλμ), που δεν ενδιαφέρεται για την ουσία της υπόθεσης, αλλά για την κάλυψη ενός σκανδάλου και την ανεύρεση ενός «αποδιοπομπαίου τράγου», τελικά.
Η ταινία παρακολουθείται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, κυρίως χάρη στην ερμηνεία της μοναδικής Σίντνεϊ Σουίνι. (Κριτική μου στο myFilm)
INFO
Προβάλλεται από 29/6/2023 στους κινηματογράφους
Είδος: Θρίλερ, Μυστηρίου, 83΄
Χώρα: ΗΠΑ, 2023
Σκηνοθεσία: Τίνα Σάτερ
Παίζουν: Σίντνεϊ Σουίνι, Τζος Χαμιλτον, Μαρτσάντ Ντέιβις, Μπένι Ελέτζ
Διανομή: Spentzos Film