Καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

10/11/22

Νέες ταινίες από 10/11/2022

Συνοπτική παρουσίαση και σχολιασμός των ταινιών που προβάλλονται από 10/11/2022 στους κινηματογράφους: Όσα φέρνει η ζωή / Τα ίχνη της βίας / Απέραντη αγάπη / Λεονόρα αντίο / Ντόντο / Μαύρος Πάνθηρας: Γουακάντα για πάντα / Samsam 
Όσα φέρνει η ζωή – To Leslie
Η Λέσλι, μια Τεξανή μητέρα που παλεύει να προσφέρει στον γιο της τα απαραίτητα, κερδίζει το λαχείο και μια ευκαιρία για καλή ζωή κάνει τη εμφάνισή της. Ωστόσο, λίγα χρόνια αργότερα, τα χρήματα έχουν τελειώσει και η Λέσλι έχει ξεμείνει να παλεύει με τον εθισμό της στο ποτό στην προσπάθεια της να αποφύγει τον πόνο που άφησε πίσω της. Με την γοητεία της να εξαντλείται και δίχως να έχει πού να πάει, η Λέσλι έρχεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες των πράξεων της, αναζητώντας μια δεύτερη ευκαιρία για εκείνη και τον γιο της.
Ταινία χαρακτήρων, αφιερωμένη αποκλειστικά στην αυτοκαταστροφική Λέσλι, η οποία αποδίδεται υπέροχα από την Άντρεα Ράισμπορο και ειδικά όταν ο φακός του Μάικλ Μόρις κάνει ζουμ στο πρόσωπό της. Νομίζω ότι σπάνια έχω δει τόσο δραματικά close-up και τόση εκφραστικότητα, όπως αυτή της Ράισμπορο. Έρχονται στιγμές που βλέπεις στα μάτια της την απόγνωση και μαζί την ελπίδα για κάτι καλύτερο. Όμως, δεν παύει να είναι ένα στερεοτυπικό φιλμ, ενός χαρακτήρα που προσπαθεί -χωρίς να τα καταφέρνει λόγω του αλκοόλ- να βρει συγχώρεση και τη λύτρωση, με μια εξέλιξη της ιστορίας που από ένα σημείο και μετά αρχίζει να γίνεται προβλέψιμη. (Αναλυτική κριτική ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Δράμα (120΄)
Χώρα: ΗΠΑ (2022)
Σκηνοθεσία: Μάικλ Μόρις
Παίζουν: Αντρεα Ράιζμπορο, Αντρε Ρόγιο, Οουεν Τιγκ, Στίβεν Ρουτ, Τζέιμς Λάνρι Χέμπερτ
Διανομή: Odeon

Τα ίχνη της βίας - Zeby nie bylo sladów - Leave no traces
Πολωνία, 1983. Η χώρα συγκλονίζεται από την υπόθεση του Γκζέγκος Πσέμικ, μαθητή που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από την πολιτοφυλακή. Βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, η ταινία ακολουθεί την ιστορία του μοναδικού μάρτυρα του ξυλοδαρμού, ο οποίος εν μια νυκτί γίνεται ο νούμερο ένα εχθρός του κράτους. Το καταπιεστικό καθεστώς χρησιμοποιεί ολόκληρο τον μηχανισμό του - μυστικές υπηρεσίες, πολιτοφυλακή, Μέσα ενημέρωσης και δικαστήρια - ώστε να στριμώξει τον ίδιο και άλλους ανθρώπους σχετικούς με την υπόθεση, όπως τους γονείς του, αλλά και τη μητέρα του Γκζέγκος Πσέμικ.
Έντονα πολιτικό θρίλερ με θέμα την αστυνομική βία και τη συγκάλυψη της αντικειμενικής αλήθειας από τους αρμούς της εξουσίας, βασισμένο σε μια αληθινή ιστορία. Με τη βοήθεια των vintage αποχρώσεων της φωτογραφίας του Κάσπερ Φέρτατς και της αντίστοιχης μουσικής υπόκρουσης του Ιμπραχίμ Μααλούφ, η ταινία καταφέρνει να φαίνεται αυθεντική και πιστεύω ότι με μικρότερη διάρκεια και λιγότερο «προπαγανδιστικό» στυλ θα ήταν ακόμα καλύτερη. (Αναλυτική κριτική ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Θρίλερ, Δράμα (160΄)
Χώρες: Πολωνία, Τσεχία, Γαλλία (2021)
Σκηνοθεσία: Γιαν Ματουζίνσκι
Παίζουν: Τόμας Ζιέτεκ, Σάντρα Κορζένιακ, Γιάσεκ Μπράσιακ, Ανιέσκα Γκροτσόφσκα. 
Διανομή: Cinobo

Απέραντη αγάπη - L’Immensità
Βρισκόμαστε στη Ρώμη τη δεκαετία του ’70. Η Κλάρα (Πενέλοπε Κρουζ) και ο Φελίτσε (Βιντσέντζο Αμάτο) έχουν μόλις μετακομίσει σε ένα καινούριο διαμέρισμα. Ο γάμος τους έχει φτάσει σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή:  δεν είναι πια ερωτευμένοι, αλλά δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τον γάμο. Τα παιδιά τους είναι το μόνο που τους κρατάει μαζί. Η Αντριάνα (Λουάνα Τζουλιάνι), η μεγαλύτερη κόρη, έγινε μόλις 12 χρονών. Οι ψυχολογικές μεταπτώσεις της μητέρας της και η ολοένα και μεγαλύτερη ένταση ανάμεσα στους γονείς της διαδραματίζονται μπροστά στα μάτια της, ενώ η επίμονη προσπάθειά της να πείσει όλους ότι είναι αγόρι, κλυδωνίζει την ήδη εύθραυστη ισορροπία της οικογένειας. 
Μια συγκινητική τρυφερή και γλυκόπικρη ταινία με θέμα την αναζήτηση ταυτότητας, η οποία κατ’ ομολογία του σκηνοθέτη περιέχει αυτοβιογραφικά στοιχεία. Ο Εμανουέλε Κριολέζε (που είχε γεννηθεί κορίτσι) δεν επιχειρεί εμβάθυνση στους χαρακτήρες και το μόνο που απομένει από το φιλμ, είναι η ερμηνεία των Πενέλοπε Κρουζ και Λουάνα Τζουλιάνι, (Αναλυτική κριτική ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Αισθηματική (94΄)
Χώρα: Ιταλία, Γαλλία (2022)
Σκηνοθεσία: Εμανουέλε Κριαλέζε
Παίζουν: Πενέλοπε Κρουζ, Λουάνα Τζουλιάνι, Βιντσέντζο Αμάτο, Πατρίτσιο Φραντιόνι, Μαρία Κιάρα Γκορέτι
Διανομή: Tanweer

Λεονόρα αντίο - Leonora Addio
Το σχεδόν σουρεαλιστικό ταξίδι της τέφρας του Πιραντέλο από τη Ρώμη στο Αγκριτζέντο της Σικελίας. Ο Πιραντέλο πέθανε 69 ετών το 1936, αφήνοντας ακριβείς οδηγίες ώστε η τέφρα του να σκορπιστεί από ένα βράχο της πατρίδας του Σικελίας. Η ταινία αφηγείται την ιστορία του περιπετειώδους ταξιδιού, κατά την οποία ένας δημοτικός υπάλληλος προσπαθεί να κάνει τη μεταφορά αντιμετωπίζοντας τραγελαφικά περιστατικά, παρεξηγήσεις, δεισιδαιμονίες και θρησκευτικές εμμονές που δίνονται με χιούμορ από τον Πάολο Ταβιάνι, με την υποβλητική μουσική του Νικόλα Πιοβάνι και τη γοητευτική μαυρόασπρη φωτογραφία των Πάολο Καρνέρα & Σιμόνε Ζαμπάνι, η οποία γίνεται έγχρωμη στο φινάλε. 
INFO
Είδος: Δράμα (90΄) 
Χώρα: Ιταλία (2022)
Σκηνοθεσία: Πάολο Ταβιάνι
Παίζουν: Φαμπρίτσιο Φερακάνε, Ματέο Πιτιρούτι, Ντάνια Μαρίνο, Ντόρα Μπέκερ 
Η ταινία απέσπασε το Βραβείο Fipresci στο Φεστιβάλ του Βερολίνου.
Διανομή: Weird Wave

Ντόντο - Dodo
Ένα παράξενο πουλί που εξαφανίστηκε από τον πλανήτη πριν από χιλιάδες χρόνια, θα κάνει ανέλπιστα την εμφάνισή του στην Αθήνα, μέσα στην πολυτελή κατοικία μιας οικογένειας η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα της οικονομικής καταστροφής. Η αντίστροφη μέτρηση για την χρεοκοπία έχει αρχίσει και μέσα στις λίγες ώρες που απομένουν μέχρι τον γάμο της κόρης τους, τα όρια ανάμεσα στη λογική και την τρέλα θα δοκιμαστούν και η κατάσταση θα βγει σύντομα εκτός ελέγχου. Μέσα στις έντονα μελοδραματικές, εξωφρενικά αστείες και απρόοπτες εξελίξεις των ημερών, το άκακο, χαριτωμένο και φοβισμένο Ντόντο θα νιώσει παγιδευμένο στα καμώματα των ανθρώπων γύρω του και θα καθορίσει τις εξελίξεις.
INFO
Είδος: Κομεντί (135΄)
Χώρες: Ελλάδα, Γαλλία, Βέλγιο (2022)
Σκηνοθεσία: Πάνος Χ. Κούτρας
Παίζουν: Σμαράγδα Καρύδη, Άκης Σακελλαρίου, Νατάσα Εξηνταβελώνη, Νίκος Γκέλια, Άγγελος Παπαδημητρίου, Μαριέλλα Σαββίδου, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου
Διανομή: Tulip

Μαύρος Πάνθηρας: Γουακάντα για πάντα - Black Panther: Wakanda forever 
Η βασίλισσα Ραμόντα, ο Σούρι, ο Εμ’Μπάκου, ο Οκόγιε και η Ντόρα Μιλάγιε μάχονται για να προστατεύσουν το βασίλειο της Γουακάντα από τις παγκόσμιες δυνάμεις που παρεμβαίνουν στον απόηχο του θανάτου του βασιλιά Τι’Τσάλα. Καθώς οι κάτοικοι της Γουακάντα προσπαθούν να ορθοποδήσουν, οι ήρωες πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τη βοήθεια του Γουόρ Ντογκ Νάκια και του Έβερετ Ρος και να χαράξουν μια νέα πορεία για το έθνος τους.
INFO
Είδος: Φαντασίας, Περιπέτεια (161΄)
Χώρα: ΗΠΑ (2022)
Σκηνοθεσία: Ράιαν Κούγκλερ
Παίζουν: Τενόχ Χουέρτα, Άντζελα Μπάσετ, Ντανάι Γκουρίρα
Διανομή: Feelgood

Samsam 
Στο Σάμπλανετ, ο Σαμσάμ είναι γιος δύο υπερ-ηρώων και τα έχει όλα, ακόμα και δικό του ιπτάμενο δίσκο. Εγγεγραμμένος στη Σχολή των Κοσμικών Ηρώων, απελπίζεται ότι δεν έχει βρει ακόμα την πρώτη του δύναμη. Φορώντας μια κόκκινη μάσκα και μια κάπα, φεύγει για να ενωθεί με τους συντρόφους του, παίρνοντας μαζί του το παιχνίδι του Σαμνουνούρ, επίσης μασκοφόρο, για να διασκεδάσουν με ένα είδος ηλεκτρονικού μπαλονιού. Όμως στον γειτονικό πλανήτη, η κόρη του δικτάτορα Μαρσέλ ο οποίος μισεί τα παιδιά, παραβιάζει τους κανόνες, διασχίζοντας την περίμετρο ασφαλείας για να πάει στο ίδιο σχολείο με τον Σαμσάμ με την προοπτική να γίνουν φίλοι...
INFO
Είδος: Κινούμενα σχέδια, Επιστημονικής Φαντασίας, Οικογενειακή (77¨)
Χώρες: Βέλγιο, Γαλλία (2019)
Σκηνοθεσία: Τανγκί Ντε Κερμέλ
Μεταγλωττισμένη στα Ελληνικά
Διανομή: Odeon