Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

11/8/22

Νέες ταινίες από 11/8/2022

Παρουσίαση και σχολιασμός όλων των ταινιών που προβάλλονται από σήμερα στους κινηματογράφους
Περιμένοντας τον Μποντζάγκλς – Waiting for Bojangles
Είδος: Αισθηματική, Δράμα (124΄)
Χώρα: Γαλλία (2022)
Σκηνοθεσία: Ρεζί Ρουανσάρ
Παίζουν: Βιρζινί Εφιρά, Ρομέν Ντουρίς, Γκρεγκορί Γκαντεμπουά, Σολάν Μασαντό Γκρανέ
Σύνοψη: Μπροστά στον μικρό τους γιο, η Καμίλ και ο Ζορζ χορεύουν το αγαπημένο τους τραγούδι Mr Bojangles της Νίνα Σιμόν. Μαζί τους υπάρχει χώρος μόνο για παιχνίδι και φαντασία. Είναι η Καμίλ που τους δείχνει τον δρόμο και τους οδηγεί σε μια δίνη ποίησης, έτσι ώστε η γιορτή να συνεχίζεται ανεξάρτητα με τα όσα συμβαίνουν γύρω τους. Ο τρελός έρωτας δεν είχε ενσαρκωθεί ποτέ τόσο πειστικά. Όμως το πάθος έχει και μία σκοτεινή πλευρά… 
Διανομή: Weird Wave
Σχόλιο: Άνιση ταινία με καλές ερμηνείες και θέμα μια ιδιόρρυθμη ερωτική ιστορία με φόντο τη Γαλλική Ριβιέρα των δεκαετιών ’50 και ’60 και στόχο την ανάδειξη της αγάπης ως κινητήριας δύναμης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ζωής. Ρομαντικό και ολίγον μουσικοχορευτικό φιλμ του Ρεζί Ρουανσάρ (των επιτυχιών «Οι Μεταφραστές» και «Χτυποκάρδια στο Γραφείο»), ο οποίος διασκευάζει το best seller «Μου χαρίζετε αυτό το χορό;» του Ολιβιέ Μπουρντό. Η ταινία δίνει μεγάλο βάρος στον εντυπωσιασμό μέσα από τα σκηνικά, τα κοστούμια και τις εμπνευσμένες χορογραφίες και αλλάζοντας τρεις φορές «ταυτότητα» προς το φινάλε προσγειώνει το θεατή αποκαλύπτοντάς του, ότι το τίμημα της ζωής με φαντασία και μακριά από την πεζή πραγματικότητα μπορεί να είναι οδυνηρό. Ο Ρουανσάρ όμως καταφέρνει να δώσει ένα εύπεπτο φινάλε παρά τη σκληρότητα του τρίτου μέρους. (Αναλυτική κριτική ΕΔΩ)

Το μικρό βιβλιοπωλείο στο Παρίσι - Il materiale emotivo
Είδος: Αισθηματική, Κομεντί (89΄)
Χώρες: Ιταλία, Γαλλία, ΗΠΑ (2021)
Σκηνοθεσία: Σέρτζιο Καστελίτο
Παίζουν: Σέρτζιο Καστελίτο, Μπερενίζ Μπεζό.
Σύνοψη: Ο Βιντσένζο (Σέρτζιο Καστελίτο) μοιράζει τη ζωή του μεταξύ των καθηκόντων του στο βιβλιοπωλείο του και της φροντίδας της έφηβης κόρης του, η οποία ζει απομονωμένη σε ένα δωμάτιο μετά από ένα τραγικό ατύχημα. Η ζωή τους θα αλλάξει με την άφιξη της πληθωρικής, εκκεντρικής Γιολάντ (Μπερενίς Μπεζό), η οποία εισβάλλει μια μέρα στο βιβλιοπωλείο του σαν σίφουνας και ανατρέπει τη ρουτίνα τους.
Διανομή: Rosebud.21
Σχόλιο: Πρόκειται για ένα από τα τελευταία σενάρια που έγραψε ο Ετόρε Σκόλα, που όμως δεν πρόλαβε να κάνει ταινία. Παρόλα αυτά έγινε graphic-novel, πριν διασκευαστεί από τον Σέρτζιο Καστελίτο σ’ αυτό το φιλμ. Αφορά μια πλατωνική αγάπη, που απειλείται από τους ενδοιασμούς εκείνου και από την αυτοκαταστροφική φύση εκείνης. 
Ο Καστελίτο σκηνοθετεί μια ρομαντική ιστορία που ξεχωρίζει, από τη σημασία στη λεπτομέρεια και τη σωστή δόμηση των χαρακτήρων. (Αναλυτική κριτική ΕΔΩ)

Ο αντικαταστάτης - El sustituto 
Είδος: Αστυνομική, Μυστηρίου (107΄)
Χώρες: Ισπανία, Βέλγιο (2021)
Σκηνοθεσία: Όσκαρ Άιμπαρ
Παίζουν: Ρικάρντο Γκόμεζ, Βίκι Λουένγκο, Πέρε Πόνσε
Σύνοψη: Ισπανία, 1982. Ένας νεαρός αστυνομικός μετακομίζει σε μια φαινομενικά ειδυλλιακή παραθαλάσσια πόλη, με την ελπίδα να βρει γαλήνη και ηρεμία. Όμως, όταν φτάνει εκεί, βρίσκεται μπλεγμένος στη διερεύνηση των περίεργων συνθηκών της δολοφονίας του προκατόχου του. Η έρευνα θα τον οδηγήσει σε ένα παραλιακό ξενοδοχείο όπου μια κοινότητα πρώην Ναζί αξιωματούχων, καταζητούμενων από διάφορες χώρες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ζει μια ήρεμη και παραδεισένια ζωή...
Διανομή: Neo Films
Σχόλιο: Αν και ξεκινάει με αργό ρυθμό, η ταινία εξελίσσεται σε ένα γρήγορο θρίλερ δράσης, με φόντο τους εγκληματίες του Τρίτου Ράιχ που έχουν καταφύγει σε ένα παραθαλάσσιο προάστιο της Ισπανίας, η οποία κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν έκρυψε τη συμπάθιά της για το ναζιστικό καθεστώς. Μια συμπάθια, που δε διορθώθηκε με την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας στην Ισπανία. Η δράση της ταινίας, ξεκινά τη χρονιά του 1982 κατά την οποία συνέπεσε το Παγκόσμιο Κύπελλο και η διακυβέρνηση από το Σοσιαλιστικό Κόμμα των Γκονζάλες και Γκέρα. Ο Αντρέ Εσπόζιτο (Ρικάρντο Γκόμεζ) ένας αστυνομικός από τη Μαδρίτη, εγκαθίσταται στον νέο του προορισμό, ένα ειδυλλιακό παραθαλάσσιο προάστιο, με τη γυναίκα και την κόρη του και σύντομα αντιλαμβάνεται τη διαφθορά των συναδέλφων και των προϊσταμένων του στο αστυνομικό τμήμα. Εκτός από την περίπτωση του βετεράνου Κολόμπο (Πέρε Πόνσε). Αυτός είναι ένας ντετέκτιβ με καρκίνο του πνεύμονα σε τελικό στάδιο, ο οποίος αποκαλύπτει στον Αντρέ τη διαπλοκή που υπάρχει στην πόλη: Οι Ναζί εγκληματίες πολέμου που ζουν εκεί, κινούνται ελεύθερα και διατηρούν ακμάζουσες επιχειρήσεις στους χώρους του τουρισμού και των οικοδομικών κατασκευών. Δεν είναι η πρώτη, αλλά είναι μια ενδιαφέρουσα ταινία πάνω στις σχέσεις των Ισπανών φασιστών και των ναζί που είχαν εγκατασταθεί μεταπολεμικά στην Ισπανία.  (Αναλυτική κριτική ΕΔΩ)

SAS Ειδικές Δυνάμεις: Κόκκινος Συναγερμός – SAS: Red Notice
Είδος: Περιπέτεια, Δράση (123΄)
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο (2021)
Σκηνοθεσία Μάγκνους Μάρτενς
Παίζουν: Σαμ Χιούαν, Ρούμπι Ρόουζ, Άντι Σέρκινς, Χάνα Τζον-Κάμεν, Τομ Χόπερ, Νόελ Κλαρκ, Όουεν Γέομαν, Ρέι Πανθάκη, Αν Ράιντ, Τομ Γουίλκινσον, Τζινγκ Λούσι 
Σύνοψη: Ο Τομ Μπάκιγχαμ, ένας πράκτορας Ειδικών Δυνάμεων σε διαθεσιμότητα, πηγαίνει την Δρ. Σόφι Χαρτ από το Λονδίνο στο Παρίσι για να της κάνει πρόταση γάμου. Όταν το τρένο βρίσκεται στη Σήραγγα της Μάγχης, μια ομάδα βαριά οπλισμένων μισθοφόρων, της οποίας ηγείται η Γκρέις Λιούιζ, παίρνει τον έλεγχο του τρένου και κρατάει τους επιβάτες αιχμάλωτους. Η Γκρέις απειλεί να τινάξει την σήραγγα και να κηρύσσει οικονομικό πόλεμο στην κυβέρνηση που έχει τα δικά της μυστικά να προστατέψει. Άοπλος και χωρίς επικοινωνία με την αντι-τρομοκρατική ομάδα, ο Τομ είναι η μοναδική ελπίδα της Σόφι και των επιβατών να επιβιώσουν.
Διανομή: Οdeon
Σχόλιο: Καταιγιστική, αλλά και υπερβολική περιπέτεια, βασισμένη όμως σε βιβλίο του Andy McNab, πρώην μέλους της βρετανικής SAS και διοικητή μιας περιπόλου οκτώ ατόμων, ο οποίος αιχμαλωτίστηκε και βασανίστηκε από τις ιρακινές δυνάμεις στον πρώτο πόλεμο του Κόλπου.

Μπαραβέντο – Barravento
Είδος: Δράμα (78’)
Χώρα: Βραζιλία (1961, ψηφιακά επεξεργασμένη)
Σκηνοθεσία: Γκλάουμπερ Ρόχα
Παίζουν: Αντόνιο Πιτάνγκα, Λουίζα Μαρανιάο, Λούσι ντε Καρβάλιο, Άλντο Τεϊχέιρα, Λίντιο Σίλβα
Σύνοψη: Σε ένα ψαροχώρι της Μπαΐα, στη Βραζιλία, οι κάτοικοι του οποίου είναι απόγονοι σκλάβων από την Αφρική, η λατρεία του μυστικισμού καλά κρατεί. Ο ερχομός του Φιρμίνο, που έφυγε πριν χρόνια στο Σαλβαδόρ δραπετεύοντας από τη φτώχεια, πολώνει τις εντάσεις. Ο Φιρμίνο αρνείται τη μοιρολατρική αντιμετώπιση των συντοπιτών του, και τους προτρέπει να εξεγερθούν ενάντια στον ιδιοκτήτη των διχτυών που χρησιμοποιούν για το ψάρεμα.
Διανομή: New Star
Σχόλιο: Το Barravento (κατά λέξη, «αλλαγή ανέμου») είναι η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του Ρόχα, του οποίου οι ταινίες εντυπωσιάζουν με την ιδιότυπη μίξη πολιτικών θεμάτων, μυστικισμού και φολκλόρ καθώς και με ιδιαίτερη φωτογραφία και ύφος που αγγίζει αυτό που θα λέγαμε «λαϊκό σουρεαλισμό». Το Μπαραβέντο θεωρήθηκε φιλμ-πρόδρομος του κινηματογραφικού Νέου Κύματος στη Βραζιλία (κάτι μεταξύ ιταλικού νεορεαλισμού και γαλλικού νέου κύματος).