10/8/22

Περιμένοντας τον Μποντζάγκλς – Waiting for Bojangles

Μία ιδόρρυθμη ερωτική ιστορία με φόντο τη Γαλλική Ριβιέρα των δεκαετιών ’50 και ’60 και στόχο την ανάδειξη της αγάπης ως κινητήριας δύναμης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ζωής. Ρομαντικό και ολίγον μουσικοχορευτικό φιλμ του Ρεζί Ρουανσάρ (των επιτυχιών «Οι Μεταφραστές» και «Χτυποκάρδια στο Γραφείο»), ο οποίος διασκευάζει το best seller «Μου χαρίζετε αυτό το χορό;» του Ολιβιέ Μπουρντό (Εκδόσεις Στερέωμα).
H Βιρζινί Εφιρά («Το μυστικό της Μαντλίν Κόλινς» και «Μπενεντέτα») είναι η Καμίλ η μοιραία γυναίκα που θα πάρει τα μυαλά, του επίσης αλλοπαρμένου και τυχοδιωκτικού τύπου Ζορζ (Ρομέν Ντουρίς) και θα τον σπρώξει σε έναν έρωτα γεμάτο ένταση και πάθος, αλλά και φαντασία. Η σχέση τους είναι προβλέψιμη στις αρχές του φιλμ, αλλά μετά τη γέννηση του παιδιού τους, τα πράγματα παίρνουν άλλη τροπή και το φιλμ αλλάζει «ταυτότητα» και μέσα από μια τρυφερότητα μεταξύ των τριών και την έντονη φαντασία τους, βάζει σε σκέψεις το θεατή για το νόημα της ζωής, για τον τρόπο που βιώνουμε την καθημερινότητα, για την έμφαση που δίνουμε στα ανούσια και την αδιαφορία που δείχνουμε στα  ουσιώδη, αλλά και για το κόστος του να ζεις χύμα χωρίς στόχους και κάποιο σκοπό. 
Ο μικρός τους γιος, βιώνει την αντισυμβατική καθημερινότητα των εκκεντρικών γονιών του, που μοιάζει ακατανόητη για τους συμμαθητές του, αλλά το θέμα σταματά εκεί από την πλευρά του (σε αντίθεση με το βιβλίο, που όλη η αφήγηση γίνεται μέσα από τη ματιά του μικρού). 
Η ταινία του Ρουανσάρ δίνει μεγάλο βάρος στον εντυπωσιασμό μέσα από τα σκηνικά τα κοστούμια και τις εμπνευσμένες χορογραφίες και προς το φινάλε κάνει άλλη μια στροφή (αλλάζει πάλι «ταυτότητα») και προσγειώνει το θεατή αποκαλύπτοντάς του, ότι το τίμημα της ζωής με μπόλικη φαντασία και μακριά από την πεζή πραγματικότητα, μπορεί να είναι βαρύ και επώδυνο. Ο Ρουανσάρ όμως καταφέρνει να δώσει ένα εύπεπτο φινάλε παρά τη σκληρότητα του τρίτου μέρους.
Για την ιστορία, ο Μποντζάνγκλς του τίτλου προέρχεται  από το τραγούδι «Mr Bojangles» της Νίνα Σιμόν που το ερωτευμένο ζευγάρι χορεύει σχεδόν κάθε βράδυ για να ξεχνάει τη σκληρή πραγματικότητα.
Άνιση ταινία παρά τις καλές ερμηνείες της Βιρζινί Εφιρά και του μικρού Σολάν Μασαντό Γκρανέ. (Κριτική μου στο myfilm)
INFO
Προβάλλεται από 11/8/2022 στους κινηματογράφους
Είδος: Αισθηματική, Δράμα (124΄)
Χώρα: Γαλλία (2022)
Σκηνοθεσία: Ρεζί Ρουανσάρ
Παίζουν: Βιρζινί Εφιρά, Ρομέν Ντουρίς, Γκρεγκορί Γκαντεμπουά, Σολάν Μασαντό Γκρανέ
Σύνοψη: Μπροστά στον μικρό τους γιο, η Καμίλ και ο Ζορζ χορεύουν το αγαπημένο τους τραγούδι Mr Bojangles της Νίνα Σιμόν. Μαζί τους υπάρχει χώρος μόνο για παιχνίδι και φαντασία. Είναι η Καμίλ που τους δείχνει τον δρόμο και τους οδηγεί σε μια δίνη ποίησης, έτσι ώστε η γιορτή να συνεχίζεται ανεξάρτητα με τα όσα συμβαίνουν γύρω τους. Ο τρελός έρωτας δεν είχε ενσαρκωθεί ποτέ τόσο πειστικά. Όμως το πάθος έχει και μία σκοτεινή πλευρά… 
Διανομή: Weird Wave