10/8/22

Ο αντικαταστάτης - El sustituto

Αν και ξεκινάει με αργό ρυθμό, η ταινία εξελίσσεται σε ένα σχετικά γρήγορο θρίλερ δράσης, με φόντο τους εγκληματίες του Τρίτου Ράιχ που έχουν καταφύγει σε ένα παραθαλάσσιο προάστιο της Ισπανίας, η οποία κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν έκρυψε τη συμπάθειά της για το ναζιστικό καθεστώς. Μια συμπάθεια, που δε διορθώθηκε αμέσως με την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας στην χώρα. 
Η υπόθεση της ταινίας (που αποτελείται ουσιαστικά από ένα μεγάλο flashback από την αφήγηση μιας ιατρού σε μια δημοσιογράφο), διαδραματίζεται την εμβληματική για τους Ισπανούς χρονιά του 1982, κατά την οποία συνέπεσαν η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, το 12ο Παγκόσμιο Κύπελλο και η εκλογική νίκη του Σοσιαλιστικού Κόμματος των Φελίπε Γκονθάλεθ και Αλφόνσο Γκέρα. 
Ο Αντρές Εσπόζιτο (Ρικάρντο Γκόμεζ) ένας αστυνομικός από τη Μαδρίτη, εγκαθίσταται στον νέο του προορισμό, ένα ειδυλλιακό παραθαλάσσιο προάστιο, με τη γυναίκα και την κόρη του και σύντομα αντιλαμβάνεται τη διαφθορά των συναδέλφων και των προϊσταμένων του στο αστυνομικό τμήμα. Εκτός από την περίπτωση του βετεράνου Κολόμπο (Πέρε Πόνσε). Αυτός είναι ένας ντετέκτιβ με καρκίνο του πνεύμονα σε τελικό στάδιο, ο οποίος αποκαλύπτει στον Αντρές τη διαπλοκή που υπάρχει στην πόλη: Οι Ναζί εγκληματίες πολέμου που ζουν εκεί, κινούνται ελεύθερα και διατηρούν ακμάζουσες τουριστικές και κατασκευαστικές επιχειρήσεις. Ο Αντρές θα κάνει τεράστιες προσπάθειες για να μπορέσει να αποκαλύψει αυτά που συμβαίνουν. 
Δεν είναι η πρώτη με αυτό το θέμα, αλλά είναι μια ενδιαφέρουσα ταινία πάνω στις σχέσεις των Ισπανών φασιστών και των ναζί που είχαν εγκατασταθεί μεταπολεμικά στην Ισπανία και ο Όσκαρ Άιμπαρ αποτυπώνει την κατάσταση με διάθεση να αποκαλύψει την πραγματική ιστορία και στους πιο ανυποψίαστους θεατές, χωρίς όμως να αποφεύγει το μελοδραματισμό, ενώ ο Ρικάρντο Γκόμεζ είναι αρκετά καλός στο ρόλο του ιδεαλιστή αστυνομικού που επιμένει να διαλέγει τη σωστή πλευρά της ζωής και του καθήκοντος. (Κριτική μου στο myfilm)
INFO
Προβάλλεται από 11/8/2022 στους κινηματογράφους
Είδος: Αστυνομική, Μυστηρίου (107΄)
Χώρες: Ισπανία (2021)
Σκηνοθεσία: Όσκαρ Άιμπαρ
Παίζουν: Ρικάρντο Γκόμεζ, Βίκι Λουένγκο, Πέρε Πόνσε
Σύνοψη: Ισπανία, 1982. Ένας νεαρός αστυνομικός μετακομίζει σε μια φαινομενικά ειδυλλιακή παραθαλάσσια πόλη, με την ελπίδα να βρει γαλήνη και ηρεμία. Όμως, όταν φτάνει εκεί, βρίσκεται μπλεγμένος στη διερεύνηση των περίεργων συνθηκών της δολοφονίας του προκατόχου του. Η έρευνα θα τον οδηγήσει σε ένα παραλιακό ξενοδοχείο όπου μια κοινότητα πρώην Ναζί αξιωματούχων, καταζητούμενων από διάφορες χώρες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ζει μια ήρεμη και παραδεισένια ζωή...
Διανομή: Neo Films