10/8/22

Το μικρό βιβλιοπωλείο στο Παρίσι - Il materiale emotivo

Πρόκειται για ένα από τα τελευταία σενάρια που έγραψε ο Ιταλός σκηνοθέτης και σεναριογράφος Ετόρε Σκόλα (1931-2016), που όμως δεν πρόλαβε να κάνει ταινία. Παρόλα αυτά έγινε graphic-novel, πριν διασκευαστεί από τον Σέρτζιο Καστελίτο σ’ αυτό το φιλμ. 
Το σενάριο θέλει τον Βιντσέντζο (Σέρτζιο Καστελίτο) έναν Ιταλό βιβλιοπώλη, ήρεμο χαρακτήρα και χαμηλών τόνων που έχει μεταναστεύσει στο Παρίσι, μαζί με την κόρη του Αλμπερτίν, την οποία φροντίζει προσεκτικά μετά από ένα ατύχημα που την άφησε παράλυτη. Μια μέρα, μια τρελή επίδοξη ηθοποιός, η Γιολάντ  (Μπερενίς Μπεζό) μπαίνει στο βιβλιοπωλείο και στη ζωή του στη συνέχεια. Η γυναίκα αυτή είναι το ακριβώς αντίθετο του Βιντσέντζο. Είναι χαοτική και ορμητική, που αντιλαμβάνεται τη ζωή ως κάτι που εκείνη προορίζεται να μεταμορφώσει. Παρά τις προφανείς διαφορές τους, αρχίζουν να βρίσκουν σημεία επαφής και να χρειάζονται ο ένας τον άλλον, αναπτύσσοντας μια πλατωνική αγάπη. H σχέση τους όμως, απειλείται από τους ενδοιασμούς εκείνου και από την αυτοκαταστροφική φύση εκείνης. 
Ο Καστελίτο σκηνοθετεί μια έξοχη ρομαντική ιστορία που ξεχωρίζει από τη σημασία στη λεπτομέρεια και τη σωστή δόμηση των χαρακτήρων. (Κριτική μου για το myfilm)
INFO
Προβάλλεται από 11/8/2022 στους κινηματογράφους
Είδος: Αισθηματική, Κομεντί (89΄)
Χώρες: Ιταλία, Γαλλία, ΗΠΑ (2021)
Σκηνοθεσία: Σέρτζιο Καστελίτο
Παίζουν: Σέρτζιο Καστελίτο, Μπερενίζ Μπεζό.
Σύνοψη: Ο Βιντσένζο (Σέρτζιο Καστελίτο) μοιράζει τη ζωή του μεταξύ των καθηκόντων του στο βιβλιοπωλείο του και της φροντίδας της έφηβης κόρης του, η οποία ζει απομονωμένη σε ένα δωμάτιο μετά από ένα τραγικό ατύχημα. Η ζωή τους θα αλλάξει με την άφιξη της πληθωρικής, εκκεντρικής Γιολάντ (Μπερενίς Μπεζό), η οποία εισβάλλει μια μέρα στο βιβλιοπωλείο του σαν σίφουνας και ανατρέπει τη ρουτίνα τους.
Διανομή: Rosebud.21