10/8/22

Άιφελ – Eiffel

Μια κλασσική ιστορία αγάπης ως φόντο της κατασκευής του πύργου Άιφελ στο Παρίσι της δεκαετίας του ’80. 
Ο Γκουστάβος και η Αντριέν αγαπιούνται αλλά η Άντριεν προορίζεται από τον πλούσιο πατέρα της να παντρευτεί κάποιον άλλο. Το δράμα είναι μεγάλο και θα χρειαστούν θυσίες. Μέσα από αυτή την ταραχώδη σχέση ο Γκουστάβος Άιφελ (1832-1923) θα εμπνευστεί την κατασκευή του γνωστού πύργου, που δεσπόζει μέχρι σήμερα και συμβολίζει το Παρίσι, την Πόλη του Φωτός. Μόνο που στο φιλμ του Μπουρμπουλόν μόνο φωτεινό δεν είναι το Παρίσι. Τί να το κάνεις που η ατμόσφαιρα στην ταινία, λόγω κοστουμιών και ντεκόρ, είναι αρκούντως πειστική; Το σκοτάδι επικρατεί στα τέσσερα πέμπτα του φιλμ. Πέραν του γεγονότος ότι εκτός από την ανέγερση του πύργου, όλη η υπόλοιπη υπόθεση είναι μυθοπλασία και ρομάντζο από αυτά που υπάρχουν σε αφθονία σε paperback εκδόσεις.
Ο Ρομέν Ντουρίς, που θα τον δούμε μέσα στο μήνα και στο φιλμ «Περιμένοντας τον Μποντζάγκλς» (μαζί με τη Βιρζινί Εφιρά) είναι αρκετά καλός ως Άιφελ, ενώ η γοητευτική Έμα Μάκι μας προσφέρει μια ψυχρή και υπεροπτική ομορφιά στο ρόλο της Αντριέν.
Ο Μπουρμπουλόν δεν καταφέρνει να απογειώσει την ταινία, ούτε στο θέμα του αισθήματος των δυο νέων, ούτε στο μεγαλειώδες ιστορικό γεγονός της ανέγερσης του πύργου (που κατασκευάστηκε μεταξύ των ετών 1887 - 1889 ως είσοδος για την διεθνή έκθεση Universell, αλλά και με ευκαιρία την 100ή  επέτειο της Γαλλικής Επανάστασης). 
Κρίμα.
INFO
Προβάλλεται από 28/7/2022 στους κινηματογράφους
Είδος: Δράμα (108΄)
Χώρα: Γαλλία (2022)
Σκηνοθεσία: Μαρτίν Μπουρμπουλόν
Παίζουν: Ρομέν Ντουρίς, Έμα Μάκι, Πιερ Ντελαντονσάμπ, Αρμάν Μπουλανζέ, Μπρουνό Ραφαελί, Αλεξάντρ Σταϊγκέρ
Σύνοψη: Σεπτέμβριος 1886. Ένα χρόνο πριν, το Μνημείο Ουάσινγκτον ανακηρύχθηκε το ψηλότερο κτίριο του κόσμου και η γαλλική κυβέρνηση πιέζει τον διάσημο μηχανικό Γουστάβ Άιφελ να δημιουργήσει κάτι πιο θεαματικό για την Παγκόσμια Έκθεση του 1889, η οποία θα φιλοξενηθεί στο Παρίσι. Εκείνος έχει μόλις ολοκληρώσει τη συμβολή του στην ανέγερση του Αγάλματος της Ελευθερίας και προτιμά να ασχοληθεί με τον σχεδιασμό του μετρό της πόλης. Όμως, όλα θα αλλάξουν όταν συναντήσει και πάλι την Αντριέν, μια μυστηριώδη γυναίκα από το παρελθόν του. Το μεταξύ τους πάθος θα φουντώσει ξανά, εμπνέοντάς τον Άιφελ στην πραγματοποίηση ενός παράτολμου εγχειρήματος. Ένα πάθος που απειλεί να καταστρέψει τις ζωές και των δυο, καθώς και την ίδια την κατασκευή του Πύργου.
Διανομή: Rosebud.21