12/5/22

Νέες ταινίες από 12/5/2022

Παρουσίαση και σχολιασμός όλων των νέων ταινιών που προβάλλονται από 12/5/22
Το κορίτσι με το βραχιόλι - La fille au bracelet
Είδος: Δράμα, Αστυνομική (95΄)
Χώρες: Γαλλία, Βέλγιο (2019)
Σκηνοθεσία: Στεφάν Ντεμουστιέ 
Παίζουν: Μελίσα Γκουέρς, Ρόσντι Ζεμ, Αναΐς Ντεμουστιέ, Κιάρα Μαστρογιάνι, Ανί Μερσιέ 
Σύνοψη: Η 16χρονη Λιζ περνάει τη μέρα σε μια ειδυλλιακή παραλία μαζί με την οικογένειά της, όταν καταφτάνει η αστυνομία και τη συλλαμβάνει για τον φόνο της καλύτερής της φίλης. Δυο χρόνια μετά, η Λιζ είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό στο πατρικό της, ενώ προετοιμάζεται για την επικείμενη δίκη, φορώντας ταυτόχρονα ηλεκτρονικό βραχιολάκι επιτήρησης. Ο πατέρας της παρακολουθεί αγχωμένος κάθε της κίνηση, ενώ η μητέρα της έχει πάρει τις αποστάσεις της από την οικογενειακή κρίση και αρνείται να παραστεί στο δικαστήριο. Ορισμένα στοιχεία είναι εναντίον της Λιζ, αλλά δεν είναι αρκετά για να στοιχειοθετηθεί κατηγορία εις βάρος της. Αντίθετα, αυτό που μοιάζει να την κάνει να μοιάζει περισσότερο ένοχη απ’ ό,τι άλλο είναι η ίδια της η στάση: μια ψυχραιμία που κινείται στα όρια της απάθειας, της αδιαφορίας. Ακόμη και οι ίδιοι της οι γονείς μοιάζουν να αμφισβητούν: είναι δυνατόν η κόρη τους να είναι τελικά ένοχη;
Διανομή: Rosebud.21
Σχόλιο: Μια βαθιά ανθρώπινη ταινία με υπόγεια ένταση και εικόνες που συνθέτουν την μετάβαση στην προσωπική ενηλικίωση. Εξαιρετική η πρωτοεμφανιζόμενη Μελίσα Γκουέρς στο ρόλο της Λιζ, που δεν αφήνει στο θεατή (όπως και στους γονείς της) περιθώρια να μαντέψει τι ακριβώς κρύβει στο μυαλό της. Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου.

Επιχείρηση Κιμάς - Operation Mincemeat
Είδος: Δράμα, Ιστορική, Πολεμική (128΄)
Χώρες: ΗΠΑ, ΗΒ (2022)
Σκηνοθεσία: Τζον Μάντεν
Παίζουν: Κόλιν Φερθ, Μάθιου ΜακΦέιντεν, Κέλι ΜακΝτόναλντ, Πενέλοπε Γουίλτον, Τζόνι Φλιν, Τζέισον Άιζακς
Σύνοψη: Μια πραγματική υπόθεση του 1943 για δυο μυστικούς πράκτορες του Τσώρτσιλ που, χρησιμοποιώντας ένα πτώμα και πλαστά χαρτιά, επιχείρησαν να παραπλανήσουν τα στρατεύματα του Χίτλερ.  
Διανομή: Tanweer
Σχόλιο: Κατασκοπευτικό θρίλερ παλαιάς κοπής, πάνω σε μια πραγματική ιστορία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η οποία είχε εμπνεύσει και την ταινία «Ο άνθρωπος που δεν υπήρξε ποτέ» (1956) του Ρόναλντ Νιμ με τον Κλίφτον Γουέμπ και την Γκλόρια Γκράχαμ. Καλές ερμηνείες, αργός ρυθμός στο πρώτο μέρος και απροσδόκητη δράση στο δεύτερο. (Αναλυτική κριτική ΕΔΩ)

Οι γείτονες από πάνω - Sentimental - The people upstairs
Είδος: Κωμωδία, Κοινωνική (82΄)
Χώρα: Ισπανία (2020)
Σκηνοθεσία: Σεσκ Γκέι
Παίζουν: Χαβιέ Καμάρα, Γκριζέλντα Σισιλιάνι, Μπελέν Κουέστα, Αλμπέρτο Σαν ΧουάνΣύνοψη: Ο Χούλιο και η Άννα είναι ένα ζευγάρι που κυρίως καυγαδίζει. Ένα βράδυ, η Άνα αποφασίζει να καλέσει για δείπνο τους γείτονές τους που ζουν από πάνω, τον Σάλβα και τη Λόρα, παρά το γεγονός πως ο Χούλιο δεν τους συμπαθεί για διάφορους λόγους, ένας από τους οποίους είναι ότι ακούγονται συχνά όταν κάνουν σεξ. Όσο η βραδιά προχωρά, διάφορα μυστικά για τα δυο ζευγάρια βγαίνουν στην επιφάνεια.
Διανομή: Cinobo
Σχόλιο: Μια κωμωδία για τον γάμο και τις σχέσεις, βασισμένη στο επιτυχημένο θεατρικό έργο του Σεσκ Γκέι και σκηνοθετημένη από τον ίδιο με ένα ρυθμό που δεν πλατειάζει και με μια εκπληκτική ισορροπία μεταξύ κωμωδίας και δράματος. Τολμηρό και σπιρτόζικο. (Αναλυτική κριτική ΕΔΩ)

Πύρινη οργή - Firestarter
Είδος: Θρίλερ, Τρόμου, Δράμα (94΄)
Χώρα: ΗΠΑ (2022)
Σκηνοθεσία: Κιθ Τόμας 
Παίζουν: Ζακ Έφρον, Ράιαν Κίρα Άρμστρονγκ, Σίντνεϊ Λέμον, Κέρτγουντ Σμιθ, Τζον Μπίζλι
Σύνοψη: Για περισσότερο από δέκα χρόνια οι γονείς της Τσάρλι, ζουν μια διαρκή καταδίωξη, απελπισμένοι να κρύψουν την κόρη τους, από μια σκιώδη Ομοσπονδιακή Υπηρεσία που θέλει να εκμεταλλευτεί το πρωτοφανές χάρισμά της (τη δημιουργία πυρκαγιάς) σαν χρήση όπλου μαζικής καταστροφής. Ο πατέρας της έχει διδάξει την Τσάρλι διάφορους τρόπους με τους οποίους μπορεί να εκτονώνει τη δύναμή της, η οποία προκαλείται από θυμό ή από πόνο. Αλλά καθώς εκείνη γίνεται 11 ετών, ο έλεγχος της φωτιάς γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη υπόθεση. Ύστερα από ένα περιστατικό που αποκαλύπτει την τοποθεσία που κρύβεται η οικογένεια, ένας μυστηριώδης πράκτορας αναλαμβάνει την αποστολή να κυνηγήσει την οικογένεια και να παγιδεύσει την Τσάρλι μια για πάντα. Η Τσάρλι όμως έχει διαφορετικά σχέδια.
Διανομή: Tulip
Σχόλιο: Ατμοσφαιρική μεταφορά του ομότιτλου μυθιστορήματος του Στίβεν Κινγκ, του αποκαλούμενου «μετρ του τρόμου», ενώ αυτός ασχολείται με τους αρχέγονους φόβους και τις σκοτεινές σκέψεις των ανθρώπων. (Αναλυτική κριτική ΕΔΩ)

Κώδικας: Εκδίκηση - The protege - The asset
Είδος: Δράσης, Θρίλερ (109΄)
Χώρες: ΗΠΑ, ΗΒ (2021)
Σκηνοθεσία: Μάρτιν Κάμπελ 
Παίζουν: Μάγκι Κιού, Σάμιουελ Λ. Τζάκσον, Μάικλ Κίτον 
Σύνοψη: Η Άννα (Μάγκι Κιου) έχει ανελιχθεί στην πιο εξειδικευμένη δολοφόνο στον κόσμο, αφού εκπαιδεύτηκε από τον θρυλικό δολοφόνο Μούντι (Σάμιουελ Τζάκσον) που τη διέσωσε όταν εκείνη ήταν παιδί. Όταν ο Μούντι - ο άντρας που ήταν σαν πατέρας της και της έμαθε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζει για την εμπιστοσύνη και την επιβίωση - σκοτώνεται βάναυσα, η Άννα ορκίζεται εκδίκηση. Καθώς εμπλέκεται με έναν αινιγματικό δολοφόνο (Μάικλ Κίτον) που δεν θα της κρύψει την έλξη του προς εκείνη, η αντιπαράθεση τους γίνεται θανατηφόρα.
Διανομή: Odeon
Σχόλιο: Ο Μάρτιν Κάμπελ, των «GoldenEye» και «Casino Royale» μας προσφέρει κάτι που γνωρίζει καλά: πυκνή δράση, καλοσκηνοθετημένες σκηνές μαχών σώμα με σώμα και θεαματικές μάχες γενικότερα και ταυτόχρονα στήνει έναν ενδιαφέροντα χαρακτήρα (αυτόν της Άννας που υποδύεται η Μάγκι Κιού), σε μια ιστορία εκδίκησης. Περιπέτεια για χαλάρωση.

Το μαύρο κουτί - Boîte noire - Black box
Είδος: Δράμα, Μυστηρίου, Θρίλερ (129΄)
Χώρα: Γαλλία (2021)
Σκηνοθεσία: Γιαν Γκοζλάν 
Παίζουν: Πιέρ Νινέ, Λου ντε Λαζ, Αντρέ Ντισολιέ 
Σύνοψη: Ο Ματιέ είναι ένας νέος ταλαντούχος αναλυτής μαύρων κουτιών αεροσκαφών. Καλείται να βρει την αιτία συντριβής ενός ολοκαίνουριου αεροσκάφους όταν οι αρχές αποφασίζουν να κλείσουν την υπόθεση. Σίγουρος πως κάτι άλλο κρύβεται πίσω από το ατύχημα προσπαθεί να βρει αποδείξεις.
Διανομή: Spentzos Film
Σχόλιο: Θρίλερ συνωμοσίας από αυτά που δίδαξαν στο παρελθόν σκηνοθέτες, όπως ο Άλαν Πάκουλα που μου ήλθε πρώτος στο μυαλό. Μόνο που ως γαλλικό φιλμ, έχει αυτή την σοφοστικέ αύρα. Μια διαφορετικότητα που μαγνητίζει και έναν ρυθμό που αιχμαλωτίζει. Βλέπεται ευχάριστα και προβληματίζει με την οπτική του και την εμβάθυνση στους χαρακτήρες. 

Κατ’ οίκον περιορισμός - Delo - House arrest
Είδος: Δράμα, Κοινωνική (108΄)
Χώρα: Ρωσία (2021)
Σκηνοθεσία: Αλεξέι Γκέρμαν Τζούνιορ
Παίζουν: Μεράμπ Νινίτζε, Άννα Μιχαλκόβα, Ρόζα Καϊρουλίνα, Αλεξάντρ Παλ
Σύνοψη: Ένας καθηγητής πανεπιστημίου κριτικάρει τη δημοτική αρχή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όμως, αντί να προκαλέσει έρευνα ενάντια στον διεφθαρμένο Δήμαρχο, βρίσκεται να κατηγορείται ο ίδιος για διασπάθιση δημόσιου χρήματος και σε κατ’ οίκον περιορισμό. Παρά την ενοχλητική αστυνομική επιτήρηση και τους εκβιασμούς, την προδοσία γνωστών του και το αυξανόμενο ενδιαφέρον των ΜΜΕ, εκείνος παραμένει σταθερός στις απόψεις του και αρνείται να ζητήσει συγνώμη. Καθώς η ημερομηνία της δίκης του πλησιάζει, έχει άραγε πιθανότητες να κερδίσει σε αυτή την άνιση μάχη; 
Διανομή: One from the heart
Σχόλιο: Η τραγικά επίκαιρη καφκική σάτιρα ενάντια στο καθεστώς που επικρατεί χρόνια στη Ρωσία του Πούτιν είναι μια ανεξάρτητη παραγωγή που παρουσιάστηκε στο τελευταίο Φεστιβάλ Καννών στο επίσημο πρόγραμμα Un Certain Regard και στη συνέχεια προβλήθηκε στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, στο Φεστιβάλ της Βιέννης (Viennale), στο Φεστιβάλ του Μπουσάν και τέλος, κέρδισε το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας στα Asia Pacific Screen Awards, που συμπεριλαμβάνουν ταινίες από όλη την Ασία και την Ωκεανία.

Nayak: o ήρωας - Nayak: The hero
Είδος: Δράμα, Κοινωνικό (117΄)
Χώρα: Βεγγάλη (1969)
Σκηνοθεσία: Σατιατζίτ Ράι
Παίζουν: Ουτάμ Κουμάρ, Σαρμάλα Ταγκόρ, Μπιρεσβάρ Σεν, Σουμέν Μποσέ
Σύνοψη: Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από έναν σταρ της κινηματογραφικής βιομηχανίας της Βεγγάλης σε ένα 24ωρο ταξίδι με τρένο από την Καλκούτα στο Δελχί, για να παραλάβει ένα εθνικό βραβείο υποκριτικής. Εκεί συναντά  μια νεαρή και ελκυστική δημοσιογράφο που τον παρασύρει σε μια συνέντευξη, στην οποία  καταλήγει να αποκαλύψει τα λάθη, τις ανασφάλειες, τα μυστικά και την προσωπική διαφθορά του. Πίσω από όλη την αλαζονική όψη του δημοφιλούς σταρ κρύβεται ένας βαθιά ταραγμένος και μοναχικός άνθρωπος που έχει ανάγκη από ενσυναίσθηση, με την ιστορία της ζωής του να αποκαλύπτεται σταδιακά μέσα από επτά αναδρομές και δύο όνειρα.
Διανομή: New Star
Σχόλιο: Ένας κομψός διαλογισμός για την τέχνη, τη φήμη και τη μετάνοια
(Από τη σελίδα μου στην έντυπη Αμαρυσία)