10/5/22

Επιχείρηση Κιμάς - Operation Mincemeat

Κατασκοπευτικό θρίλερ παλαιάς κοπής, πάνω σε μια πραγματική ιστορία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η οποία είχε εμπνεύσει και την ταινία «Ο άνθρωπος που δεν υπήρξε ποτέ» (1956) του Ρόναλντ Νιμ με τον Κλίφτον Γουέμπ και την Γκλόρια Γκράχαμ. 
Η βρετανική υπηρεσία ΜΙ5 προκειμένου να διευκολύνει τους Συμμάχους να κάνουν απόβαση στη Σικελία, διοργανώνει μια «παραπλανητική» αποστολή. Ρίχνει κοντά στις ακτές της φασιστικής Ισπανίας έναν νεκρό ντυμένο με στολή του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού, ο οποίος φέρει μαζί του ένα δερμάτινο χαρτοφύλακα με δήθεν απόρρητα έγγραφα, από τα οποία φαινόταν ότι οι Σύμμαχοι θα έκαναν απόβαση στα παράλια της νότιας Ελλάδας. Έτσι έτρεφαν την ελπίδα ότι θα ανάγκαζαν το στρατό του Χίτλερ να ετοιμάζεται για άμυνα στη νότια Ελλάδα, ενώ οι δυνάμεις των Συμμάχων την ίδια στιγμή θα έκαναν απόβαση στη Σικελία.
Η ταινία παρακολουθεί το παρασκήνιο της μεταμόρφωσης ενός ανώνυμου πτώματος (από το νεκροτομείο) σε σώμα θύματος του πολέμου με πλήρη οικογενειακό και υπηρεσιακό φάκελο, ώστε όταν θα έχει εκβραστεί από το κύμα στις ακτές της Ισπανίας να μπορεί να πείσει ότι ήταν υπαρκτό πρόσωπο και μάλιστα στρατιωτικός που μεταφέρει απόρρητα έγγραφα. Παράλληλα, παρακολουθεί τον πλατωνικό έρωτα του ενός εκ των εμπνευστών αυτής της «παραπλάνησης», τον αξιωματικό Γιούαν Μόντακιου (Κόλιν Φερθ), με την Τζιν Λέσλι (Κέλι ΜακΝτόναλντ) από την ΜΙ5, η οποία είχε δανείσει μια φωτογραφία της για να μπει στο πορτοφόλι του υποτιθέμενου «νεκρού με τα απόρρητα έγγραφα», ώστε μαζί με κάποια ερωτικά γράμματα να είναι πιο πειστικό το προφίλ του, όταν πέσει στα χέρια των ναζί.
Η πρωτοτυπία σ’ αυτή την ταινία είναι ότι αφηγητής της, είναι ο υποπλοίαρχος Ίαν Φλέμινγκ (ο μετέπειτα συγγραφέας των περιπετειών του 007, τον οποίο υποδύεται ο Τζόνι Φλιν) ο οποίος σε ώρες γραφείου γράφει κατασκοπευτικές ιστορίες, αποκαλεί Μ το ναύαρχο και αρχηγό της ΜΙ5 Τζον Γκόντφρεϊ (τον οποίο υποδύεται ο Τζέισον Άιζακς) και εργάζεται ως σύνδεσμος με άλλες υπηρεσίες κατασκοπίας.
Η ταινία βραδυφλεγής στο πρώτο μέρος προκειμένου να σκιαγραφήσει τους χαρακτήρες και τις σχέσεις μεταξύ τους, παίρνει μπροστά στο δεύτερο μέρος και αποκτά suspense αφού ανακαλυφθεί το πτώμα στα παράλια της Ισπανίας και αρχίζουν οι αμφιβολίες για την επιτυχία του εγχειρήματος. Η μουσική του Τόμας Νιούμαν, προσπαθεί να δραματοποιήσει την «επιχείρηση», αλλά δεν καταφέρνει να δώσει το κύρος που απαιτείται παρά τις όποιες «πατριωτικές» εξάρσεις του σεναρίου, ενώ η φωτογραφία του Σεμπάστιαν Μπλένκοφ πετυχαίνει να δημιουργεί μια κάποια νεο-νουάρ ατμόσφαιρα. Βλέπεται με ενδιαφέρον. (Κριτική μου στο myFilm)
INFO
Προβάλλεται από 12/5/2022
Είδος: Δράμα, Ιστορικό, Πολεμικό (128΄)
Χώρες: ΗΠΑ, ΗΒ (2022)
Σκηνοθεσία: Τζον Μάντεν
Παίζουν: Κόλιν Φερθ, Μάθιου ΜακΦέιντεν, Κέλι ΜακΝτόναλντ, Πενέλοπε Γουίλτον, Τζόνι Φλιν, Τζέισον Άιζακς
Σύνοψη: Μια πραγματική υπόθεση του 1943 για δυο μυστικούς πράκτορες του Τσώρτσιλ που, χρησιμοποιώντας ένα πτώμα και πλαστά χαρτιά, επιχείρησαν να παραπλανήσουν τα στρατεύματα του Χίτλερ.  
Διανομή: Tanweer
(Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος)