11/5/22

Πύρινη οργή - Firestarter

Βραδυφλεγής μεταφορά του ομότιτλου μυθιστορήματος του Στίβεν Κινγκ, που το έχουμε ξαναδεί το 1984 με τον ελληνικό τίτλο «Εξουσία Πυρός», με την 8χρονη Ντριού Μπάριμορ και τον Ντέιβιντ Κιθ σε σκηνοθεσία Μαρκ Λέστερ.  Σήμερα, με την ίδια αφίσα όπως εκείνη του 1984, το ρόλο της Τσάρλι ΜακΓκι κρατά η 11χρονη Ράιαν Κίρα Άρμστρονγκ και το ρόλο του πατέρα της ο Ζακ Έφρον. 
Συγκριτικά με το βιβλίο, όπου η γραφή του Κινγκ σε μαγνητίζει και είναι καθηλωτική (ήταν από τα πρώτα του μυθιστορήματα), το φιλμ του Κιθ Τόμας μου φάνηκε άνευρο και χωρίς suspense. Ένα φιλμ στο οποίο δίνεται μεγαλύτερη σημασία στη δράση και λιγότερη στους χαρακτήρες της οικογένειας ΜακΓκι, που πραγματικά υποφέρουν από το διαρκές κυνηγητό, που τους κάνει η οργάνωση, η οποία τους είχε υποβάλλει προηγουμένως σε πειράματα χάρη στα οποία έχουν αποκτήσει κάποιες «δεξιότητες».
Η μικρή Ράιαν Κίρα Άρμστρονγκ δεν αποδίδει την εσωτερική της πάλη για το υποτιθέμενο «χάρισμα», που όμως είναι και «κατάρα», ενώ ο Ζακ Έφρον υποδυόμενος τον πατέρα της, καταφεύγει στα κλισέ της περιπέτειας-επιβίωσης, ενώ το βιβλίο του Κινγκ, γραμμένο το 1980 είναι περισσότερο ένα ψυχολογικό θρίλερ, κάτι που ξέφυγε από τις προθέσεις του Κιθ Τόμας.
Η σκοτεινή και πορτοκαλοκόκκινη (θυμήθηκα την κ. Μιραράκη, τώρα) φωτογραφία του Καρίμ Χουσάιν, ταιριάζει με το θέμα του φιλμ, ενώ την υποβλητική και μίνιμαλ μουσική, υπογράφει με τους συνεργάτες του, ο διάσημος σκηνοθέτης Τζον Κάρπεντερ, ο οποίος το 1984 είχε απορριφθεί να σκηνοθετήσει το original, επειδή το προηγούμενο έργο του (Η Απειλή – The Thing, 1983) είχε πατώσει στις εισπράξεις. 
Δεν παύει πάντως να αποτελεί ένα ενδιαφέρον remake. (Κριτική μου στο myFilm)
INFO
Προβάλλεται από 12/5/2022
Είδος: Θρίλερ, Τρόμου, Δράμα (94΄)
Χώρα: ΗΠΑ (2022)
Σκηνοθεσία: Κιθ Τόμας 
Παίζουν: Ζακ Έφρον, Ράιαν Κίρα Άρμστρονγκ, Σίντνεϊ Λέμον, Κέρτγουντ Σμιθ, Τζον Μπίζλι
Σύνοψη: Για περισσότερο από δέκα χρόνια οι γονείς της Τσάρλι, ζουν μια διαρκή καταδίωξη, απελπισμένοι να κρύψουν την κόρη τους, από μια σκιώδη Ομοσπονδιακή Υπηρεσία που θέλει να εκμεταλλευτεί το πρωτοφανές χάρισμά της (τη δημιουργία πυρκαγιάς) σαν χρήση όπλου μαζικής καταστροφής. Ο πατέρας της έχει διδάξει την Τσάρλι διάφορους τρόπους με τους οποίους μπορεί να εκτονώνει τη δύναμή της, η οποία προκαλείται από θυμό ή από πόνο. Αλλά καθώς εκείνη γίνεται 11 ετών, ο έλεγχος της φωτιάς γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη υπόθεση. Ύστερα από ένα περιστατικό που αποκαλύπτει την τοποθεσία που κρύβεται η οικογένεια, ένας μυστηριώδης πράκτορας αναλαμβάνει την αποστολή να κυνηγήσει την οικογένεια και να παγιδεύσει την Τσάρλι μια για πάντα. Η Τσάρλι όμως έχει διαφορετικά σχέδια.
Διανομή: Tulip
(Το μυθιστόρημα κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος)