18/5/22

Το κοστούμι – The outfit

Ένα φιλμ που συνδυάζει στοιχεία film-noir, γκανγκστερικού θρίλερ και θεατρικού δράματος, που διαδραματίζεται μια παγωμένη νύχτα σε ένα ραφτάδικο στο Σικάγο της δεκαετίας του ’50, όταν οι γκάνγκστερ της περιοχής και σοβαροί πελάτες του, λύνουν τις διαφορές τους, ανάμεσα σε τόπια υφασμάτων και αξεσουάρ αντρικής ραπτικής.
Ο Λέοναρντ (τον υποδύεται έξοχα ο Μαρκ Ράιλανς) είχε αφιερώσει πολλά χρόνια από τη ζωή του για να εξελιχθεί σε έναν εξειδικευμένο και περιζήτητο τεχνίτη στην παγκοσμίου φήμης Σάβιλ Ρόουντ του Λονδίνου, σε ένα από τα πιο διάσημα εργαστήρια ραπτικής της πόλης. Αλλά όταν ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος άφησε το Λονδίνο χρεοκοπημένο, έφυγε για την Αμερική. Στο Σικάγο, άνοιξε ένα μικρό γωνιακό κατάστημα για τους μόνους ανθρώπους που θα μπορούσαν να αντέξουν -από οικονομική άποψη- τα πανάκριβα κοστούμια του, μια φαμίλια γκάνγκστερ. 
Εκεί διατηρώντας χαμηλό προφίλ, κόβει, ράβει, βλέπει και σιωπά, όταν οι άνθρωποι της «οικογένειας» χρησιμοποιούν το ραφείο του ως μυστικό χώρο συναλλαγών. Η βοηθός του (Ζόι Ντοίτς) δεν είναι τόσο φρόνιμη όσο εκείνος, έχει μάλιστα δεσμό με ένα από τα μέλη της «οικογένειας». Ένα βράδυ μετά από μια μάχη συμμοριών δύο από τα μέλη της «οικογένειας», εκ των οποίων ο ένας γιός του αρχηγού, μπαίνουν στο ραφείο του κυνηγημένα και στην προσπάθειά τους να κρυφτούν επιρρίπτουν ευθύνες ο ένας κατά του άλλου. Το τι θα επακολουθήσει δεν περιγράφεται, ενώ ο Λέοναρντ θα προσπαθεί συνεχώς να κρατά ισορροπίες.
Το suspense σε όλη της διάρκεια του φιλμ παραμένει αμείωτο καθώς η μια ανατροπή φέρνει την άλλη. Οι ερμηνείες είναι όλες άψογες με τα βλέμματα των χαρακτήρων να μιλούν περισσότερο από τους διαλόγους. Η σέπια φωτογραφία Ντικ Πόουπ παραπέμπει σε ταινίες του ’50 και ο κλειστός χώρος του ραφείου, πνίγει όχι μόνον τους πρωταγωνιστές αλλά και τον θεατή. Ουσιαστικά έχουμε ένα ψυχολογικό δράμα χαρακτήρων με στοιχεία νουάρ, στο οποίο δεσπόζει η φιγούρα του Μαρκ Ράιλαντς (που έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό με τον ρόλο του στο κατασκοπικό θρίλερ «Η Γέφυρα των Κατασκόπων». Το 2021 κέρδισε το βραβείο του Σωματείου Ηθοποιών για την «Δίκη των 7 του Σικάγο». Πρόσφατα τον είδαμε στο «Μην κοιτάζεις πάνω» του Άνταμ ΜακΚέι. Το 2018 συμμετείχε στο θρίλερ επιστημονικής φαντασίας «Ready Player One» του Στίβεν Σπίλμπεργκ, ενώ το 2017 είχε παίξει και στο «Δουνκέρκη» του Κρίστοφερ Νόλαν).
(Κριτική μου στο myFilm)
INFΟ
Προβάλλεται από 19/5/2022
Είδος: Δράμα, Αστυνομικό, Μυστηρίου (105΄)
Χώρα: ΗΠΑ (2022)
Σκηνοθεσία: Γκράχαμ Μουρ
Παίζουν: Μαρκ Ράιλανς, Ζόι Ντόιτς, Τζόνι Φλιν, Ντίλαν Ο’ Μπράιεν, Νίκι Αμούκα-Μπερντ, Σάιμον Ράσελ Μπιλ
Σύνοψη: Στο Σικάγο της δεκαετίας του ‘50, ένας ράφτης βρίσκεται μπλεγμένος στα επικίνδυνα παιχνίδια των μοχθηρών γκάνγκστερ που αγοράζουν τα κομψά, χειροποίητα κοστούμια του.
Διανομή: Tulip