19/5/22

Nitram

Μια ιστορία για τη δυσκολία ανατροφής παιδιών με δύσκολο ή ασταθή χαρακτήρα, αλλά και ένα ψυχολογικό πορτραίτο ενός ανθρώπου που από ανικανοποίητος, μεταβάλλεται σε επικίνδυνο.
Ο Νίτραμ (το αντίστροφο του Μάρτιν) είναι ένα «μεγάλο παιδί» (Κέιλεμπ Λάντρι Τζόουνς) που δεν έχει προλάβει να προσαρμοστεί. Τον βλέπουμε άλλοτε να αντιδρά έξυπνα και άλλοτε να φέρεται σαν διανοητικά ανάπηρος. Παίζει στην κυριολεξία με τη φωτιά, ανάβει πυροτεχνήματα στη μέση του δρόμου της γειτονιάς του και παρά τις διαμαρτυρίες των γειτόνων από τους οποίους πάντοτε ζητούν συγγνώμη οι γονείς του (η Τζούντι Ντέιβις και ο Άντονι ΛαΠάλια), αυτός πηγαίνει και δίνει πυροτεχνήματα ακόμα και στους μαθητές του σχολείου, που κάνουν χαβαλέ μαζί του. 
Ο πατέρας του είναι μόνιμα απασχολημένος για να βρει τα προς το ζην και να πάρει δάνειο για να δημιουργήσει κάποιο μοτέλ, ενώ η μητέρα του ζει πάντοτε μέσα στην αβεβαιότητα από την ασταθή συμπεριφορά του γιού της και στην ανασφάλεια του πού μπορεί αυτή να τον οδηγήσει.
Τα πράγματα φαίνονται να αλλάζουν για τον Νίτραμ όταν συναντά την Έλεν, μια άλλη χαμένη ψυχή, πλούσια πρώην ηθοποιό που κι αυτή κουβαλά τους δικούς της δαίμονες και τα δικά της ανεκπλήρωτα όνειρα.
Ο σκηνοθέτης καταγράφει περισσότερο το είδος της θλίψης και της απάθειας που μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες σκέψεις, παρά τις δυσκολίες των γονιών για την ανατροφή του παιδιού τους. Το φινάλε φαντάζει αναπόφευκτο, αλλά όχι και απρόβλεπτο.
Η ερμηνεία του Κέιλεμπ Λάντρι Τζόουνς είναι καθηλωτική και τα δραματικά close up στο πρόσωπό του συγκλονίζουν. Η Τζούντι Ντέιβις είναι εξαιρετική ως τραγική μητέρα και αρκετά καλός ο Άντονι ΛαΠάλια ως πατέρας του Nίτραμ. (Κριτική μου στο myFilm)
INFO
Προβάλλεται από 19/5/2022
Είδος: Κοινωνικό, Ψυχολογικό θρίλερ (111΄)
Χώρα: Αυστραλία (2021)
Σκηνοθεσία: Τζαστίν Κουρζέλ
Παίζουν: Κέιλεμπ Λάντρι Τζόουνς, Τζούντι Ντέιβις, Άντονι ΛαΠάλια, Σιν Κίναν, Έσι Ντέιβις
Σύνοψη: Ο Νίτραμ ζει με τη μητέρα και τον πατέρα του στα προάστια της Αυστραλίας στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Ζει μια ζωή απομόνωσης και απογοήτευσης που τον στενεύει. Αυτό συμβαίνει μέχρι που απροσδόκητα βρίσκει μια στενή φίλη στο πρόσωπο μιας μοναχικής πλούσιας γυναίκας, της Έλεν. Ωστόσο, όταν αυτή η σχέση έχει ένα τραγικό τέλος και η μοναξιά και ο θυμός του Νίτραμ μεγαλώνουν, αρχίζει η καθοδική του πορεία που οδηγεί στην καταστροφή.
Διανομή: Spentzos Films