19/5/22

Η νύχτα της φωτιάς - Noche de fuego

Η ενηλικίωση τριών κοριτσιών σε ένα περιβάλλον που το σκιάζει ο πόλεμος και η ρατσιστική βία και σε δεύτερο επίπεδο μια κοινωνία που ζει διαρκώς κάτω από την απειλή των καρτέλ με μια αστυνομία που δύσκολα μπορεί να εμπιστευθεί.
Η ιστορία του φιλμ διαδραματίζεται σε ένα μεξικανικό χωριό που ουσιαστικά έχει καταστραφεί από το καρτέλ ναρκωτικών που κουμαντάρει την περιοχή. Η ζωή των κατοίκων είναι αφόρητη και ιδιαιτέρως των κοριτσιών που απάγονται στη μέση της νύχτας και αναγκάζονται να γίνουν σκλάβες των αρχόντων του εγκλήματος. Για τα αγόρια δεν υπάρχει πρόβλημα, συμβιβάζονται πιάνοντας δουλειά στο καρτέλ. Οι μητέρες όμως έχουν θέμα με τα κορίτσια τους. Ξυρίζουν τα μαλλιά τους για να μην προκαλούν με τη θηλυκότητά τους και σκάβουν τρύπες στις οποίες τα κρύβουν όταν πλησιάζει ο κίνδυνος. Η πρώτη σκηνή της ταινίας με τη νυκτερινή ηρεμία που σκίζεται από τον ήχο των αυτοκινήτων με τα οποία «έρχονται εκείνοι» και την προετοιμασία για το θάψιμο στην τρύπα, είναι συγκλονιστική.
Στο χωριό υπάρχουν τρία κορίτσια, που θέλουν να ζήσουν με τον τρόπο τους, να αισθανθούν ελεύθερα. Έτσι εισβάλλουν στα σπίτια των εξαφανισμένων και δοκιμάζουν τα ρούχα και το μακιγιάζ των κοριτσιών. Μάταια η μητέρα (Μάιρα Μπατάγια) επιπλήττει την επικεφαλής των τριών κοριτσιών Άνα (Ανα Κριστίνα Ορντόνιεζ Γκονζάλες) που βάφει τα χείλια της και αυξάνει τις πιθανότητες να συλληφθεί.
Το φιλμ αν και γυρισμένο σε πολλά εξωτερικά σημεία και μάλιστα με ντοκιμαντερίστικο στυλ, είναι κλειστοφοβικό. Η Άνα και οι φίλες της Μαρία (Μπιάνκα Ιτζέλ Πέρεζ) και Πάουλα (Καμίλα Γκάαλ) καταπιέζονται και δεν φαίνεται να υπάρχει ελπίδα. Ο πόλεμος χωρίς να απεικονίζεται υπάρχει παντού. Στο δεύτερο μέρος της ταινίας, η Άνα γίνεται όλο και πιο αισιόδοξη, ειδικά όταν συναντά έναν δάσκαλο που την εμπνέει, πείθοντας την ότι η ζωή γυρίζει και ό,τι της φαίνεται στραβό σήμερα, μπορεί αύριο να γίνει καλύτερο. 
Δυνατό φιλμ με σενάριο εμπνευσμένο από την πραγματικότητα, αλλά ισορροπημένο μεταξύ σκληρότητας και λυρισμού, έξοχη φωτογραφία και ερμηνείες που σε καθηλώνουν. (Κριτική μου στο myFilm)
INFO
Προβάλλεται από 19/5/2022
Είδος: Δράμα (110΄)
Χώρες: Μεξικό, Γερμανία, Βραζιλία, Αργεντινή,λβετία, ΗΠΑ (2021)
Σκηνοθεσία: Τατιάνα Ουέζο
Παίζουν: Γκιγιέρμο Βιλέγκας, Μάιρα Μπατάγια, Μπιάνκα Ιτζέλ Πέρεζ, Αλεχάντρα Καμάτσο, Τερέζα Σάντσες, Καμίλα Γκάαλ, Νόρμα Πάμπλο
Σύνοψη: Η ζωή σε ένα χωριό σε εμπόλεμη κατάσταση, μέσα από τα μάτια τριών κοριτσιών στη διαδρομή τους προς την ενηλικίωση