19/5/22

Λούις Γουέιν: Ένας ξεχωριστός κόσμος - The electrical life of Louis Wain

Τρυφερή και ρομαντική σαν παραμύθι ταινία με αφηγήτρια την Ολίβια Κόλμαν, για τον Άγγλο καλλιτέχνη Λούις Γουέιν (1860–1939) γνωστό για τα σχέδιά του με ανθρωπόμορφες γάτες. 
Η ιστορία της ταινίας ξεκινά το 1881. Δεκαοκτώ μήνες μετά το θάνατο του πατέρα του ο Γουέιν παραμένει ο μόνος άνδρας και ο μεγαλύτερος της οικογένειας Γουέιν με την υποχρέωση να στηρίξει τις πέντε ανύπαντρες αδελφές του και τη μητέρα του που απασχολείται περιστασιακά ως εικονογράφος στο The Illustrated London News υπό τον αρχισυντάκτη Σερ Γουίλιαμ Ίνγκραμ. Ο Ίνγκραμ του προσφέρει δουλειά πλήρους απασχόλησης, αλλά ο Γουέιν αρνείται για να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στη σύνθεση μουσικής και τη συγγραφή θεατρικών έργων, όπου δεν έχει καμία τύχη. Παρόλα αυτά προσλαμβάνει την Έμιλι Ρίτσαρντσον ως γκουβερνάντα για τις αδερφές του, την οποία ερωτεύεται αμέσως και είναι αμοιβαίο. Δυστυχώς, η κοινωνία της εποχής δεν επιτρέπει το δεσμό μεταξύ κυρίου και κουβερνάντας, η μεγάλη αδελφή του την απολύει και ο Γουέιν φεύγει από το σπίτι με την Έμιλι για να ζήσουν σε μια εξοχή που θυμίζει καρτ-ποστάλ. Όταν η Έμιλι διαγνωσθεί ότι πάσχει από καρκίνο  θα υιοθετήσουν ένα αδέσποτο γατάκι (θα το ονομάσουν Πίτερ). Μετά το θάνατο της γυναίκας του, ο Γουέιν έχοντας συντροφιά τον Πίτερ αρχίζει να ζωγραφίζει ανθρωπόμορφες γάτες και γατάκια με μεγάλα μάτια, που θα τον κάνουν διάσημο και τις γάτες κατοικίδια. Κάτι που δεν ίσχυε μέχρι τότε, επειδή ζούσαν αδέσποτες για να τρώνε ποντίκια στις καλλιέργειες και  στα σπίτια. Σε λίγα χρόνια εκτός από τη γυναίκα του θα χάσει τη μητέρα του, μια αδελφή του και το γάτο του, Πίτερ. Γεγονότα που θα αλλάξουν τη ζωή του. Το έργο του και η ομορφιά των πινάκων του θα οδηγήσουν τον συγγραφέα H.G. Wells (τον υποδύεται με ένα μικρό πέρασμα ο τραγουδοποιός Νικ Κέιβ) να πει από το BBC: «Οι γάτες που δεν μοιάζουν με αυτές του Λούις Γουέιν, θα πρέπει να ντρέπονται».
Η ταινία γυρισμένη σε αρχαϊκό format (1,33Χ1) και με τη φωτογραφία του Έρικ Γουίλσον σε σέπια χρώματα που παραπέμπουν στην εποχή που ανακαλύφθηκε το ηλεκτρικό ρεύμα, εκτός από βιογραφία, αποτελεί ένα ρομαντικό και τρυφερό παραμύθι, αλλά και μια τραγωδία για έναν πρωτότυπο και ιδιόρρυθμο καλλιτέχνη. (Κριτική μου στο myFilm)
INFO
Προβάλλεται από 19/5/2022
Βιογραφικό, Δράμα, Ιστορικό (111΄) 
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο (2021)
Σκηνοθεσία: Γουίλ Σαρπ
Παίζουν: Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Κλερ Φόι, Άντρεα Ράινσμποροου, Ολίβια Κόλμαν   
Σύνοψη: Η αληθινή ιστορία του εκκεντρικού Βρετανού καλλιτέχνη Λούις Γουέιν (1860–1939) γνωστού για τα σχέδιά του με ανθρωπόμορφες γάτες και γατάκια με μεγάλα μάτια.  
Διανομή: Spentzos Film