18/7/24

18/7/2024 - Παρουσίαση και σχόλια για τις ταινίες:

Ο αρχηγός των κατασκόπων / Ομαδική θεραπεία / Η σιωπηλή καμαριέρα / Συμπέθεροι από σόι / Η φύση του έρωτα / Η  φύλακας  των  δράκων / Η θάλασσα μέσα μου (Επαν.) / Χάος (Επαν.) / Δεσμώτης του ιλίγγου (Επαν.)
===
Ομαδική θεραπεία – Bajo terapia - Under therapy
Ταινία δωματίου, βασισμένη σε θεατρικό έργο του Matías del Federico, το οποίο θίγει σύγχρονα θέματα, δίνοντας λύση σε κάποια από αυτά, πότε με χιουμοριστικό και πότε σκληρό τρόπο.
Η ιστορία επικεντρώνεται σε τρία ετερόφυλα ζευγάρια που συναντώνται σε μια ομαδική συνεδρία θεραπείας. (Περισσότερα ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Δραμεντί, 93΄
Χώρα: Ισπανία, 2023
Σκηνοθεσία: Γκεράρντο Ερέρο
Παίζουν: Μαλένα Αλτέριο, Αλεχάντρα Χιμένεθ, Φέλε Μαρτίνεθ, Αντόνιο Παγούδο, Έβα Ουγκάρτε, Χουάν Κάρλος Βεγίδο
Διανομή: Cinobo
===
Η σιωπηλή καμαριέρα – Calladita - The quiet maid 
Η ταινία, που ερευνά τις ταξικές διαφορές, τις δυναμικές της εξουσίας, και τις συμβάσεις που επιβάλλονται από τις κοινωνικές δομές, διακρίθηκε πρώτα ως μικρού μήκους του ίδιου σκηνοθέτη στο φεστιβάλ της Μάλαγα και στη συνέχεια, προωθήθηκε από τον Στίβεν Σόντεμπεργκ.
Η Άννα (Πόλα Γκριμάλντο), μία οικιακή βοηθός από την Κολομβία, δουλεύει ακούραστα σε μία πολυτελή βίλα στην Κόστα Μπράβα για μία εύπορη οικογένεια που ασχολείται με το εμπόριο τέχνης. Παρασυρμένη από ψεύτικες υποσχέσεις για καλύτερες συνθήκες εργασίας μετά το καλοκαίρι, η Άννα πασχίζει να παραμείνει υπάκουη και διακριτική, όπως την έχουν συμβουλέψει. Παρ’ όλα αυτά, μία τυχαία συνάντηση με μία άλλη οικιακή βοηθό στη γειτονιά τής φανερώνει έναν κόσμο θερινών απολαύσεων.
Ο Μιγκέλ Φάους εδώ διακρίνεται για την αφηγηματική του δύναμη και τη σκηνοθετική του προσέγγιση, με την Πόλα Γριμάλντο να διακρίνεται για την ανάδειξη της εσωτερικότητας του χαρακτήρα που υποδύεται.
INFO
Είδος: Δραμεντί, 94΄
Χώρες: Ισπανία, ΗΠΑ, 2023
Σκηνοθεσία: Μιγκέλ Φάους
Παίζουν: Πόλα Γριμάλντο, Αριάτνα Γκιλ, Λούις Μπέρμεχο
Διανομή: Tanweer
===
Συμπέθεροι από σόι - Cocorico
Κωμωδία με κωμικοτραγικά απρόοπτα, που αναδεικνύει τις ανθρώπινες σχέσεις, τις ταξικές διαφορές και τις προκαταλήψεις.
Για να παντρευτούν, η Αλίς και ο Φρανσουά οργανώνουν μια συνάντηση μεταξύ των δυο οικογενειών τους, οι οποίες προέρχονται από πολύ διαφορετικά υπόβαθρα. Για την περίσταση, η Αλίς αποφασίζει να προσφέρει στους γονείς της αναλύσεις DNA, τα αποτελέσματα των οποίων θα ανατινάξουν τις βεβαιότητες όλων, Τι θα μπορούσε να είναι χειρότερο για έναν συντηρητικό αστό να μάθει ότι δεν είναι 100% Γάλλος, ή για έναν περήφανο Γάλλο πωλητή αυτοκινήτων, ότι έχει γερμανική καταγωγή;
INFO
Είδος: Κωμωδία, 92΄
Χώρα: Γαλλία, 2024
Σκηνοθεσία: Ζυλιέν Ερβέ
Παίζουν: Κριστιάν Κλαβιέ, Μαριάν Ντενικούρ, Ντιτιέ Μπουρντόν, Σιλβί Ντεστούντ, Κλοέ Κουλούντ
Διανομή: Spentzos Film 
===
Η φύση του έρωτα - The nature of love
Η Σοφία είναι καθηγήτρια φιλοσοφίας στο Μόντρεαλ και ζει έναν τυπικό σύγχρονο και πολιτισμένο γάμο με τον Ξαβιέ. Ο Συλβάν είναι ο εργολάβος που επιχειρεί να ανακαινίσει το εξοχικό τους σπίτι. Όταν η Σοφία συναντά για πρώτη φορά τον Συλβάν, είναι έρωτας με την πρώτη ματιά. Τα αντίθετα έλκονται, αλλά μπορεί να κρατήσει;
INFO
Είδος: Αισθηματική, Κωμωδία, 111΄
Χώρες: Καναδάς, Γαλλία, 2023
Σκηνοθεσία: Μόνια Τσοκρί
Παίζουν: Μαγκαλί Λεπέν-Μπλοντό, Πιέρ Υβ-Καρντινάλ, Φράνσις-Γουίλιαμ Ρομ, Μόνια Τσοκρί
Διανομή: Danaos Films - Rosebud.21
===
Ο αρχηγός των κατασκόπων - Chief of Station
Αφού μαθαίνει ότι ο θάνατος της συζύγου του δεν ήταν ατύχημα, ένας πρώην αρχηγός σταθμού της CIA αναγκάζεται να επιστρέψει στον υπόκοσμο της κατασκοπείας, συνεργαζόμενος με έναν αντίπαλο για να ξετυλίξουν μια συνωμοσία που αμφισβητεί όλα όσα νόμιζε ότι γνώριζε. 
INFO
Είδος: Περιπέτεια, Δράση, 97΄
Χώρα: ΗΠΑ, 2024
Σκηνοθεσία: Τζέσι Βι Τζόνσον
Παίζουν: Άαρον Έκχαρτ, Όλγκα Κυριλένκο, Άλεξ Πέτιφερ, Νίνα Μπέργκμαν, Ντάνιελ Μπέρνχαρντ
Διανομή: Tanweer
===
Η  φύλακας  των  δράκων - Dragonkeeper
Με την εξαφάνιση των δράκων και την άνοδο ενός κακού Αυτοκράτορα, η μοίρα της αρχαίας Κίνας στηρίζεται στους ώμους μιας νεαρής κοπέλας, η οποία πρέπει να διασώσει το τελευταίο αυγό δράκου που έχει απομείνει και να εκπληρώσει το πεπρωμένο της. Η ιστορία ακολουθεί την Πινγκ καθώς γίνεται αυτή που ήταν πάντα προορισμένη να είναι: φύλακας των δράκων.
INFO
Είδος: Animation, Περιπέτεια, Φαντασίας, 98΄
Χώρα: Κίνα, 2024
Σκηνοθεσία: Σαλβαδόρ Σιμό, Λι Τζινπίνγκ
Διανομή:  The  Film  Group.
===
Η θάλασσα μέσα μου – Mar adentro (Επαν.)
Μια ταινία που θίγει θέματα, όπως η αξιοπρέπεια, η αυτονομία, η αγάπη, και η υποστήριξη σε δύσκολες καταστάσεις. Παρουσιάζει την ένταση μεταξύ της επιθυμίας του ατόμου για ευθανασία και των προσπαθειών της κοινωνίας να τον αποτρέψει. Βασίζεται στην αληθινή ιστορία ενός παραπληγικού που αγωνίστηκε για το δικαίωμα στην ευθανασία. (Αναλυτική κριτική ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Δράμα, 126΄
Χώρα: Ισπανία, 2004
Σκηνοθεσία: Αλεχάντρο Αμενάμπαρ
Παίζουν: Χαβιέ Μπαρδέμ, Μπελέν Ρουέντα, Λόλα Ντουένιας
Διανομή: New Star
====
Χάος - Kaos (Επαν.)
Σπονδυλωτή ταινία πέντε ιστοριών που συνδέονται μεταξύ τους μέσα από τη θεματολογία της ταυτότητας, της απομόνωσης, της ανθρώπινης κατάστασης και της σύγκρουσης με το πεπρωμένο. Η ταινία βασίζεται σε πέντε διηγήματα του Ιταλού συγγραφέα Λουίτζι Πιραντέλο από τη συλλογή του «Novelle per un anno». (Περισσότερα ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Δράμα, Εποχής, 187΄ 
Χώρα: Ιταλία, 1984
Σκηνοθεσία: Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι.
Παίζουν: Μάργκαρετ Λάζαρους, Κλαούντιο Μπιγκάλιο, Ενρίκα Μαρία Μοντούνιο, Μαρσέλο Κολούτζι, Όμερο Αντονούτι, Ρεγκίνα Μπιάνκι, Πιέρο Λο Βέρσο, Φράνκο Φράνκι & Τσίτσιο Ινγκρασία,
Διανομή: Riviera
===

Δεσμώτης του ιλίγγου – Vertigo (Επαν.)

Μια ταινία για τις εμμονές, την ταυτότητα, τη ψευδαίσθηση και την πραγματικότητα, αλλά και την ιδέα της μεταφυσικής. Όπως είχα γράψει και για το «Σιωπηλό μάρτυρα» προ ημερών, και αυτή την ταινία την είχα συμπεριλάβει το 2010 σε ένα καλοκαιρινό αφιέρωμα στην εφημερίδα Αμαρυσία στις 100 αγαπημένες μου (μαζί με τις επίσης δικές του: Notorious, Η Θηλιά, Ρεβέκκα, Στη Σκιά των Τεσσάρων Γιγάντων και Ψυχώ).

Ένας αστυνομικός, ο Σκοτ Φέργκιουσον (Τζέιμς Στιούαρτ), φεύγει από το Σώμα λόγω της υψοφοβίας του. Ένας παλιός του φίλος και εφοπλιστής, τον προσλαμβάνει για να παρακολουθεί την νευρωτική, με τάσεις αυτοκτονίας, γυναίκα του, Μαντλέν (Κιμ Νόβακ). Ο αστυνομικός την ερωτεύεται, αλλά αδυνατεί να την σώσει όταν αυτή επιχειρεί ένα πήδημα θανάτου από ψηλά.

Καιρό μετά, κι ενώ προσπαθεί να ξεφύγει από τις εμμονές του, θα ξανασυναντήσει την νεκρή του αγάπη στο πρόσωπο της μελαχρινής Τζούντι (Κιμ Νόβακ, πάλι). Είναι αυτή που είχε γνωρίσει ή κάποια άλλη; (Αναλυτική κριτική ΕΔΩ)

INFO

Είδος: Θρίλερ, Αστυνομικό, Αισθηματικό, 128΄

Χώρα: ΗΠΑ, 1958

Σκηνοθεσία: Άλφρεντ Χίτσκοκ

Παίζουν: Τζέιμς Στιούαρτ, Κιμ Νόβακ, Μπάρμπαρα Μπελ Γκέντες

Διανομή: Summer Classics

(Trailer των ταινιών μπορείτε να δείτε ΕΔΩ)