14/7/24

Η θάλασσα μέσα μου – Mar adentro (Επαν.)

Μια ισπανική ταινία που θίγει θέματα, όπως η αξιοπρέπεια, η αυτονομία, η αγάπη, και η υποστήριξη σε δύσκολες καταστάσεις. Παρουσιάζει την ένταση μεταξύ της επιθυμίας του ατόμου για ευθανασία και των προσπαθειών της κοινωνίας να τον αποτρέψει. Βασίζεται στην αληθινή ιστορία ενός παραπληγικού που αγωνίστηκε για το δικαίωμα στην ευθανασία.
Ο Ραμόν είναι τετραπληγικός, κλινήρης για τριάντα χρόνια. Μόνο του παράθυρο στον κόσμο αυτό του δωματίου του, απ’ όπου φαντάζεται τη θάλασσα όπου ταξίδευε από μικρός, που του έμαθε τον κόσμο, του έδωσε ζωή και του την πήρε, όταν ένα φοβερό ατύχημα του επέτρεψε να ζει χωρίς να κινείται. Μοναδική του επιθυμία, να τερματίσει αξιοπρεπώς τη ζωή του. Δύο γυναίκες θα αλλάξουν τον κόσμο και τις εμπειρίες του: η δικηγόρος Χούλια, που τον στηρίζει στον αγώνα του, και η Ρόζα, μια χωριατοπούλα πεπεισμένη ότι αξίζει τον κόπο να ζεις.
Η ταινία πέρα από τα ηθικά και νομικά ζητήματα της ευθανασίας, εξετάζει και την επίδραση που έχει αυτή η επιθυμία του Ραμόν στους ανθρώπους του περιβάλλοντός του.
Ο Αλεχάντρο Αμενάμπαρ, εκτός από τη σκηνοθεσία, συνυπογράφει και το σενάριο της ταινίας και συνέθεσε τη μουσική της. Η ερμηνεία του Χαβιέ Μπαρδέμ είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη, καθώς κατάφερε καθηλωμένος σε ένα κρεβάτι να αποδώσει την πολυπλοκότητα και το βάθος του χαρακτήρα που υποδύεται με ευαισθησία και ανθρωπιά.
Η ταινία αν και ασχολείται με δύσκολα ηθικά και κοινωνικά ζητήματα βλέπεται με ενδιαφέρον και συνεχίζει να συζητιέται για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει το θέμα της ευθανασίας.
Η ταινία, σάρωσε τα βραβεία Goya 2005, απέσπασε πολλά βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ, με αποκορύφωμα τη Χρυσή Σφαίρα και το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας 2005, καθώς και τον Αργυρό Λέοντα, το Βραβείο Διεθνούς Ταινίας και το Βραβείο Ερμηνείας στον Χαβιέρ Μπαρδέμ στο Φεστιβάλ Βενετίας 2004. (Κριτική μου για το myFilm)
INFO
Προβάλλεται από 18/7/2024
Είδος: Δράμα, 126΄
Χώρα: Ισπανία, 2004
Σκηνοθεσία: Αλεχάντρο Αμενάμπαρ
Παίζουν: Χαβιέ Μπαρδέμ, Μπελέν Ρουέντα, Λόλα Ντουένιας
Διανομή: New Star