15/7/24

Χάος – Kaos (Επαν.)

Σπονδυλωτή ταινία πέντε ιστοριών που συνδέονται μεταξύ τους μέσα από τη θεματολογία της ταυτότητας, της απομόνωσης, της ανθρώπινης κατάστασης και της σύγκρουσης με το πεπρωμένο. Η ταινία βασίζεται σε πέντε διηγήματα του Ιταλού συγγραφέα Λουίτζι Πιραντέλο από τη συλλογή του «Novelle per un anno».
Οι πέντε ιστορίες αν και διαφορετικές μεταξύ τους, συνθέτουν μια ποιητική τοιχογραφία της Σικελίας στα τέλη του 19ου αιώνα. Στην πρώτη με τίτλο «Ο άλλος γιος» (L' altro figlio) μια μητέρα, που ζει σε ένα μικρό χωριό στη Σικελία, λαμβάνει γράμματα από τους δύο γιους της που μετανάστευσαν στην Αμερική, αλλά αγνοεί τον γιο που έχει παραμείνει κοντά της. Στη δεύτερη «Ο σεληνιασμένος» (Mal di luna), ένας νεαρός άνδρας, ο οποίος υποφέρει από λυκανθρωπία, παντρεύεται μια γυναίκα που τον αγαπά παρά την κατάστασή του. Στο «Πιθάρι» (La giara), που είναι η τρίτη ιστορία, μια μεγάλη στάμνα σπάει και ο ιδιοκτήτης προσλαμβάνει έναν τεχνίτη για να την επισκευάσει, αλλά ο τεχνίτης παγιδεύεται μέσα στη στάμνα.
Στην τέταρτη ιστορία με τίτλο «Requiem»,  μια ομάδα αγροτών προσπαθεί να πείσει τον ιδιοκτήτη της γης τους να τους επιτρέψει να θάψουν τους νεκρούς τους σε μια τοποθεσία που θεωρούν ιερή. Τέλος, στη «Συζήτηση με τη μητέρα» (Colloquio con la madre), ο ίδιος ο Πιραντέλο επιστρέφει στο πατρικό του σπίτι για να συνομιλήσει με το πνεύμα της μητέρας του.
Η ταινία χαρακτηρίζεται από την ποιητική και λυρική αφήγηση των αδερφών Ταβιάνι και χάρη στην έξοχη φωτογραφία του Τζιουζέπε Λάντσι και στη νοσταλγική μουσική του Νικολά Πιοβάνι που της δίνουν ένα είδος ονειρικής χροιάς, ενώ οι ερμηνείες όλου του καστ της ταινίας μαγνητίζουν.
Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα έργα των αδερφών Ταβιάνι ως ένα εξαιρετικό δείγμα του ιταλικού κινηματογράφου της δεκαετίας του 1980 (Κριτική μου για το myfilm
INFO
Προβάλλεται από 18/7/2024 
Είδος: Δράμα, Εποχής, 187΄ 
Χώρα: Ιταλία, 1984
Σκηνοθεσία: Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι
Παίζουν: Μάργκαρετ Λάζαρους, Κλαούντιο Μπιγκάλιο, Ενρίκα Μαρία Μοντούνιο, Μαρσέλο Κολούτζι, Φράνκο Φράνκι & Τσίτσιο Ινγκρασία, Όμερο Αντονούτι, Ρεγκίνα Μπιάνκι, Πιέρο Λο Βέρσο
Διανομή: Riviera