1/2/24

Προβάλλονται στις αίθουσες από 1/2/2024:

Ύποπτος / Πλάνο75 / Μην περιμένετε και πολλά από το τέλος του κόσμου / Αργκάιλ / Το αγόρι και ο ερωδιός 
Ύποπτος – Accused
Από το σκηνοθέτη του επιτυχημένου «Σημείο βρασμού» (2021) έχουμε ένα θρίλερ τύπου «λάθος άνθρωπος, σε λάθος σημείο, τη λάθος στιγμή», που δεν θα το λέγαμε και πρωτότυπο, αλλά με τις προεκτάσεις του στο ρατσισμό, τον φανατισμό και τους «δικαστές του πληκτρολόγιου» στην εποχή μας, της κουλτούρας της απόρριψης, αποκτά άλλο ενδιαφέρον.
Ο 20χρονος -Πακιστανός στην καταγωγή- Χάρι (έξοχος ο Τσανίλ Κουλάρ), ταξιδεύει από το Λονδίνο στην επαρχία στο πατρικό του σπίτι για να το προσέχει με το σκύλο του, όσο οι γονείς του θα απουσιάζουν. Μόλις φτάνει εκεί, διαπιστώνει με τρόμο ότι ο σιδηροδρομικός σταθμός από τον οποίο ταξίδεψε έχει υποστεί τρομοκρατική επίθεση με πολλούς νεκρούς, με δράστη κάποιον ο οποίος στις κάμερες μοιάζει με αυτόν. Αφού παρερμηνευθεί από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως ύποπτος, άγνωστοι «ήρωες-εκδικητές» επηρεασμένοι από το μίσος που διαχέεται με μεγάλη ταχύτητα, αρχίζουν να τον ψάχνουν και ο Χάρι πρέπει να αποδείξει την αθωότητά του και να υπερασπιστεί τον εαυτό του και το πατρικό του. (Αναλυτική κριτική ΕΔΩ)
INFO 
Είδος: Θρίλερ, Ψυχολογικό, Δράμα, 88΄
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο, 2023
Σκηνοθεσία: Φίλιπ Μπαραντίνι
Παίζουν: Τσανίλ Κουλάρ, Λόρεν Αγιούφο, Νίτιν Γκάντρα, Νίλα Αΐλια
Διανομή: Spentzos Film
===
Πλάνο 75 – Plan 75
Δυσοίωνη επιστημονική φαντασία, με θέμα την απάνθρωπη διαχείριση του υπερπληθυσμού σε μια συνωστισμένη Ιαπωνία, όπου οι άνω των 75 ετών, πιέζονται, ή να εργάζονται μέχρι να πεθάνουν, ή να ωθούνται σε ευθανασία ως αντιπαραγωγικοί, ενώ από την τηλεόραση πληροφορούμαστε ότι η κυβέρνηση μελετά και τη μείωση του ορίου ηλικίας στα 70.
Η σκηνοθέτρια Τσι Χαγιακάουα κάνει το ντεπούτο της με διορατικότητα,  διεισδυτικότητα και ευαισθησία και παραδίδει ένα μάθημα ανθρωπισμού κάνοντας παράλληλα ένα σχόλιο, για το πώς αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες κοινωνίες το δικαίωμα των υπερηλίκων σε μια αξιοπρεπή ζωή και αναδεικνύοντας τις παράπλευρες κακοήθειες που προκύπτουν από τη «βιομηχανοποίηση» της ταφής των νεκρών. 
Δυνατή ταινία, για ένα ανθρώπινο δικαίωμα, που γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης στην ταινία, αφού η ανάγκη είναι που οδηγεί τους ανθρώπους στην απόφαση να κάνουν ευθανασία. (Αναλυτική κριτική ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Επιστημονική Φαντασία, Δράμα, 112΄
Χώρες: Ιαπωνία, Γαλλία, Φιλιππίνες, Κατάρ, 2022
Σκηνοθεσία:  Τσι Χαγιακάουα
Παίζουν: Τσιέκο Μπάισο, Χαγιάτο Ισομούρα, Στέφανι Αριάν, Γιούμι Καβάι, 
Διανομή: Weirdwave
===
Μην περιμένετε και πολλά από το τέλος του κόσμου - Do not expect too much from the end of the world
Μια καυστική και καταγγελτική σάτιρα από τον Ράντου Ζούντε που μας έδωσε στο παρελθόν το «Ατυχές πήδημα ή παλαβό πορνό» (Χρυσή Άρκτο στην Μπερλινάλε 2021). Με τίτλο από έναν αφορισμό του Πολωνού ποιητή Στανισλάβ Γέρζυ Λετς, η ταινία είναι μια ταινία παντός καιρού: ένα μέρος κωμωδία, ένα μέρος road-movie, ένα μέρος ταινία αμοντάριστων πλάνων και ένα μέρος γυρισμένη με κάμερα στο χέρι και με διαφορετικά φορμά.
Καταπονημένη και κακοπληρωμένη, η Άντζελα διασχίζει όλο το Βουκουρέστι για να κάνει το casting για ένα εταιρικό «βίντεο για την ασφάλεια στην εργασία», που της ανατέθηκε από μια πολυεθνική εταιρεία. Ψάχνει για βαριά «τραυματισμένους εν ώρα εργασίας» που πρέπει να αφηγηθούν  την ιστορία τους και τελικά να δώσουν τη συμβουλή τους σε κάθε εργαζόμενο τηλεθεατή.
Ουσιαστικά, έχουμε μια ταινία για τη δουλειά, την εκμετάλλευση, τον θάνατο και τη σύγχρονη οικονομία της ψηφιακής εποχής, στην οποία οι νέοι εκτελούν εργασίες ως ανεξάρτητοι επαγγελματίες ή προσωρινοί εργαζόμενοι και συχνά μέσα από τα social media. Η Άντζελα (εξαιρετική η Ιλίνκα Μανολάκε), τα κάνει όλα και ταυτόχρονα καταγγέλλει την έλλειψη ασφάλειας εργασίας και την έλλειψη κοινωνικών παροχών.
Θα μπορούσε να είναι μικρότερης διάρκειας, αλλά είναι μια ταινία που αξίζει να δείτε. (Αναλυτική κριτική ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Δραματική, Κωμωδία, 163’
Χώρες: Ρουμανία, Λουξεμβούργο, Γαλλία, Κροατία, 2023
Σκηνοθεσία-Σενάριο: Ράντου Ζούντε
Παίζουν: Ιλίνκα Μανολάκε, Οβίντιου Πίρσαν, Νίνα Χος, Ντορίνα Λάζαρ
Διανομή: Cinobo
===
Αργκάιλ – Argylle
Η Έλι Κόνγουεϊ (Μπράις Ντάλας Χάουαρντ), μια εσωστρεφής μυθιστοριογράφος ιστοριών κατασκοπείας, που σπάνια βγαίνει από το σπίτι της, παρασύρεται στον πραγματικό κόσμο της κατασκοπείας όταν οι πλοκές των βιβλίων της πλησιάζουν λίγο πολύ τις δραστηριότητες ενός απαίσιου υπόκοσμου. Όταν ο Άινταν (Σαμ Ρόκγουελ), ένας κατάσκοπος, εμφανίζεται για να τη σώσει -όπως της λέει- από την απαγωγή ή τη δολοφονία, ή και τα δύο, η Έλι και η αγαπημένη της γάτα Άλφι βυθίζονται σε έναν κρυφό κόσμο όπου τίποτα και κανένας δεν είναι αυτό που φαίνεται. 
INFO
Είδος: Περιπέτεια, Δράσης, 139΄
Χώρες: ΗΒ, ΗΠΑ, 2024
Σκηνοθεσία: Μάθιου Βον
Παίζουν: Μπράις Ντάλας Χάουαρντ, Σαμ Ρόκγουελ, Χένρι Κάβιλ, Τζον Σένα, Κάθριν Ο’ Χάρα, Σάμιουελ Τζάκσον, Μπράιαν Κράνστον, Σοφία Μπουτέλα, Ντούα Λίπα
Διανομή: Tanweer
===
Το αγόρι και ο ερωδιός - Kimitachi wa dô ikiru ka
Ένα νεαρό αγόρι με το όνομα Μαχίτο που λαχταρά για τη μητέρα του μπαίνει σε έναν κόσμο που μοιράζονται ζωντανοί και νεκροί. Εκεί, ο θάνατος τελειώνει και η ζωή βρίσκει μια νέα αρχή.
INFO
Είδος: Animation, Δραματικό, Περιπετειώδες 124΄
Χώρα: Ιαπωνία, 2023
Σκηνοθεσία: Χαγιάο Μιγιαζάκι
Διανομή: Feelgood