5/2/24

Η Αφρίν στον καιρό της πλημμύρας – Mighty Afrin: in the time of floods

Ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στους φτωχότερους λαούς του πλανήτη και ταυτόχρονα μια συγκινητική ιστορία ενηλικίωσης με φόντο ένα αφιλόξενο περιβάλλον, που συνεχώς επεκτείνεται.  
Στην άγρια ερημιά των νησιών που εξαφανίζονται κατά μήκος του ποταμού Βραχμαπούτρα, η 12χρονη ορφανή Αφρίν ενηλικιώνεται. Όταν οι έντονες βροχοπτώσεις και τα νερά των πλημμυρών καταστρέφουν το νησί της, εκείνη αρνείται να παραδοθεί στις θανατηφόρες παλίρροιες. Κωπηλατεί σε μια ξύλινη βάρκα προς τη μητρόπολη της Ντάκα για να βρει τον πατέρα της ανάμεσα στα εκατομμύρια των κλιματικών προσφύγων. Αναγκασμένη να ωριμάσει πριν την ώρα της, η Αφρίν πρέπει να αντιμετωπίσει τα μυστήρια ενός κόσμου που βυθίζεται.
Ο σκηνοθέτης Άγγελος Ράλλης, όντας και ο ίδιος διευθυντής φωτογραφίας, έχει καταφέρει με την επιλογή των κάδρων του και τις αποχρώσεις που έχει δώσει στη φωτογραφία του, να κάνει το θεατή, συναισθηματικά συμμέτοχο στην περιπέτεια της μικρής Αφρίν, την οποία ακολούθησε επί πέντε χρόνια μέσα στα λασπόνερα και τις όχθες του ποταμού Βραχμαπούτρα (που ρέει από τα ανατολικά Ιμαλάια μέχρι το Μπαγκλαντές), του μεγαλύτερου ποταμού της περιοχής που θα αναγκάσει με τις πλημμύρες του σε μετεγκατάσταση 30 εκατομμύρια ανθρώπων.  
Ένα καθηλωτικό ντοκιμαντέρ-στοχασμού που δίνει τροφή για σκέψη για την κλιματική αλλαγή και τις πιθανότητες μιας επερχόμενης δυστοπίας με φόντο τους κλιματικούς μετανάστες και ταυτόχρονα ένας ύμνος για τη γυναίκα (Κριτική μου για το myFilm)
INFO
Προβάλλεται στους κινηματογράφους από 10/2/2024
Είδος: Ντοκιμαντέρ, 92΄
Χώρα: Ελλάδα, Γαλλία, 2023
Σκηνοθεσία: Άγγελος Ράλλης
Εμφανίζονται: Αφρίν Κανόμ, Μπόνα Ακτέρ, Φερότζα Μπεκούμ, Μπαντάλ Σολιάτ