27/1/24

Ύποπτος – Accused

Από το σκηνοθέτη του επιτυχημένου «Σημείο βρασμού» (2021) έχουμε ένα θρίλερ τύπου «λάθος άνθρωπος, σε λάθος σημείο, τη λάθος στιγμή», που δεν θα το λέγαμε και πρωτότυπο, αλλά με τις προεκτάσεις του στο ρατσισμό, τον φανατισμό και τους «δικαστές του πληκτρολόγιου» στην εποχή μας, της κουλτούρας της απόρριψης, αποκτά άλλο ενδιαφέρον.
Ο 20χρονος -Πακιστανός στην καταγωγή- Χάρι (έξοχος ο Τσανίλ Κουλάρ), ταξιδεύει από το Λονδίνο στην επαρχία στο πατρικό του σπίτι για να το προσέχει με το σκύλο του, όσο οι γονείς του θα απουσιάζουν. Μόλις φτάνει εκεί, διαπιστώνει με τρόμο ότι ο σιδηροδρομικός σταθμός από τον οποίο ταξίδεψε έχει υποστεί τρομοκρατική επίθεση με πολλούς νεκρούς, με δράστη κάποιον ο οποίος στις κάμερες μοιάζει με αυτόν. Αφού παρερμηνευθεί από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως ύποπτος, άγνωστοι «ήρωες-εκδικητές» επηρεασμένοι από το μίσος που διαχέεται με μεγάλη ταχύτητα, αρχίζουν να τον ψάχνουν και ο Χάρι πρέπει να αποδείξει την αθωότητά του και να υπερασπιστεί τον εαυτό του και το πατρικό του.
Η ταινία στο πρώτο μέρος (παρουσιάζει μικρές σεναριακές αδυναμίες, που δεν αναφέρονται ως spoilers), εξετάζει τις φυλετικές αδικίες ταυτόχρονα με την απομάκρυνση της ηθικής των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ενώ στο δεύτερο ρίχνει το βάρος στη δράση, όταν οι «εκδικητές των πληκτρολογίων» έχουν πάρει σάρκα και οστά και προσπαθούν να εισβάλλουν στο πατρικό του Χάρι και να τον σκοτώσουν, οπότε και τον αναγκάζουν να αμυνθεί με κάθε βίαιο τρόπο.
Η σκηνοθεσία του Μπαραντινί είναι άψογη, ενώ το μοντάζ του Άλεξ Φάουντεν και η σκοτεινή φωτογραφία του Μάθιου Λιούις είναι από τα στοιχεία που καθηλώνουν το κοινό. (Κριτική μου στο myFilm)
INFO
Προβάλλεται στους κινηματογράφους από 1/2/2024
Είδος: Θρίλερ, Ψυχολογικό, Δράμα, 88΄
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο, 2023
Σκηνοθεσία: Φίλιπ Μπαραντίνι
Παίζουν: Τσανίλ Κουλάρ, Λόρεν Αγιούφο, Νίτιν Γκάντρα, Νίλα Αΐλια
Διανομή: Spentzos Film