31/1/24

Πλάνο 75 – Plan 75

Δυσοίωνη επιστημονική φαντασία, με θέμα την απάνθρωπη διαχείριση του υπερπληθυσμού σε μια συνωστισμένη Ιαπωνία, όπου οι άνω των 75 ετών, πιέζονται ή να εργάζονται μέχρι να πεθάνουν ή να ωθούνται σε ευθανασία ως αντιπαραγωγικοί, ενώ από την τηλεόραση πληροφορούμαστε ότι η κυβέρνηση μελετά και τη μείωση του ορίου ηλικίας στα 70.
Σ’ αυτή την κοινωνία, η Μίσι, μια ηλικιωμένη γυναίκα με περιορισμένα μέσα επιβίωσης, η Μαρία μια νεαρή Φιλιππινέζα νοσηλεύτρια και ο Χιρόμου ένας ρεαλιστής πλασιέ του Πλάνου 75 αντιμετωπίζουν διλήμματα ζωής και θανάτου. 
Η Μίσι μόλις έχει περάσει το όριο ηλικίας και σκέφτεται να ενταχθεί στο πρόγραμμα χωρίς ενδοιασμούς. Η Μαρία παρά τις οδηγίες του οργανισμού να μη δένονται συναισθηματικά με τους «πελάτες» δένεται με την Μίσι αποδεχόμενη και μια δωρεά, επειδή έχει μια μικρή κόρη που χρειάζεται επειγόντως εγχείρηση και ο Χιρόμου αντιμετωπίζει δίλλημα με έναν ξεχασμένο θείο του, που τον συναντά να παίρνει σειρά για ευθανασία. 
Η σκηνοθέτρια Τσι Χαγιακάουα κάνει το ντεπούτο της με διορατικότητα,  διεισδυτικότητα και ευαισθησία και παραδίδει ένα μάθημα ανθρωπισμού κάνοντας παράλληλα ένα σχόλιο, για το πώς αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες κοινωνίες το δικαίωμα των υπερηλίκων σε μια αξιοπρεπή ζωή και αναδεικνύοντας τις παράπλευρες κακοήθειες που προκύπτουν από τη «βιομηχανοποίηση» της ταφής των νεκρών. 
Δυνατή ταινία, για ένα ανθρώπινο δικαίωμα, που γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης στην ταινία, αφού η ανάγκη είναι που οδηγεί τους ανθρώπους στην απόφαση να κάνουν ευθανασία. 
H Τσιέκο Μπάισο, ως Μίσι καταφέρνει να μη γίνεται μελοδραματική στην τραγικότητά της, ενώ αρκετά καλοί είναι και η Στέφανι Αριάν (ως Μαρία) με τον Χαγιάτο Ισομούρα (ως Χιρόμου) που παλεύουν μεταξύ τύψεων και κυνισμού απέναντι σε ένα απάνθρωπο σύστημα. (Κριτική μου στο myFilm)
INFΟ
Προβάλλεται στους κινηματογράφους από 1/2/2024
Είδος: Επιστημονική Φαντασία, Δράμα, 112΄
Χώρες: Ιαπωνία, Γαλλία, Φιλιππίνες, Κατάρ, 2022
Σκηνοθεσία:  Τσι Χαγιακάουα
Παίζουν: Τσιέκο Μπάισο, Χαγιάτο Ισομούρα, Στέφανι Αριάν
Διανομή: Weirdwave