21/9/23

Νέες ταινίες από 21/9/2023 - Παρουσίαση και σχόλια

Παρουσίαση και σχολιασμός των ταινιών που προβάλλονται από 21/9/2023 στους κινηματογράφους: Το βιβλίο των θαυμάτων / Ράδιο Μετρονόμ / Κάρμεν / Οι Αναλώσιμοι 4 / Γελώντας στο Αφγανιστάν / Μάβκα: Το ξωτικό του δάσους / Νευρικός εραστής (Επαν.) / Το λιμάνι των απόκληρων (Επαν.)
Το βιβλίο των θαυμάτων - La chambre des merveilles
Μια ταινία για την αγάπη της μάνας και πού μπορεί να φτάσει για το παιδί της. Ιδέα για σενάριο, που έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλά κινηματογραφικά είδη: δραματικά, κωμωδίες, αστυνομικά θρίλερ, υπερφυσικά, παντού. Εδώ,  χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για να δείξει ότι ποτέ δεν είναι αργά για μια σαραντάρα γυναίκα να κάνει επανεκκίνηση της ζωής της και να ζήσει ως έφηβη. (Αναλυτική κριτική ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Δράμα, 94΄
Χώρα: Γαλλία, 2023
Σκηνοθεσία: Λίζα Αζουέλος
Παίζουν: Μύριελ Ρόμπιν, Αλεξάντρα Λαμί, Ουγκό Κεστέλ
Διανομή: Weirdwave
====
Ράδιο Μετρονόμ -  Metronom
Μια ιστορία αγάπης με φόντο το Βουκουρέστι της εποχής Τσαουσέσκου, όπου η απειλή της βίας και μόνο, γίνεται εργαλείο καταπίεσης. Ένα πορτραίτο εφήβων στο κατώφλι της ενηλικίωσης, των οποίων ο αγώνας να βρουν τη φωνή τους καθίσταται αδύνατος από την εξουσία, είτε αυτή εκφράζεται από τους γονείς τους, είτε από τη μυστική αστυνομία του Τσαουσέσκου. (Αναλυτική κριτική ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Δράμα, 93΄
Χώρες: Ρουμανία, Γαλλία, 2022
Σκηνοθεσία: Αλεξάντρου Μπελκ
Παίζουν: Μάρα Μπουγκάριν, Σερμπάν Λαζαρόβιτσι, Βλαντ Ιβάνοφ
Διανομή: Cinobo
====
Κάρμεν - Carmen
Εμπνευσμένη από τη νουβέλα «Κάρμεν» (1845) του Προσπέρ Μεριμέ (που είχε εμπνεύσει και την ομότιτλη όπερα του Μπιζέ) και το ποίημα «Τσιγγάνοι» του Αλεξάντρ Πούσκιν, αυτή η ταινία του χορογράφου του «Μαύρου κύκνου» και σκηνοθέτη Μπενζαμέν Μιλεπιέ, εξιστορεί μια ιστορία αγάπης και πάθους με φόντο τα σύνορα Μεξικού και ΗΠΑ, όπου επικρατούν η ξενοφοβία, ο ρατσισμός και η βία. (Αναλυτική κριτική ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Μουσικό, Δράμα, 116΄
Χώρες: Αυστραλία, Γαλλία, 2023
Σκηνοθεσία: Μπενζαμέν Μιλεπιέ
Παίζουν: Μελίσα Μπαρέρα, Πολ Μεσκάλ, Μπένεντικτ Χάρντι, Ρόσι Ντε Πάλμα, Έλσα Πατακί
Διανομή: Spentzos Film
===
Οι Αναλώσιμοι 4 - The Expend4bles 
Η τέταρτη ταινία της γνωστής σειράς, της οποίας μεγάλο μέρος τον γυρισμάτων πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη. Αυτή τη φορά, το στιλ και οι τακτικές της νέας γενιάς «Αναλώσιμων»  δίνουν νέο νόημα στη φράση «νέο αίμα».
INFO
Είδος: Περιπέτεια, Δράσης, 103΄
Χώρα: ΗΠΑ, 2023
Σκηνοθεσία: Σκοτ Γουό
Παίζουν: ΣιλβέστερΣταλόνε, 50 Cent, Τζέισον Στέιθαμ, Ντολφ Λούντγκρεν, Μέγκαν Φοξ,  Τόνι Τζα, Άντι Γκαρσία
Διανομή: The Film Group
====
Γελώντας στο Αφγανιστάν – Laughing in Afganistan 
Ένας μικρόσωμος νεαρός Αφγανός θέλει να αλλάξει τον κόσμο με την παντομίμα και το χιούμορ. Ο Καρίμ Ασίρ, ο Αφγανός Τσάρλι Τσάπλιν, ανάμεσα σε βόμβες και καταστροφές, δίνει παραστάσεις με μοναδικό όπλο το γέλιο. Στις 15 Αυγούστου 2021 οι Ταλιμπάν εισβάλουν στην Καμπούλ και  απειλούν με θάνατο τον Καρίμ. Μια δύσκολη απόφαση φαίνεται αναπόφευκτη.
INFO
Είδος: Κωμωδία, 90΄
Χώρα: Ελλάδα, 2022
Σκηνοθεσία: Αννέτα Παπαθανασίου
Παίζουν: Hossain Amiri, Κυριακή Γάσπαρη, Κώστας Ζέκος, Χριστίνα Κωνσταντινίδου, Στάθης Λαγκάδας, Σάββας Πασχαλίδης, Γιώργος Φρατζεσκάκης, Taher Ghafor, Sakina Hashimi
Διανομή: Μόνο στο Δαναό
===
Μάβκα: Το ξωτικό του δάσους - Mavka: The forest song
Μία τρυφερή ιστορία για τη μαγική και ζωογόνα δύναμη της αγάπης. Η ταινία βασίζεται σε αρχαίους ουκρανικούς μύθους και θρύλους και είναι εμπνευσμένη από το κλασικό μυθιστόρημα με τίτλο «Το τραγούδι του δάσους» της Λέσια Ουκράινκα (ποιήτρια, συγγραφέας και υποστηρίκτρια του κινήματος της χειραφέτησης των γυναικών).  
INFO
Είδος: Animation, Οικογενειακή, 98΄
Χώρες: Ουκρανία, ΗΠΑ, 2023
Σκηνοθεσία: Όλεγκ Μάλαμους & Ολεξάντρα Ρουμπάν
Διανομή: Feelgood 
===
Νευρικός εραστής – Annie Hall (Επαν.)
Μια αστεία, έξυπνη και γλυκόπικρη ερωτική ιστορία. O Άλβι Σίνγκερ, ένας 40άρης νευρωτικός κωμικός που έχει εμμονή με τον θάνατο, ερωτεύεται την Άνι Χολ κι αρχίζει μαζί της μια σχέση. Οι εντάσεις κι οι τσακωμοί που οφείλονται κατά κύριο λόγο στη φύση των χαρακτήρων τους, οδηγούν στο χωρισμό του ζευγαριού. Παρά τις επίμονες προσπάθειες του Άλβι να την κρατήσει, η  Άνι φεύγει από τη Νέα Υόρκη και συζεί με ένα στέλεχος δισκογραφικής εταιρίας. Ο Άλβι συνειδητοποιώντας ότι την αγαπά ακόμα προσπαθεί απεγνωσμένα να την πείσει να επιστρέψει. (Αναλυτική κριτική ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Αισθηματική, Κομεντί, 93΄
Χώρα: ΗΠΑ, 1977
Σκηνοθεσία: Γούντι Άλεν
Παίζουν: Γούντι Άλεν, Ντάιαν Κίτον, Τόνι Ρόμπερτς, Κάρολ Κέιν, Πολ Σάιμον
Διανομή: New Star
===
Το λιμάνι των απόκληρων - Le Quai des brumes (Επαν.)
Μια από τις πρώτες ταινίες film-noir και ένα ποίημα μελαγχολικού ρεαλισμού.  Ένας λιποτάκτης του γαλλικού αποικιακού στρατού προσπαθεί να φύγει από τη Γαλλία, για να ξεκινήσει μια νέα ζωή. Με το που φτάνει στο λιμάνι της Χάβρης, ερωτεύεται μια 17χρονη που είναι το αντικείμενο του πόθου των ανδρών του λιμανιού. Η γνωριμία τους θα πυροδοτήσει πρωτόγνωρες εξελίξεις σε όλο τον μικρόκοσμο του λιμανιού. (Αναλυτική κριτική ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Δράμα, 91΄
Χώρα: Γαλλία, 1938
Σκηνοθεσία: Μαρσέλ Καρνέ
Παίζουν: Ζαν Γκαμπέν, Μισέλ Σιμόν, Πιέρ Μπρασέρ, Μισέλ Μοργκάν
Διανομή: New Star