20/9/23

Κάρμεν - Carmen

Εμπνευσμένη από τη νουβέλα «Κάρμεν» (1845) του Προσπέρ Μεριμέ (που είχε εμπνεύσει και την ομότιτλη όπερα του Μπιζέ) και το ποίημα «Τσιγγάνοι» του Αλεξάντρ Πούσκιν, αυτή η ταινία του χορογράφου του «Μαύρου κύκνου» και σκηνοθέτη Μπενζαμέν Μιλεπιέ, εξιστορεί μια ιστορία αγάπης και πάθους με φόντο τα σύνορα Μεξικού και ΗΠΑ, όπου επικρατούν η ξενοφοβία, ο ρατσισμός και η βία.
Η ταινία ξεκινάει με μια γυναικεία φιγούρα, που χορεύει φλαμένγκο στη μέση του πουθενά και ενώ την πλησιάζει απειλητικά ένας άγνωστος, τα βήματά της εκφράζουν ένα ντελίριο φόβου και τρόμου. Ο τύπος τη ρωτάει ξερά «Πού είναι;» και μη παίρνοντας απάντηση την σκοτώνει εν ψυχρώ. Η Κάρμεν (Μελίσα Μπαρέρα), που κρυμμένη έχει δει όλη τη σκηνή της δολοφονίας της μητέρας της, θα αναγκαστεί να περάσει τα σύνορα προς το Λος Άντζελες, για ασφάλεια και σιγουριά. Αυτό δεν θα είναι εύκολο. Αιχμαλωτίζεται από έναν συνοριοφύλακα που προσπαθεί να τη σκοτώσει. Ένας αστυνομικός, ο Έινταν (Πολ Μεσκάλ), συγκλονισμένος από τη βία που επικρατεί και γοητευμένος από το πάθος, το ελεύθερο πνεύμα και τη θέληση της Κάρμεν για ελευθερία, την βοηθά να μετακινηθεί βόρεια μαζί του παρά τις αρχικές της αντιρρήσεις. Έχοντας πολεμήσει στο Αφγανιστάν, θέλει κι αυτός να ξεφύγει από τους προσωπικούς του δαίμονες. Στο Λος Άντζελες το ζευγάρι, θα συναντήσει τη Μασίλντα (Ρόσι Ντε Πάλμα), ιδιοκτήτρια ενός χορευτικού μπαρ και την μπαργούμαν Γκαμπριέλε (Έλσα Πατακί), που θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στη ζωή τους.
Η ταινία του Μπενζαμέν Μιλεπιέ, αν και αργή στην εξέλιξη, συνδυάζει επιδέξια το love story με την περιπέτεια και το μουσικοχορευτικό κομμάτι που παντρεύει την κλασική με την ποπ μουσική (των Νίκολας Μπριτέλ, Τάουρα Στίνσον και Τζουλιέτα Βενέγκας), ενώ τα χορωδιακά συνοδεύουν με λυρισμό το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας, που διαθέτει επίσης, μια εξαιρετικά υποβλητική και  με έντονες φωτοσκιάσεις φωτογραφία του Γιόργκ Βίντμερ.
Το ζευγάρι Μελίσα Μπαρέρα και Πολ Μεσκάλ έχουν μια φοβερή χημεία στις μεταξύ τους σκηνές, αλλά και μεμονωμένα αναδεικνύουν το ταλέντο τους τόσο σε εκφραστικότητα, όσο και με τις αέρινες χορευτικές τους κινήσεις. Η «μούσα του Αλμοδοβάρ» Ρόσι Ντε Πάλμα είναι σπαρακτική στον καθοριστικό ρόλο της Μασίλντα και έχει με την Μελίσα Μπαρέρα δυο σκηνές (η μια και χορευτική) που θα συγκινήσουν. (Κριτική μου για το myFilm)
INFO
Προβάλλεται από 21/9/2023 στους κινηματογράφους
Είδος: Μουσικό, Δράμα, 116΄
Χώρες: Αυστραλία, Γαλλία, 2023
Σκηνοθεσία: Μπενζαμέν Μιλεπιέ
Παίζουν: Μελίσα Μπαρέρα, Πολ Μεσκάλ, Μπένεντικτ Χάρντι, Ρόσι Ντε Πάλμα, Έλσα Πατακί
Διανομή: Spentzos Film