22/9/23

Έρενγκαρντ: Το χρονικό μιας αποπλάνησης - Ehrengard: The Art of Seduction

Δανέζικη κομεντί εποχής και μεταφορά του μυθιστορήματος Ehrengard της Κάρεν Μπλίξεν, που φέρνει προς την ταινία «Επικίνδυνες σχέσεις» του Στίβεν Φρίαρς, την οποία σκηνοθετεί με μπρίο ο 76χρονος Μπίλι Όγκαστ που μας έχει χαρίσει στο παρελθόν το μυθιστόρημα της Ιζαμπέλ Αλιέντε «Το σπίτι των πνευμάτων» (House of the spirits, 1993), το ρομαντικό θρίλερ «Η αίσθηση της Σμίλα στο χιόνι» (Smilla's Sense of Snow, 1997) και μια εκδοχή του «Οι άθλιοι» (Les Miserables, 1998).
Εδώ, έχει πρωταγωνίστρια την Σίντσε Μπαμπέτ Κνούντσεν (την πρωθυπουργό της Δανίας στην τηλεοπτική σειρά «Μπόργκεν») η οποία ως Δούκισσα, αναθέτει στο ζωγράφο της Καζότε και γνωστό καρδιοκατακτητή (Μίκελ Μπο Φέλσγκαρντ) να διδάξει την τέχνη της αποπλάνησης στο γιό της, πρίγκηπα Λόθαρ (Εμίλ Άρον Ντορφ) ώστε παντρεμένος να μπορέσει να διεκδικήσει το θρόνο. Ο Καζότε αντί αμοιβής της ζητάει να τον συστήσει στην γοητευτική και αρραβωνισμένη Έρενγκαρντ (Άλις Μπίερ Ζαντέν) για να την αποπλανήσει πριν το γάμο της. Η Δούκισα τον προειδοποιεί ότι δεν θα καταφέρει να απολανήσει την πιστή Έρενγκαρντ και τον «απειλεί» πως εφόσον αποτύχει θα υποχρεωθεί να κάνει έρωτα μαζί της, επειδή της το είχε αρνηθεί κάποτε υπό το φόβο του Δούκα. Το σχέδιο των δυο συνωμοτών δεν θα προχωρήσει όπως θα ήθελαν και το suspense της ταινίας είναι δεδομένο.
Σφιχτή σκηνοθεσία, αρκετά καλές ερμηνείες, σενάριο με ανατροπές, ρεαλιστικά ντεκόρ και κοστούμια, ρομαντική φωτογραφία (του Γιάν Πάλεσεν μόνιμου συνεργάτη του Όγκαστ) που θυμίζει πίνακες ζωγραφικής και παιχνιδιάρικη μουσική της Ανέτ Φοκς, χαρίζουν ένα ευχάριστο δίωρο. (Κριτική μου στο myFilm)
INFO
Είδος: Αισθηματική, Κομεντί, 94΄
Χώρα: Δανία, 2023
Σκηνοθεσία: Μπίλι Όγκαστ
Παίζουν: Εμίλ Άρον Ντορφ, Μίκελ Μπο Φέλσγκαρντ, Σίντσε Μπαμπέτ Κνούντσεν, Άλις Μπίερ Ζαντέν
Προβάλλεται στο Netflix