31/8/23

Νέες ταινίες από 31/8/2023 - Παρουσίαση και σχολιασμός

Παρουσίαση και σχολιασμός των ταινιών που προβάλλονται από 31/8/2023 στους κινηματογράφους: Ανατομία μιας πτώσης (φωτο) / The Equalizer 3: Το τελευταίο κεφάλαιο / Rawmantic View: Έκπτωτος Ήλιος 2 / Χελωνονιντζάκια: Μεταλλαγμένος χαμός / Λέιντι Μπαγκ & Κατ Νουάρ: Το ξεκίνημα / Ο δράκος (Επαν.) / Σκιά αμφιβολίας (Επαν.) / Weekend (Επαν.) / Το βλέμμα του Οδυσσέα (Επαν.)
Ανατομία μιας πτώσης – Anatomy of a fall
Σε αυτό το whodunnit και δικαστικό -κατά το μεγαλύτερο μέρος του- θρίλερ, που κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών 2023, η Ζιστίν Τριέ δημιουργεί μια περίπλοκη και συναρπαστική ηρωίδα, αμφισβητώντας τις κοινές πεποιθήσεις για τις σχέσεις και την αλήθεια.
Τον τελευταίο χρόνο, η Σάντρα (Σάντρα Χιούλερ), μια Γερμανίδα συγγραφέας, ο Γάλλος σύζυγός της Σάμουελ και ο 11χρονος γιος τους Ντάνιελ ζουν σε μια απομακρυσμένη πόλη στις γαλλικές Άλπεις. Όταν ο Σάμουελ βρίσκεται από το γιό του νεκρός στο χιόνι, έξω από το σαλέ τους, η αστυνομία αναρωτιέται αν αυτοκτόνησε ή σκοτώθηκε. Η αιτία θανάτου μένει αδιευκρίνιστη και η Σάντρα θεωρείται η κύρια ύποπτη. Η δίκη που επακολουθεί, ξεπερνάει τη διερεύνηση των συνθηκών του θανάτου του Σάμουελ και μετατρέπεται σε ένα ψυχολογικό ταξίδι στα βάθη της σχέσης του ζευγαριού, σε μια ανατομία ενός γάμου, που θα οδηγήσει στη σύντομη ενηλικίωση του μικρού γιου του ζεύγους, ο οποίος και θα παίξει καταλυτικό ρόλο.
INFO
Είδος: Θρίλερ, Μυστηρίου, Δικαστικό, 151΄
Χώρα: Γαλλία, 2023
Σκηνοθεσία: Ζιστίν Τριέ
Παίζουν: Σάντρα Χιούλερ, Σουάν Αρλό, Μίλο Μασάντο-Γκράνε, Αντουάν Ρέιναρτζ
Διανομή: Spentzos Film
==============================
The Equalizer 3: Το τελευταίο κεφάλαιο - The Equalizer 3
Το τρίτο και τελευταίο κεφάλαιο της τριλογίας Equalizer με τον ίδιο πάντα πρωταγωνιστή.
Ο πρώην μυστικός πράκτορας και κυβερνητικός εκτελεστής Ρόμπερτ ΜακΚόλ (Ντένζελ Ουάσινγκτον) προσπαθεί να συμφιλιωθεί με τα φρικτά εγκλήματα που διέπραξε στο παρελθόν και βρίσκει παρηγοριά στο να αποδίδει δικαιοσύνη στο όνομα των αδύναμων. Καταλήγει στη Νότια Ιταλία όπου νιώθει σαν το σπίτι του, μέχρι που ανακαλύπτει ότι οι νέοι του φίλοι είναι υποχείρια της τοπικής μαφίας. Καθώς τα γεγονότα παίρνουν θανατηφόρα τροπή, ο ΜακΚόλ αντιλαμβάνεται πως πρέπει να τα βάλει με την τοπική μαφία για να προστατέψει τους φίλους του. 
INFO
Είδος: Περιπέτεια, Δράση, 109΄
Χώρα: ΗΠΑ, 2023
Σκηνοθεσία: Αντουάν Φουκούα
Παίζουν: Ντένζελ Ουάσινγκτον, Ντακότα Φάνινγκ, Ντέιβιντ Ντένμαν, Εουτζένιο Μαστραντρέα
Διανομή: Feelgood
=============================
Rawmantic View: Έκπτωτος Ήλιος 2 - Rawmantic View: Fallen Sun
Ο Άλεξ, ένας νεαρός φοιτητής συνεργάζεται με την αστυνομία με σκοπό τη σύλληψη της συμμορίας που απήγαγε τον αδελφό του λίγους μήνες πριν. Η προσπάθεια αυτή θα έχει αρκετές δυσκολίες καθώς η συμμορία έχει πολλές διασυνδέσεις με πολιτικά πρόσωπα και την αστυνομία. Ωστόσο ο Άλεξ, ισορροπεί μεταξύ λογικής και συναισθήματος καθώς είναι ακόμη ερωτευμένος με την πρώην κοπέλα του τη Μαρίνα που είναι μέλος αυτής της σπείρας. 
INFO
Είδος: Θρίλερ, Περιπέτεια, 85΄
Χώρα: Ελλάδα, 2023
Σκηνοθεσία: Ιούλιος-Καίσαρ Αθανασίου
Παίζουν: Ιούλιος-Καίσαρ Αθανασίου, Σπύρος Μπιμπίλας, Μπέσσυ Μάλφα, Αργύρης Αργυρίδης, Olga Bisbikis, Αλέξανδρος Κωνσταντινίδης, Ανδρέας Πλεξίδας, Σταύρος Μπαρίκος, Ελένη Κωνσταντινίδη, Σοφία Θεοδωροπούλου
Διανομή: Αποκλειστικά στο «Σινέ Μίμης Φωτόπουλος», Μαρούσι
==============================
Χελωνονιντζάκια: Μεταλλαγμένος χαμός – Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem
Αποκλεισμένα στους υπονόμους από τον θετό τους πατέρα, τον μεταλλαγμένο αρουραίο Σπλίντερ που πιστεύει ότι ο έξω κόσμος δεν θα τα αποδεχτεί ποτέ, τα Χελωνονιντζάκια λαχταρούν περισσότερο από οτιδήποτε να ζήσουν σαν συνηθισμένοι έφηβοι. Όταν γνωρίσουν μία νεαρή φιλόδοξη ρεπόρτερ, την Έιπριλ Ο’ Νιλ, και μάθουν για το σχέδιό της να κατατροπώσει τον μεταλλαγμένο εγκληματία Σουπερφλάι, βρίσκουν την τέλεια ευκαιρία. Αν απαλλάξουν την πόλη από το έγκλημα, μήπως η πόλη θα τους αποδεχτεί επιτέλους;
INFO
Είδος: Animation, Περιπέτεια, Οικογενειακή, 99΄
Χώρες: ΗΠΑ, Ιαπωνία, Καναδάς, 2023 
Σκηνοθεσία: Τζεφ Ρόου, Κάιλερ Σπίαρς
Ακούγονται: Χρήστος Λαγκούσης, Γιώργος Μαντάς, Ράφαελ Αριστοτέλους, Δημήτρης Μπαμπανιώτης, Κώστας Αποστολίδης, Μυρτώ Ναούμ, Βαγγέλης Χαλκιαδάκης, Χοβίκ Καραμπετιάν, Κώστας Τερζάκης
Διανομή: Feelgood
==============================
Λέιντι Μπαγκ & Κατ Νουάρ: Το ξεκίνημα – Miraculous: Le film
Όταν η ντροπαλή Μαρινέτ σώζει τη ζωή του μυστηριώδους Μάστερ Φου, εκείνος τη μεταμορφώνει στη σούπερ ηρωίδα Λέιντι Μπαγκ. Εντωμεταξύ, η Μαρινέτ είναι ερωτευμένη με τον Άντριεν, που και εκείνος έχει μεταμορφωθεί στον σούπερ ήρωα Κατ Νουάρ χάρη στα μάγια του Μάστερ Φου. Παρόλο που κανένας από τους δύο δεν ξέρει το άλτερ έγκο του άλλου, το δίδυμο συνεργάζεται για να αντιμετωπίσει τον νοσηρό Χοκ Μοθ, που δεν είναι άλλος από τον πατέρα του Άντριεν. Θα μπορέσουν οι δυο τους να σώσουν τον κόσμο από τα μοχθηρά σχέδια του Χοκ Μοθ, αλλά και να βρουν την αληθινή αγάπη πίσω από τις μάσκες τους;
INFO
Είδος: Animation, Περιπέτεια, Οικογενειακή, 100΄
Χώρα: Γαλλία, 2023
Σκηνοθεσία: Ζερεμί Ζαγκ
Ακούγονται: Θεοδώρα Παπαϊωάννου, Ανδρέας Κωνσταντινίδης, Χίλντα Ηλιοπούλου, Ανδρέας Ευαγγελάτος, Αλεξάνδρα Λέρτα, Τάνια Παλαιολόγου, Βασίλης Μήλιος, Μιχάλης Κοιλάκος, Δανάη Χριστοπούλου
Διανομή: Tanweer
==============================
Ο δράκος (Επαν.)
Η πιο εμβληματική ταινία του ελληνικού κινηματογράφου, στην οποία ο Νίκος Κούνδουρος βασισμένος σε κείμενο του Ιάκωβου Καμπανέλλη και μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, ξαναγράφει τους κανόνες του film-noir με φόντο την μετεμφυλιακή -σχεδόν παρακμιακή- Αθήνα. 
Ο φακός του ακολουθεί τον Ντίνο Ηλιόπουλο, που υποδύεται την τραγική φιγούρα του Θωμά, ενός μοναχικού τραπεζικού υπαλλήλου, που ενώ ετοιμάζεται να περάσει την Πρωτοχρονιά στην Αθήνα, διαπιστώνει πως μοιάζει με έναν καταζητούμενο κακοποιό, τον αποκαλούμενο «Δράκο». (που τότε απασχολούσε την επικαιρότητα ένας) και προσπαθώντας να ξεφύγει από την αστυνομία βρίσκει καταφύγιο σε ένα καμπαρέ, όπου εκτός από μια χορεύτρια με την οποία αναπτύσσει έντονη σχέση, έρχεται σε επαφή και με άτομα του υποκόσμου που τον περνούν για τον πραγματικό Δράκο. Ο Θωμάς κολακεύεται με το νέο του ρόλο και «παίζει θέατρο», σε μια προσπάθεια να ξεφύγει από τη μίζερη καθημερινότητά του. Όμως ο ρόλος του Δράκου έχει και ρίσκα, τα οποία δεν έχει συνειδητοποιήσει ο αφελής υπαλληλάκος.
Ο Κούνδουρος χρησιμοποιεί τον υπόκοσμο αλληγορικά, για να κάνει ένα κοινωνικο-πολιτικό σχόλιο για την μετεμφυλιακή Ελλάδα, το οποίο εκείνη την εποχή δεν εκτιμήθηκε και η ταινία υπήρξε μια εμπορική αποτυχία. Όμως με την πάροδο του χρόνου απόκτησε μυθικές διαστάσεις χάρη στους συντελεστές της που αργότερα διακρίθηκαν και στην επανεκτίμηση του ιστορικού πλαισίου και της τόλμης του σκηνοθέτη. (Περισσότερα ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Αστυνομικό, Δράμα, 105΄
Χώρα: Ελλάδα, 1956
Σκηνοθεσία: Νίκος Κούνδουρος
Παίζουν: Ντίνος Ηλιόπουλος, Μαργαρίτα Παπαγεωργίου, Γιάννης Αργύρης, Θανάσης Βέγγος, Θόδωρος Ανδριακόπουλος, Μαρίκα Λεκάκη, Μανώλης Βλαχάκης, Ανδρέας Ντούζος, Ανέστης Βλάχος, Ζιζή Βιοπούλου, Κάση Τζάνετ, Νίκος Τσαχιρίδης, Αλέκος Τζανετάκος
Διανομή: New Star
==============================
Σκιά αμφιβολίας - Shadow of a doubt (Επαν.)
Κλασικό θρίλερ του Χίτσκοκ, με ψυχολογικές προεκτάσεις. Έχει προβληθεί στο παρελθόν και ως «Το χέρι που σκοτώνει». 
Η Σάρλοτ Νιούτον (Τερέζα Ράιτ) που πλήττει στο σπίτι με τους γονείς και την αδελφή της εύχεται να συμβεί κάτι συναρπαστικό στη ζωή της και περιμένει τον αγαπημένο, πολυταξιδεμένο και διανοούμενο θείο της Τσάρλι Όκλεϊ (Τζόζεφ Κότεν), να της το προσφέρει με την άφιξή του. Ο θείος καταφτάνει κάνοντας τρισευτυχισμένη την Σάρλοτ, αλλά δυστυχώς η εμμονική συμπεριφορά του να μαζεύει αποκόμματα εφημερίδων που αναφέρονται σε έναν άντρα που παντρεύεται πλούσιες χήρες κι έπειτα τις σκοτώνει, την βάζει σε υποψίες ότι μπορεί να είναι αυτός ο καταζητούμενος. Ο φόβος της θα μεγαλώσει όταν φτάνουν στο σπίτι δυο ξένοι, οι οποίοι κάνουν ερωτήσεις για τον θείο Τσάρλι, για τον οποίο ο Χίτσκοκ από την πρώτη σεκάνς της ταινίας μας έχει δείξει ότι κάτι κρύβει.  (Περισσότερα ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Θρίλερ, Ψυχολογικό, 108΄
Χώρα: ΗΠΑ, 1943
Σκηνοθεσία: Άλφρεντ Χίτσκοκ
Παίζουν: Τερέζα Ράιτ, Τζόζεφ Κότεν, ΜακΝτόναλντ Κάρεϊ, Πατρίτσια Κόλιντζ
Διανομή: Summer Classics
==============================
Weekend (Επαν.)
Μέσα από το εφιαλτικό Σαββατοκύριακο ενός ζευγαριού πλήρως αλλοτριωμένων αστών, κατά το ταξίδι του από το Παρίσι στους δρόμους της γαλλικής επαρχίας, ο Γκοντάρ σατιρίζει τη συντριβή και την κατάρρευση του δυτικού πολιτισμού.
Η ιστορία της ταινίας εξελίσσεται μέσα σε ένα πολιτικά φορτισμένο, βιτριολικά αστείο και αποκαλυπτικό πανόραμα χάους και τρόμου, το οποίο παίζει ταυτόχρονα με τη συμβατικότητα του κινηματογραφικού μέσου, με την ανοχή του κοινού, αλλά και με τον ίδιο του τον εαυτό. (Περισσότερα ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Κοινωνική, Σάτιρα, 105΄
Χώρες: Γαλλία, Ιταλία, 1967
Σκηνοθεσία: Ζαν-Λυκ Γκοντάρ
Παίζουν: Μιρέιγ Νταρκ, Ζαν Γιάν, Ζαν Πιέρ Καλφόν, Ζαν Πιέρ Λεό, Αν Βιαζέμσκι
Διανομή: New Star
==============================
Το βλέμμα του Οδυσσέα (Επαν.)
O ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης Α. επιστρέφει μετά από πολλά χρόνια στην πατρίδα, αναζητώντας τρεις μπομπίνες ανεμφάνιστου και ανεπεξέργαστου φιλμ -απ’ τις αρχές του 20ου αιώνα- των Αδελφών Μανάκη, πιονιέρων του κινηματογράφου στα Βαλκάνια. Μια αναζήτηση σε παλιά ελληνικά αστικά τοπία που έχουν καταρρεύσει, ρημάξει και ξεθωριάσει. Ένα απέραντο τοπίο πληγών που δεν λένε να κλείσουν, εδώ κι έναν αιώνα σχεδόν.   
Η απεγνωσμένη αναζήτηση του φιλμ όπου καταγράφηκε το πρώτο βλέμμα πάνω σε τούτη τη χερσόνησο, γίνεται ταυτόχρονα και η αναζήτηση ενός βλέμματος από πλευράς του Α. (του Αγγελόπουλου, κατ’ επέκταση), που ψάχνει έναν καινούργιο τρόπο να ξαναδεί τον κόσμο. (Περισσότερα ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Κοινωνική, Δράμα, 179΄
Χώρα: Ελλάδα, 1997
Σκηνοθεσία: Θόδωρος Αγγελόπουλος
Παίζουν: Harvey Keitel, Erland Josephson, Maia Morgenstern, Θανάσης Βέγγος, Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Ντόρα Βολανάκη, Μάνια Παπαδημητρίου
Διανομή: New Star