30/8/23

Ο δράκος (Επαν.)

Η πιο εμβληματική ταινία του ελληνικού κινηματογράφου, στην οποία ο Νίκος Κούνδουρος βασισμένος σε κείμενο του Ιάκωβου Καμπανέλλη και μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, ξαναγράφει τους κανόνες του film-noir με φόντο την μετεμφυλιακή -σχεδόν παρακμιακή- Αθήνα. 
Ο φακός του ακολουθεί τον Ντίνο Ηλιόπουλο, που υποδύεται την τραγική φιγούρα του Θωμά, ενός μοναχικού τραπεζικού υπαλλήλου, που ενώ ετοιμάζεται να περάσει την Πρωτοχρονιά στην Αθήνα, διαπιστώνει πως μοιάζει με έναν καταζητούμενο κακοποιό, τον αποκαλούμενο «Δράκο». (που τότε απασχολούσε την επικαιρότητα ένας) και προσπαθώντας να ξεφύγει από την αστυνομία βρίσκει καταφύγιο σε ένα καμπαρέ, όπου εκτός από μια χορεύτρια με την οποία αναπτύσσει έντονη σχέση, έρχεται σε επαφή και με άτομα του υποκόσμου που τον περνούν για τον πραγματικό Δράκο. Ο Θωμάς κολακεύεται με το νέο του ρόλο και «παίζει θέατρο», σε μια προσπάθεια να ξεφύγει από τη μίζερη καθημερινότητά του. Όμως ο ρόλος του Δράκου έχει και ρίσκα, τα οποία δεν έχει συνειδητοποιήσει ο αφελής υπαλληλάκος.
Ο Κούνδουρος χρησιμοποιεί τον υπόκοσμο αλληγορικά, για να κάνει ένα κοινωνικο-πολιτικό σχόλιο για την μετεμφυλιακή Ελλάδα, το οποίο εκείνη την εποχή δεν εκτιμήθηκε και η ταινία υπήρξε μια εμπορική αποτυχία. Όμως με την πάροδο του χρόνου απόκτησε μυθικές διαστάσεις χάρη στους συντελεστές της που αργότερα διακρίθηκαν και χάρη στην επανεκτίμηση του ιστορικού πλαισίου και της τόλμης του σκηνοθέτη.
(Κριτική μου για το myFilm)
INFO
Είδος: Αστυνομικό, Δράμα, 105΄
Χώρα: Ελλάδα, 1956
Σκηνοθεσία: Νίκος Κούνδουρος
Παίζουν: Ντίνος Ηλιόπουλος, Μαργαρίτα Παπαγεωργίου, Γιάννης Αργύρης, Θανάσης Βέγγος, Θόδωρος Ανδριακόπουλος, Μαρίκα Λεκάκη, Μανώλης Βλαχάκης, Ανδρέας Ντούζος, Ανέστης Βλάχος, Ζιζή Βιοπούλου, Κάση Τζάνετ, Νίκος Τσαχιρίδης, Αλέκος Τζανετάκος
Διανομή: New Star