13/7/23

Ταινίες από 13/7/2023 - Παρουσίαση και σχολιασμός

Παρουσίαση και σχολιασμός των ταινιών που προβάλλονται από 13/7/23 στους κινηματογράφους: Επικίνδυνη αποστολή: Θανάσιμη εκδίκηση, μέρος πρώτο / Δυο εισιτήρια για Κυκλάδες / Ραμόνα / Ρίκι ο πελαργός & το μυστήριο του χαμένου θησαυρού / Το καταραμένο σκιάχτρο (Επαν.) / Μ, Ο δράκος του Ντίσελντορφ (Επαν.)
 
Επικίνδυνη αποστολή: Θανάσιμη εκδίκηση, μέρος πρώτο - Mission impossible: Dead reckoning, part one
O Ίθαν Χαντ (Τομ Κρουζ) και η IMF ομάδα του, αναλαμβάνουν την πιο επικίνδυνη αποστολή της καριέρας τους: Πρέπει να εντοπίσουν ένα τρομακτικό νέο όπλο που απειλεί την ανθρωπότητα προτού αυτό πέσει στα λάθος χέρια. Έτσι ξεκινά μια θανάσιμη καταδίωξη ανά την υφήλιο, καθώς ο έλεγχος του μέλλοντος και η μοίρα του κόσμου απειλούνται. Όταν βρεθεί αντιμέτωπος με έναν μυστηριώδη, πανίσχυρο εχθρό, ο Ίθαν Χαντ καλείται να αποφασίσει αν μετράει κάτι παραπάνω από την ίδια την αποστολή, ακόμα και οι ζωές αυτών που αγαπά.
Άλλη μια δυναμική ταινία του franchise «Mission Impossible». Ο Τομ Κρουζ δείχνει αγέραστος και η δράση είναι ατελείωτη (πάει για 2ο μέρος, άλλωστε). Όπως και στον Ιντιάνα, έχουμε κι εδώ μια χορταστική περιπέτεια που (γιατί όχι;) μπορείτε να δείτε. (Αναλυτικότερα ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Περιπέτεια, Δράσης, 160΄
Χώρα: ΗΠΑ, 2023
Σκηνοθεσία: Κρίστοφερ ΜακΚουόρι
Παίζουν: Τομ Κρουζ, Χέιλι Άτγουελ, Βινγκ Ρέιμς, Σάιμον Πεγκ, Ρεμπέκα Φέργκιουσον
Διανομή: Feelgood
====================
Δυο εισιτήρια για Κυκλάδες - Les Cyclades
Έφηβες,  η Μπλαντίν και η Μαγκαλί ήταν αχώριστες, όμως καθώς πέρασαν τα χρόνια, χάθηκαν. Μια μέρα ξανασυναντιούνται, θυμούνται τα παλιά και αποφασίζουν να εκπληρώσουν ένα παλιό τους όνειρο και να κάνουν επιτέλους το ταξίδι που είχαν υποσχεθεί η μία στην άλλη. Προορισμός τους η Ελλάδα, ο ήλιος της και τα νησιά της, όμως το ταξίδι προκύπτει επεισοδιακό καθώς οι δυο παλιές φίλες, έχουν εντελώς διαφορετική αντίληψη του τι σημαίνουν οι διακοπές -αλλά και η ζωή.
Μια κωμωδία που, στο βάθος της, μιλά για την γυναικεία φιλία, τις νεανικές υποσχέσεις, αλλά και τις διαψεύσεις που φέρνει μαζί του το πέρασμα του χρόνου.
INFO
Είδος: Κωμωδία, 110’
Χώρες: Γαλλία, Βέλγιο, Ελλάδα,  2022
Σκηνοθεσία:  Μαρκ Φιτουσί
Παίζουν: Λορ Καλαμί, Ολίβια Κοτ, Κριστίν Σκοτ-Τόμας, Πάνος Κορώνης
Διανομή: Weird Wave
===================
Ραμόνα - Ramona
Η Ραμόνα έχει μόλις μετακομίσει στην Μαδρίτη με το αγόρι της Νίκο με σκοπό να αρχίσει μια νέα ζωή από το μηδέν: θέλει να γίνει ηθοποιός, μητέρα και να ζήσει στο “Lavapies”, μια από τις πιο ιστορικές γειτονιές της Μαδρίτης. Μια μέρα πριν την πρώτη της ακρόαση γνωρίζει έναν μεγαλύτερο άντρα, τον Μπρούνο, με τον οποίο νιώθει κατευθείαν μια πολύ δυνατή έλξη. Παρόλα αυτά, τρομαγμένη από το πως αισθάνεται, το βάζει στα πόδια. Την επόμενη μέρα όμως, την περιμένει μια έκπληξη... Φτάνοντας στην ακρόαση ανακαλύπτει, ότι ο Μπρούνο είναι ο σκηνοθέτης που πρέπει να συναντήσει. Η ευκαιρία είναι πολύ μεγάλη για να την προσπεράσει και με την προτροπή του φίλου της Νίκο, αποφασίζει να την αρπάξει.
Επιρροές από τη Nouvelle Vague, ασπρόμαυρη φωτογραφία με φόντο την -σουρεαλιστικά άδεια λόγω καραντίνας- Μαδρίτη και μια νεαρή ηθοποιός που ψάχνει τον εαυτό της ακροβατώντας μεταξύ γοητείας και σύγχυσης απαρτίζουν το μεγάλου μήκους ντεμπούτο της Άντρεα Μπάγκνι.
INFO
Είδος: Ρομαντική, Κομεντί, 80΄
Χώρα: Ισπανία, 2022
Σκηνοθεσία: Άντρεα Μπάγκνι
Παίζουν: Λούρντες Χερνάντεζ, Μπρούνο Λάστρα, Φρανσέσκο Καπρίλ 
Διανομή: Danaos Films
===================
Ρίκι ο πελαργός & το μυστήριο του χαμένου θησαυρού - Richard the stork and the mystery of the lost jewel 
Το σπουργίτι που μεγάλωσε με τους πελαργούς απολαμβάνοντας το χειμώνα σε μια Μεγάλη λίμνη στη Βόρεια Αφρική, μαθαίνει ότι αυτή τη φορά δεν θα του ανατεθεί μια τόσο τιμητική και υπεύθυνη αποστολή, ώστε να ηγηθεί της πτήσης ενός κοπαδιού πελαργών προς το βορρά. Μη θέλοντας να το ανεχτεί αυτό, ξεκινάει ένα ανεξάρτητο ταξίδι γεμάτο κινδύνους και περιπέτειες.
INFO
Είδος: Animation, Οικογενειακό, 84΄
Χώρα: ΗΠΑ, 2023
Σκηνοθεσία: Μπένζαμιν Κουαμπέκ, Μετέ Τανζ
Μεταγλωττισμένο
Διανομή: Spentzos Film
==================
Το καταραμένο σκιάχτρο - The wicker man (Επαν.)
Ο θρησκόληπτος και χριστιανός λοχίας Χάουϊ της αστυνομίας της Σκωτίας (Έντουαρντ Γούντγουορντ) φτάνει σε ένα νησί για να ερευνήσει την εξαφάνιση ενός κοριτσιού και ανακαλύπτει μια κοινωνία παγανιστών που αρνούνται να δεχτούν ότι το παιδί αυτό υπήρξε. Επιμένοντας να ερευνήσει την εκδοχή της δολοφονίας του κοριτσιού, ο Χάουϊ θα σοκαριστεί και θα θέσει τον εαυτό του σε κίνδυνο. 
Κλασικό πλέον, σχεδόν σπαρακτικό, αλλά όμως συναρπαστικό θρίλερ, το οποίο ουσιαστικά δεν είναι ταινία τρόμου όπως προβάλλεται. Είναι ατμοσφαιρικό, σκοτεινό και απειλητικό (ο Κρίστοφερ Λι με καστανόξανθη κόμμωση εποχής στο στοιχείο του), απόκοσμο και ερωτικό ταυτόχρονα (με την Μπριτ Ίνγκλαντ να πρωτοστατεί), με αυθεντικό τοπικό χρώμα και λαϊκή μουσική (γι’ αυτό κάποιοι το αποκάλεσαν folk horror film). Εάν λατρεύετε τα παλιά βρετανικά αυθεντικά θρίλερ, μη το χάσετε. (Αναλυτικότερα ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Θρίλερ, Μυστηρίου, 103΄
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο, 1973
Σκηνοθεσία: Ρόμπιν Χάρντι
Παίζουν: Έντουαρντ Γούντγουορντ, Κρίστοφερ Λι, Ντάιαν Σιλέντο, Μπριτ Ίνγκλαντ
Διανομή: Summer Classics
====================
Μ, Ο δράκος του Ντίσελντορφ – M, Eine stadt sucht einen mörder (Επαν.)
Δραματικό noir για έναν psycho παιδοκτόνο που οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη από τον υπόκοσμο του Βερολίνου.
Βερολίνο, αρχές 1930. Η τοπική κοινωνία αναστατώνεται από την ύπαρξη ενός serial killer, που σκοτώνει μόνο παιδιά. Ο «δράκος», ξεφεύγει συνέχεια και ο αριθμός των θυμάτων μεγαλώνει. Στοιχεία δεν υπάρχουν παρά μόνο το γεγονός ότι ο δολοφόνος σφυρίζει πάντα έναν συγκεκριμένο σκοπό. Η αστυνομία αυξάνει τους ελέγχους, οπότε οι μικροκακοποιοί και οι κλέφτες που δυσανασχετούν από την αστυνόμευση που εμποδίζει τις δικές τους «δουλειές», συνεννοούνται με τους ζητιάνους, που κυκλοφορούν χωρίς να τους υποψιάζεται κανείς και τους αναθέτουν να κατασκοπεύουν για να ανακαλύψουν τον εγκληματία.
O Λανγκ χρησιμοποιεί εικόνα και ήχο για να δημιουργήσει μια ταινία αγωνίας και μυστηρίου, για να αναπτύξει το ψυχολογικό πορτρέτο του δολοφόνου και ταυτόχρονα να εκφράσει ένα πολιτικο-κοινωνικό σχόλιο το οποίο χωρίς να αρνείται την αποτελεσματικότητα της αστυνομίας που δρα μεθοδικά, εκφράζει την ανασφάλεια και τις ζοφερές, παρακμιακές συνθήκες μιας κοινωνίας που νοσεί και προετοιμάζει το έδαφος για το ναζισμό. (Αναλυτικότερα ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Θρίλερ, Αστυνομικό, Μυστηρίου, 107΄
Χώρα: Γερμανία, 1931
Σκηνοθεσία: Φριτζ Λανγκ
Παίζουν: Πίτερ Λόρε, Έλεν Γουίτμαν, Ίγκε Λάντγκουτ
Διανομή: New Star
(Δημοσίευμα στη σημερινή έντυπη Αμαρυσία)