11/7/23

Μ, Ο δράκος του Ντίσελντορφ – M, Eine stadt sucht einen mörder (Επαν.)

Δραματικό noir για έναν psycho παιδοκτόνο που οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη από τον υπόκοσμο του Βερολίνου.
Βερολίνο, αρχές 1930. Η τοπική κοινωνία αναστατώνεται από την ύπαρξη ενός serial killer, που σκοτώνει μόνο παιδιά. Ο «δράκος», ξεφεύγει συνέχεια και ο αριθμός των θυμάτων μεγαλώνει. Στοιχεία δεν υπάρχουν παρά μόνο το γεγονός ότι ο δολοφόνος σφυρίζει πάντα έναν συγκεκριμένο σκοπό. Η αστυνομία αυξάνει τους ελέγχους, οπότε οι μικροκακοποιοί και οι κλέφτες που δυσανασχετούν από την αστυνόμευση που εμποδίζει τις δικές τους «δουλειές», συνεννοούνται με τους ζητιάνους, που κυκλοφορούν χωρίς να τους υποψιάζεται κανείς και τους αναθέτουν να κατασκοπεύουν για να ανακαλύψουν τον εγκληματία.
Πρωτότυπο θρίλερ για την εποχή του (έτος παραγωγής 1931) στο οποίο ο Λανγκ χρησιμοποιεί εικόνα και ήχο για να δημιουργήσει μια ταινία αγωνίας και μυστηρίου, για να αναπτύξει το ψυχολογικό πορτρέτο του δολοφόνου και ταυτόχρονα να εκφράσει ένα πολιτικο-κοινωνικό σχόλιο το οποίο χωρίς να αρνείται την αποτελεσματικότητα της αστυνομίας που δρα μεθοδικά, εκφράζει την ανασφάλεια και τις ζοφερές, παρακμιακές συνθήκες μιας κοινωνίας που νοσεί και προετοιμάζει το έδαφος για το ναζισμό.
Ένα πραγματικό αριστούργημα, καθώς ο Λανγκ αφηγείται την ιστορία του δολοφόνου από τη σκοπιά του ίδιου, αλλά και από τη σκοπιά του έξω κόσμου και του υπόκοσμου που τον αναζητούν. 
Όπως σε όλες τις ταινίες του, ο Λανγκ αφηγείται την ασπρόμαυρη ιστορία του παίζοντας με τις γωνίες της κάμερας, τις σκιές και το φως και προσθέτοντας (για πρώτη φορά) τον ήχο στα στοιχεία του suspense: το σφύριγμα του δολοφόνου, που προδιαθέτει το θεατή ότι βρίσκεται κοντά, την ανάσα του, τον ήχο του σουγιά του. Εκμεταλλεύεται, επίσης, τη φρενίτιδα μεταξύ των πολιτών, της αστυνομίας και των μικροκακοποιών, που διατρέχουν τους μεγάλους δρόμους και τα στενά σοκάκια του Βερολίνου, τα αρχαία ερείπια και τις φτωχογειτονιές του, όπου η διαφθορά και η ανηθικότητα παρουσιάζονται ως φυσιολογικά χαρακτηριστικά. Σκηνές, που επηρέασαν πολλούς σκηνοθέτες αργότερα.
Η ταινία, που ανέδειξε τον πρωταγωνιστή της Πίτερ Λόρε, αποτελεί case study για τους φίλους του κινηματογράφου και δεν χάνεται. (Κριτική μου για το myFilm)
INFO
Είδος: Θρίλερ, Αστυνομικό, Μυστηρίου, 107΄
Χώρα: Γερμανία, 1931
Σκηνοθεσία: Φριτζ Λανγκ
Παίζουν: Πίτερ Λόρε, Έλεν Γουίτμαν, Ίγκε Λάντγκουτ
Διανομή: New Star