13/7/23

Επικίνδυνη αποστολή: Θανάσιμη εκδίκηση, μέρος I – Mission impossible: Dead reckoning, part I

Άλλη μια δυναμική ταινία του franchise «Mission Impossible». Αυτή τη φορά ο Ίθαν Χαντ (με τον Τομ Κρουζ πρησμένο και έντονα μακιγιαρισμένο) και η ομάδα του αναλαμβάνουν την πιο επικίνδυνη αποστολή της καριέρας τους: πρέπει να εντοπίσουν ένα νέο όπλο που απειλεί την ανθρωπότητα προτού αυτό πέσει σε λάθος χέρια. Το νέο όπλο είναι τέτοιας φύσης (τόσο προχωρημένης Τεχνητής Νοημοσύνης),  που οι μυστικές υπηρεσίες έχουν αρχίσει να γράφουν τις αναφορές τους και τα επιχειρησιακά τους σχέδια στο χέρι ή στη γραφομηχανή για να μη τους τα χακάρουν. Ο εχθρός που θα το έχει στα χέρια του θα μπορεί να ελέγχει όλα τα προσωπικά δεδομένα της υφηλίου και όλες τις απόρρητες παραμέτρους που προκύπτουν από αυτά. Κατά συνέπεια: παντοδύναμος. Έτσι, ο Ίθαν Χαντ καλείται να πάρει πρωτόγνωρες πρωτοβουλίες και να χρησιμοποιήσει αναλογικούς δορυφόρους πλέον («και αν βρει κανέναν πρόχειρο», όπως λέει και ένας αξιωματούχος της υπηρεσίας πληροφοριών: «αφού τους παλιούς τους έχουμε χαρίσει στη μετεωρολογική υπηρεσία»).
Η ταινία όπως δείχνει ο τίτλος, πάει και για δεύτερο μέρος, οπότε η αγωνία διατηρείται αμείωτη μέχρι την εντυπωσιακή σεκάνς του φινάλε.
Όπως και στον πρόσφατο Ιντιάνα Τζόουνς, έχουμε κι εδώ μια χορταστική περιπέτεια, η οποία περιλαμβάνει όλα τα κλισέ δράσης (η καταδίωξη με το κίτρινο 500ράκι είναι ούλτρα απολαυστική) καθώς και μια -απαραίτητη πλέον- καταδίωξη σε οροφή τρένου που τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Το ίδιο συμβαίνει και με τη δράση, όταν οι ήρωες δεν πολυλογούν σε χαμηλούς τόνους και με αργό ρυθμό. (Κριτική μου για το myFilm)
INFO
Είδος: Περιπέτεια, Δράσης, 160΄
Χώρα: ΗΠΑ, 2023
Σκηνοθεσία: Κρίστοφερ ΜακΚουόρι
Παίζουν: Τομ Κρουζ, Χέιλι Άτγουελ, Βινγκ Ρέιμς, Σάιμον Πεγκ, Ρεμπέκα Φέργκιουσον
Διανομή: Feelgood