Καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

6/10/22

Νέες ταινίες από 6/10/2022

Παρουσίαση και σχολιασμός των ταινιών που προβάλλονται από σήμερα στους κινηματογράφους: Στην αυλή του σχολείου – Un monde / Ένας μεταφραστής - Un traductor / Η πρόσκληση – The invitation / Η κυρία Χάρις πάει στο Παρίσι - Mrs Harris goes to Paris / Πνεύμα από σπίτι - финник - Finnick / Ο Κοτολαγός και το Χάμστερ του Σκότους - Hopper et le hamster des ténèbres / Τα σαγόνια του καρχαρία – Jaws (Επαν.)
Στην αυλή του σχολείου – Un monde
Είδος: Δράμα (81')
Χώρα: Βέλγιο (2021)
Σκηνοθεσία: Λορά Βαντέλ
Παίζουν: Μάγια Βαντερμπέκ, Γκούντερ Ντουρέ, Καρίμ Λεκλού, Λορά Βερλίντεν
Σύνοψη: Όταν η Νορά βλέπει ότι ο αδερφός της, Αμπέλ, πέφτει θύμα bullying από άλλα παιδιά, σπεύδει να τον προστατεύσει. Όμως ο Αμπέλ της ζητά να μην πει τίποτα. Παγιδευμένη ανάμεσα στον κόσμο των ενηλίκων και τον κόσμο των παιδιών, η Νορά προσπαθεί να βρει τη θέση της.
Διανομή: Cinobo
Σχόλιο: Το «Ένας κόσμος», όπως είναι ο Γαλλικός τίτλος, δεν είναι απλά μια ταινία ετικέτας, αλλά ουσιαστικά μια μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς σε έναν κόσμο που μέχρι τώρα δεν τον έχουμε δει τουλάχιστον από την οπτική γωνία του ανήλικου παιδιού. Το σκηνοθετικό ντεπούτο της Λορά Βαντέλ δείχνει ενσυναίσθηση και είναι συγκλονιστικό. Η κάμερα στο ύψος των παιδιών δίνει μια αλλόκοτη δυναμική και καταφέρνει να διεισδύει στους χαρακτήρες τους χωρίς υπερβολές ή διδακτισμό (Περισσότερα ΕΔΩ)

Ένας μεταφραστής - Un traductor 
Είδος: Δράμα (107΄)
Χώρες: Κούβα, Καναδάς (2018)
Σκηνοθεσία: Ροντρίγκο & Σεμπάστιαν Μπαριούσο  
Παίζουν: Ροντρίγκο Σαντόρο, Μαρισέλ Αλβάρεζ, Γιόντρα Σουάρεζ, Νικίτα Σέμενοφ
Σύνοψη: Ένας καθηγητής Ρωσικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας διατάσσεται να εργαστεί ως μεταφραστής για τα παιδιά-θύματα της πυρηνικής καταστροφής του Τσερνόμπιλ, που νοσηλεύονται στην Κούβα στο πλαίσιο της αλληλεγγύης των δύο χωρών. Η υπόθεση βασίζεται σε αληθινή ιστορία.
Διανομή: New Star
Σχόλιο: Ενδιαφέρον, ευαίσθητο και συγκινητικό δράμα, που δεν αποφεύγει τους μελοδραματισμούς προς το φινάλε, το οποίο βασίζεται στην αληθινή ιστορία του πατέρα των δύο σκηνοθετών της ταινίας, ο οποίος ήταν καθηγητής Ρωσικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας και πραγματικά εργάστηκε ως διερμηνέας. (Περισσότερα ΕΔΩ)

Η πρόσκληση – The invitation
Είδος: Θρίλερ, Τρόμου (104΄)
Χώρα: ΗΠΑ, Ουγγαρία (2022)
Σκηνοθεσία: Τζέσικα Μ. Τόμσον
Παίζουν: Νάταλι Εμάνιουελ, Τόμας Ντόχερτι, Στέφανι Κορνέλιουσεν, Αλάνα Μπόντεν, Σον Πέρτγουϊ, Χιου Σκίνερ, Ελίζαμπεθ Κάνσελ, Τζέρεμι Γουίλερ, Κόρτνεϊ Τέιλορ, Βίραγκ Μπαράνι, Σκοτ Αλεξάντερ Γιανγκ
Σύνοψη: Μετά το θάνατο της μητέρας της και έχοντας μείνει μόνη στον κόσμο, η Έβι κάνει τεστ DNA και ανακαλύπτει πως έχει έναν μακρινό ξάδελφο, την ύπαρξη του οποίου δεν γνώριζε. Όταν η νέα της οικογένεια την προσκαλεί σε έναν χλιδάτο γάμο στην αγγλική εξοχή, αρχικά σαγηνεύεται από τον αριστοκράτη οικοδεσπότη, όμως σύντομα βρίσκεται παγιδευμένη σε έναν εφιάλτη επιβίωσης καθώς πίσω από την οικογενειακή ιστορία αποκαλύπτονται διεστραμμένα μυστικά και προθέσεις.
Διανομή: Feelgood
Σχόλιο: «Μια ταινία τρόμου από την οπτική μιας γυναίκας», όπως δηλώνει και η σκηνοθέτρια του φιλμ

Η κυρία Χάρις πάει στο Παρίσι - Mrs Harris goes to Paris
Είδος: Κομεντί (115΄)
Χώρες: Ουγγαρία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Καναδάς, Γαλλία, Βέλγιο (2022)
Σκηνοθεσία: Άντονι Φαμπιάν
Παίζουν: Λέσλι Μάνβιλ, Ιζαμπέλ Ιπέρ, Τζέισον Άιζακς, Άννα Σάνσελορ, Λάμπερ Γουίλσον, Άλμπα Μπατίστα, Λούκας Μπράβο, Ρόουζ Γουίλιαμς
Σύνοψη: Σε συνεργασία με τον Οίκο Dior, η ταινία αφηγείται την ιστορία μιας χήρας καθαρίστριας στο Λονδίνο της δεκαετίας του ‘50 η οποία ερωτεύεται παράφορα ένα φόρεμα υψηλής ραπτικής Dior και αποφασίζει ότι πρέπει να έχει ένα δικό της. Αφού εργάζεται, λιμοκτονεί και παίζει στοίχημα για να συγκεντρώσει τα χρήματα και να κυνηγήσει το όνειρό της, ξεκινά μια περιπέτεια στο Παρίσι που θα αλλάξει όχι μόνο τη δική της οπτική, αλλά και το ίδιο το μέλλον του Οίκου Dior. 
Διανομή: Tulip
Σχόλιο: Βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Πολ Γκαλίκο, το φιλμ έχει κάτι από το «Ο διάβολος φορούσε Prada», ίσως και κάτι από το «Pretty woman». Χαλαρό και γοητευτικό παραμύθι, αλλά όχι από τη χώρα του παραμυθιού, το Χόλιγουντ.

Πνεύμα από σπίτι - финник - Finnick
Είδος: Κινούμενα σχέδια, Φαντασίας, Οικογενειακή (85΄)
Χώρα: Ρωσία (2022)
Σκηνοθεσία: Ντένις Τσερνόβ
Μεταγλωττισμένη
Σύνοψη: Ο Φίνικ είναι ένα νεαρό φιν, που δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για την ευθύνη που έχει να φτιάξει ένα ζεστό σπιτικό για την οικογένεια που θα μένει μαζί του. Κάνει απλώς φάρσες στους «δικούς του» και αυτός είναι ο λόγος που καμία από τις οικογένειες δεν  θέλει να μείνει για πολύ στο σπίτι του. Όλα αλλάζουν, όταν μια νέα οικογένεια έρχεται στο σπίτι του, και τα κόλπα του Φίνικ φαίνεται να μην πιάνουν. Εκεί γνωρίζει την 13χρονη Κριστίν, ενώ στην πόλη αρχίζουν να συμβαίνουν διάφορα ανεξήγητα γεγονότα. Ο Φίνικ και η Κριστίν, που είναι τόσο διαφορετικοί, θα πρέπει να συνεργαστούν και να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να λύσουν μια σειρά μυστηρίων και να σώσουν την πόλη.
Διανομή: Tanweer

Ο Κοτολαγός και το Χάμστερ του Σκότους - Hopper et le hamster des ténèbres
Είδος: Κινούμενα σχέδια, Οικογενειακή, Περιπέτεια, Κωμωδία (91΄)
Χώρες: Γαλλία, Βέλγιο (2022)
Σκηνοθεσία: Μπεν Στάσεν & Μπένζαμιν Μουσκέ
Μεταγλωττισμένη
Σύνοψη: Η ταινία ακολουθεί έναν νεαρό ήρωα γεννημένο μισό κοτόπουλο, μισό λαγό. Πρόθυμος να ταιριάξει και να αγαπηθεί παρά τις διαφορές του, έχει εμμονή με την περιπέτεια, παρά την αδεξιότητά του.
Διανομή: Odeon
 
Τα σαγόνια του καρχαρία – Jaws (Επαν.)
Είδος: Θρίλερ, Τρόμου (124΄)
Χώρα: ΗΠΑ (1975, ψηφιακά αποκατεστημένη)
Σκηνοθεσία: Στίβεν Σπίλμπεργκ
Παίζουν: Ρίτσαρντ Ντρέιφους, Ρόι Σνάιντερ, Ρόμπερτ Σο
Σύνοψη: Όταν ένας αιμοδιψής καρχαρίας εξαπολύει δολοφονικό χάος σε μια παραλιακή κοινότητα, στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, τότε θα αναλάβουν να κυνηγήσουν το θηρίο ο τοπικός σερίφης, ένας υδροβιολόγος και ένας παλιός θαλασσοπόρος.
Σχόλιο: Κλασική ταινία (βασισμένη στο βιβλίο του Πίτερ Μπέντσλεϊ) αναπόσπαστο κομμάτι της παγκόσμιας κινηματογραφικής κουλτούρας που έχει εμπνεύσει πολλές γενιές κινηματογραφιστών, παραμένοντας μια από τις πιο συναρπαστικές ταινίες όλων των εποχών. Κέρδισε τρία Όσκαρ®, συμπεριλαμβανομένου ενός για την εμβληματική μουσική επένδυση του Τζον Γουίλιαμς, που έγινε σημείο αναφοράς όπως εκείνη του Μπέρναρντ Χέρμαν στο «Ψυχώ» του Άλφρεντ Χίτσκοκ.