1/9/22

Νέες ταινίες από 1/9/2022

Παρουσίαση και σχολιασμός όλων των νέων ταινιών που προβάλλονται από σήμερα στους κινηματογράφους
Εκκόλαψη - Pahanhautoja - Hatching
Είδος: Θρίλερ, Φρίκης (87΄)
Χώρες: Φινλανδία, Σουηδία (2021)
Σκηνοθεσία: Χάνα Μπέρχολμ
Παίζουν: Σίρι Σολαλίνα, Σοφία Χέικιλε, Γιάνι Βόλανεν, Ρέινο Νόρντιν
Σύνοψη: Μια νεαρή αθλήτρια ενόργανης που προσπαθεί απεγνωσμένα να ευχαριστήσει την απαιτητική μητέρα της, ανακαλύπτει ένα περίεργο αυγό. Το κρύβει και το κρατάει ζεστό, αλλά όταν εκκολάπτεται, αυτό που αναδύεται τους σοκάρει όλους.
Διανομή: Cinobo
Σχόλιο: Σινεμά του φανταστικού από τη Φινλανδία από την πρωτοεμφανιζόμενη σε μεγάλου μήκους ταινία Χάνα Μπέρχολμ. Το Hatching είναι ένα προβλέψιμο B-movie που συνδυάζει την κοινωνική σάτιρα, τον εφηβικό τρόμο και το δράμα της συνειδητοποίησης, ότι το επιφανειακό λούστρο στην οικογενειακή ζωή, κάποτε ξεφτίζει. (Αναλυτική κριτική ΕΔΩ)

Τρεις χιλιάδες χρόνια προσμονής - Three thousand years of longing
Είδος: Δράμα, Φαντασίας (108΄)
Χώρα: Αυστραλία (2022)
Σκηνοθεσία: Τζορτζ Μίλερ
Παίζουν: Ίντρις Έλμπα, Τίλντα Σουίντον, Ααμίτο Λαγκούμ, Νικολά Μουάβαντ
Σύνοψη: Η Δρ. Αλίθια Μπίνι είναι μία ακαδημαϊκός στον τομέα των μύθων και της ιστορίας, ικανοποιημένη από τη ζωή της. Μια γυναίκα ταγμένη στη λογική.  Ενώ βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για ένα συνέδριο, συναντά ένα Τζίνι που της προσφέρει τρεις ευχές με αντάλλαγμα την ελευθερία του. Όμως, η πρότασή του πέφτει πάνω σε δύο εμπόδια. Πρώτον, εκείνη ως ακαδημαϊκός αμφιβάλλει ότι είναι αληθινό και δεύτερον, γνωρίζει καλά ότι όλες οι διηγήσεις με ευχές που εκπληρώνονται δεν έχουν καλό τέλος. Το Τζίνι υπερασπίζεται τη θέση του εξιστορώντας φανταστικές ιστορίες από το παρελθόν του. Τελικά, την παρασύρει και εκείνη κάνει μια ευχή που εκπλήσσει και τους δύο.
Διανομή: Tanweer
Σχόλιο: Βασισμένη στο διήγημα τις βρετανίδας Αντόνια Σούζαν Μπάιατ με τίτλο «The Djinn in the Nightingale’s Eye», γραμμένο στα τέλη της δεκαετίας του ’90, η ταινία συνδυάζει στοιχεία δράσης, περιπέτειας και ιστορικού έπους. Στον πυρήνα της εξετάζει τι είναι αληθινό και τι φανταστικό. Και πάνω απ’ όλα μιλάει για την αγάπη, το μυστήριο της αγάπης. 

Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες - Where the crawdads sing 
Είδος: Δράμα, Θρίλερ, Μυστηρίου (125΄)
Χώρα: ΗΠΑ (2022)
Σκηνοθεσία: Ολίβια Νιούμαν
Παίζουν: Ντέζι Έντγκαρ Τζόουνς, Τέιλορ Τζον Σμιθ, Χάρις Ντίκινσον, Μάικλ Χάιατ, Στέρλινγκ Μέισερ Τζ., Ντέιβιντ Στράδερν
Σύνοψη: Η Κάια, ένα εγκαταλελειμμένο κορίτσι στους αφιλόξενους βάλτους της Βόρειας Καρολίνα, μεγαλώνει ολομόναχο. Για χρόνια κυκλοφορούν φήμες για την «Πιτσιρίκα του Βάλτου» και κανείς δεν πλησιάζει τo -κατά τα άλλα- ευαίσθητο και έξυπνο αυτό κορίτσι. Τα χρόνια περνάνε και η επαφή της με δύο νεαρούς από τη μικρή πόλη ανοίγει τους ορίζοντές της σε έναν νέο και συναρπαστικό κόσμο. Όμως, όταν ο ένας από τους δύο βρεθεί νεκρός, όλοι θεωρούν ότι η Κάια είναι ένοχη.
Διανομή: Feelgood
Σχόλιο: Άνιση και βραδυφλεγής ταινία που παραπαίει μεταξύ της παραπομπής σε δίκη μιας νεαρής γυναίκας για δολοφονία, και των αναμνήσεων της σκληρής παιδικής της ηλικίας στη Βόρεια Καρολίνα της δεκαετίας του ‘50 και του '60.

Ένας ήρωας - A hero - Ghahreman
Είδος: Δράμα (127΄)
Χώρες: Ιράν, Γαλλία (2021)
Σκηνοθεσία: Ασγκάρ Φαραντί
Παίζουν: Αμίρ Τζαντίντι, Μοσέν Νταναμπάντεχ, Σαχάρ Γκολντάστ
Σύνοψη; Ο Ραχίμ βρίσκεται στη φυλακή λόγω ενός χρέους που δεν μπόρεσε να αποπληρώσει. Κατά τη διάρκεια μιας διήμερης άδειας, προσπαθεί να πείσει τον πιστωτή του να αποσύρει την καταγγελία του κατά της πληρωμής μέρους του ποσού. Όμως τα πράγματα δεν πάνε όπως τα σχεδίαζαν.
Διανομή: Spentzos Film / Rosebud.21
Σχόλιο: Ο βραβευμένος δυο φορές με Όσκαρ, Ασγκάρ Φαραντί («Ο εμποράκος», «Τι απέγινε η Έλι», «Ένας χωρισμός», «Το ξέρουν όλοι») επανέρχεται με συνέπεια σε αυτό που ξέρει να κάνει καλά και που έχουμε δει σε προηγούμενες ταινίες του. Μπορεί μέσα από απλές ιστορίες για καθημερινούς ανθρώπους να σχολιάζει την κοινωνική ζωή και την πολιτική κατάσταση της χώρας του. Η ταινία κέρδισε το Grand Prix των Ειδικών Κριτικών στο 74ο Φεστιβάλ Καννών. (Αναλυτική κριτική ΕΔΩ)

Πτώση - Fall 
Είδος: Θρίλερ (107΄)
Χώρες: Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ (2022)
Σκηνοθεσία: Σκοτ Μαν
Παίζουν: Γκρέις Κάρολαϊν Κάρεν, Βιρτζίνια Γκάρντνερ, Τζέφρι Ντιν Μόργκαν, Μέισον Γκούντιν
Σύνοψη: Οι δυο φίλες Μπέκι και Χάντερ, ζουν μια περιπέτεια στην κορυφή ενός ραδιοφωνικού πύργου ύψους 2.000 ποδών.
Διανομή: Odeon 
Σχόλιο: Θρίλερ της υποκατηγορίας «αγωνία ή του ύψους ή του βάθους». Δικός μου συνδυαστικός όρος, μετά το φιλμ «Σε ρηχά νερά» του Ζομ Κολέτ-Σέρα, όπου η Μπλέικ Λάιβλι, κάνοντας σερφ σε ερημική παραλία ξεμένει σε ένα μικρό βράχο -χωρίς τη σανίδα της- με έναν υπομονετικό καρχαρία να πλέει γύρω της περιμένοντας να τη φάει. Το ίδιο concept, έχει και η «Πτώση». Μόνο που εδώ, δυο φίλες ξεμένουν στην κορυφή εγκαταλειμμένης  κεραίας ύψους 610 μέτρων, στην έρημο Μοχάβε, ενώ τις περιτριγυρίζουν πεινασμένοι γύπες. Η ταινία, λόγω καλής σκηνοθεσίας, μοντάζ και ερμηνειών δεν συνιστάται σε άτομα με υψοφοβία και καρδιακούς. Ωστόσο, θα μπορούσε να ήταν και 20΄ συντομότερη, διότι όσο περνά η ώρα το suspense χαλαρώνει και απογοητεύει τους μυημένους.

Η φλόγα που τρεμοσβήνει - Le feu follet - The fire within 
Είδος ταινίας: Δράμα, Φιλμ Νουάρ (108΄)
Χώρα: Γαλλία (1963, ψηφιακά αποκατεστημένη)
Σκηνοθεσία: Λουί Μαλ
Παίζουν: Μορίς Ρονέ, Ζαν Μορό, Λένα Σκερλά, Υβόν Κλες, Υμπέρ Ντεσάμπ, Ζαν-Πολ Μουλινό
Σύνοψη: Ο συγγραφέας Αλέν Λερό φεύγει από τη Νέα Υόρκη για να υποβληθεί σε θεραπεία αποτοξίνωσης από το αλκοόλ σε μια κλινική στις Βερσαλλίες. Φεύγει όμως από την κλινική αφού έχει αποτοξινωθεί και συναντά φίλους, γνωστούς και γυναίκες, προσπαθώντας να βρει λόγο για να συνεχίσει να ζει. Θα τον βοηθήσει αυτό; ή θα οδηγηθεί στην αυτοκτονία;
Διανομή: Summer Classics
Σχόλιο: Βασισμένη στο μυθιστόρημα του Πιέρ Ντριέ Λα Ροσέλ, η ταινία είναι μελαγχολική και καταθλιπτική, με θέμα την υπαρξιστική κρίση. Είναι η πιο ζοφερή από τις εξαίρετες ταινίες του Λουί Μαλ, που αντιμετωπίζει το πραγματικά δύσκολο θέμα της αυτοκτονίας με σπάνια διεισδυτικότητα και ειλικρίνεια. (Αναλυτική κριτική ΕΔΩ)

Το πνεύμα του μελισσιού – El espíritu de la colmena
Είδος: Δράμα (97΄)
Χώρα: Ισπανία (1973, ψηφιακά αποκατεστημένη)
Σκηνοθεσία: Βίκτορ Ερίθε
Παίζουν: Άνα Τόρρεντ, Φερνάντο Φερνάν Γκόμεζ, Τερέζα Γκιμπέρα, Ιζαμπέλ Τεγιερία
Σύνοψη: Ο κλασσικός «Φρανκενστάιν» με τον Μπορίς Καρλόφ, προβάλλεται σε ένα μικρό επαρχιακό κινηματογράφο της Καστίλης στις αρχές της δεκαετίας του 40. Η εξάχρονη Aνα υποβάλλεται από την μορφή του τέρατος. Η αδελφή της την καθησυχάζει, πείθοντάς τη πως το τέρας είναι ένα αθάνατο πνεύμα που ζωντανεύει εύκολα παίρνοντας ανθρώπινη μορφή. Η Ανα αναζητά το πνεύμα και πιστεύει πως το ξαναβρίσκει ζωντανό στο πρόσωπο ενός παράνομου που κρύβεται στην περιοχή.
Διανομή: Carousel Films
Σχόλιο: Μια λυρική, αλληγορική ταινία του Ισπανού Βίκτορ Ερίθε που τη γύρισε μέσα στη δικτατορία του Φράνκο. Ουσιαστικά, ένα ταξίδι στον κόσμο της παιδικής αθωότητας και φαντασίας Ο Βίκτορ Ερίθε χρησιμοποιεί για την αλληγορία του το φιλμ  «Φρανκενστάιν» του Τζέιμς Γουέιλ, όπως το 2006 ο Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο τη χρησιμοποίησε στο «Λαβύρινθο του Πάνα». Άφησε πολλά κατάλοιπα ο φασισμός στην Ισπανία. (Αναλυτική κριτική ΕΔΩ)
(Από την παρουσίαση στην καθημερινή έντυπη Αμαρυσία)