Καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

31/8/22

Εκκόλαψη – Hatching

Σινεμά του φανταστικού από τη Φινλανδία και την Χάνα Μπέρχολμ πρωτοεμφανιζόμενη σε μεγάλου μήκους ταινία. Το Hatching είναι ένα προβλέψιμο B-movie που συνδυάζει την κοινωνική σάτιρα, τον εφηβικό φόβο που δημιουργείται από καταπιεστικούς, τελειομανείς γονείς κα το δράμα της συνειδητοποίησης ότι το επιφανειακό λούστρο στην οικογενειακή ζωή, ξεφτίζει, όταν οι έφηβοι ενηλικιώνονται. Εδώ, με τη βοήθεια μιας εξωπραγματικής κατάστασης. 
Στην Εκκόλαψη, η 12χρονη Τίνια (Σίρι Σολαλίνα) είναι ένα καλό κορίτσι. με τέλειους τρόπους και -πολλά υποσχόμενη- αθλήτρια ενόργανης γυμναστικής, που θέλει απεγνωσμένα να ευχαριστήσει την εμμονική μητέρα της (Σοφία Χέικιλε), της οποίας το δημοφιλές vlog στο YouTube, με τίτλο «Lovely Everyday Life», παρουσιάζει την ειδυλλιακή καθημερινότητα της οικογένειάς τους ως τον ορισμό της λουστραρισμένης προαστιακής τελειότητας. Η μητέρα, βιντεοσκοπεί συνεχώς με ένα κινητό (σε πτυσσόμενη ράβδο για selfie) την ειδυλλιακή ζωή τους στα προάστια. Ο πατέρας της (Γιάνι Βόλανεν), επιτυχημένος και χαζοχαρούμενος ακολουθεί τη μητέρα της στο χόμπι της και ο αδερφός της Τέρο (Ρέινο Νόρντιν) είναι ένας κακομαθημένος, συνεχώς δυσαρεστημένος και ζηλιάρης νεαρός. 
Ένα πρωί κατά τη διάρκεια μια βιντεοσκόπησης, ένα κοτσύφι εισβάλλει στο σαλόνι τους και κάνει ζημιές. Το κυνηγούν, το πιάνουν και η μητέρα αγανακτισμένη, το στραγγαλίζει μπροστά στα μάτια της ευαίσθητης Τίνια, που το παίρνει κατάκαρδα, μισεί περισσότερο τη μητέρα της και όταν ένα πρωί βρίσκει ένα τραυματισμένο πουλί στο παρακείμενο δάσος, το φέρνει σπίτι και το κρύβει στο δωμάτιό της. Το πουλί γεννάει ένα αυγό και εγκαταλείπει τα εγκόσμια, οπότε η Τίνια το εκκολάπτει σε μια κούκλα. Το πλάσμα που θα αναδυθεί από το αυγό δεν περιγράφεται, όμως γίνεται ο πιο στενός φίλος της Τίνια και ένας ζωντανός εφιάλτης. Δεν χρειάζονται περισσότερα.
Η ταινία ξεκινάει ευχάριστα με παστέλ αποχρώσεις και ευτυχισμένους ανθρώπους που ελέγχουν την καλοκουρδισμένη ζωή τους και σιγά-σιγά βυθίζεται σε μια διαστρεβλωμένη πραγματικότητα που η μικρή Τίνια αρχικά αποδέχεται. Την τρομάζει όμως όταν όλα οδηγούνται σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις και ενώ η μητέρα της αρνείται να δει τι συμβαίνει γύρω της. Ζει στον κόσμο της.
Το ντεπούτο της Φινλανδής σκηνοθέτριας δεν είναι κακό. Η ταινία έχει σχετικό suspense. Το σενάριο δεν θα το λέγαμε πρωτότυπο, διότι κάπου έχουμε ξαναδεί έφηβους να προκαλούν ανεπιθύμητες οικογενειακές σκηνές. Οι ερμηνείες κάπου ξεφεύγουν προς την υπερβολή, εκτός της μικρής Σίρι Σολαλίνα, που πείθει ως Τίνια τραυματισμένη συναισθηματικά, που ενηλικιώνεται κάτω από πραγματικά βίαιες και εξωπραγματικές συνθήκες. 
Η φωτογραφία με τις παστέλ αποχρώσεις του Γιάρκο Τ. Λάινε είναι εντυπωσιακή, ειδικά εφόσον αφορά σε ταινία φρίκης και τυποποιημένη στα νυκτερινά πλάνα. 
Βλέπεται με αρκετό ενδιαφέρον. (Κριτική μου στο myfilm)
INFO
Προβάλλεται από 1/9/22 στους κινηματογράφους
Είδος: Θρίλερ, Φρίκης (87΄)
Χώρες: Φινλανδία, Σουηδία (2021)
Σκηνοθεσία: Χάνα Μπέρχολμ
Παίζουν: Σίρι Σολαλίνα, Σοφία Χέικιλε, Γιάνι Βόλανεν, Ρέινο Νόρντιν
Σύνοψη: Μια νεαρή αθλήτρια ενόργανης που προσπαθεί απεγνωσμένα να ευχαριστήσει την απαιτητική μητέρα της, ανακαλύπτει ένα περίεργο αυγό. Το κρύβει και το κρατάει ζεστό, αλλά όταν εκκολάπτεται, αυτό που αναδύεται τους σοκάρει όλους.
Διανομή: Cinobo