30/8/22

Η φλόγα που τρεμοσβήνει - Le feu follet - The fire within

Βασισμένη στο μυθιστόρημα του Πιέρ Ντριέ Λα Ροσέλ, η ταινία είναι η πιο ζοφερή από τις εξαίρετες ταινίες του Λουί Μαλ, ο οποίος αντιμετωπίζει το πραγματικά δύσκολο θέμα της αυτοκτονίας με σπάνια διεισδυτικότητα και ειλικρίνεια. 
Ο συγγραφέας Αλέν Λερό αντιμετωπίζει βαθιά υπαρξιακή κρίση. Φεύγει από τη Νέα Υόρκη για να υποβληθεί σε θεραπεία αποτοξίνωσης από το αλκοόλ σε μια κλινική στις Βερσαλλίες. Η σύζυγός του, η Ντόροθι, μένει πίσω στις ΗΠΑ. Μετά από προτροπή του γιατρού του που θέλει να τον βοηθήσει να επανενταχθεί στην κοινωνία, ο Αλέν, αφήνει την κλινική και πηγαίνει στο Παρίσι για να συναντήσει παλιούς φίλους και να επαναφέρει αναμνήσεις.  Κάθε μία από τις συναντήσεις του όμως είναι για αυτόν μια νέα απογοήτευση, που ενισχύει ολοένα και περισσότερο τη θέλησή του να εγκαταλείψει τον μάταιο τούτο κόσμο. Έχοντας πάρει την απόφαση να αυτοκτονήσει δίνει στον εαυτό του 48 ώρες προθεσμία, ώστε να βρει σημαντικούς λόγους που θα τον κάνουν να αλλάξει γνώμη και να ακυρώσει το σχέδιό του. 
Ουσιαστικά, η ταινία είναι ένα ψυχολογικό δράμα εσωτερικής πάλης και ανθρωπίνων σχέσεων. Αφορά καταστάσεις που μπορεί να ζήσει ο οποιοσδήποτε, είτε παραμένει μόνος και αβοήθητος, είτε έχει τη συμπαράσταση των φίλων του. Είναι χαμηλών τόνων και ταυτόχρονα μελαγχολική και καταθλιπτική, με τη μουσική του Γκισλέν Κλοκέτ να συμβάλλει σ’ αυτό. 
Γενικά, αποτελεί μια μελέτη πάνω στην υπαρξιακή κρίση με πολύ καλές ερμηνείες που σε αιχμαλωτίζουν και τον Μορίς Ρονέ συγκλονιστικό στο ρόλο του Αλέν. (Κριτική μου για το Myfilm)
INFO
Προβάλλεται από 1/9/2022 στους κινηματογράφους
Είδος ταινίας: Δράμα(108΄)
Χώρα: Γαλλία (1963, ψηφιακά αποκατεστημένη)
Σκηνοθεσία: Λουί Μαλ
Παίζουν: Μορίς Ρονέ, Ζαν Μορό, Λένα Σκερλά, Υβόν Κλες, Υμπέρ Ντεσάμπ, Ζαν-Πολ Μουλινό
Σύνοψη: Ο συγγραφέας Αλέν Λερό φεύγει από τη Νέα Υόρκη για να υποβληθεί σε θεραπεία αποτοξίνωσης από το αλκοόλ σε μια κλινική στις Βερσαλλίες. Φεύγει όμως από την κλινική αφού έχει αποτοξινωθεί και συναντά φίλους, γνωστούς και γυναίκες, προσπαθώντας να βρει λόγο για να συνεχίσει να ζει. Θα τον βοηθήσει αυτό ή θα οδηγηθεί στην αυτοκτονία;
Διανομή: Summer Classics