2/9/22

Ψυχρός γρανίτης – Stuart MacBride

Ο αρχιφύλακας Λόγκαν ΜακΡέι είναι έξυπνος και διορατικός αλλά τον κυνηγάει η ατυχία. Εν τούτοις, πετυχαίνει πάντοτε στη δουλειά του και ενίοτε αναγορεύεται σε ήρωα. Στο Τμήμα, τον θεωρούν καλό, αλλά ο προϊστάμενός του Ινσχ τα έχει μονίμως μαζί του. Αποτελεί ένα περίεργο είδος πρωταγωνιστή αστυνομικού μυθιστορήματος και ανήκει στην κατηγορία αυτών των αντι-ηρωικών τύπων, που δεν τα βρίσκουν όλα ρόδινα. 
Αυτή τη φορά, που στους παγωμένους δρόμους της γρανιτένιας πόλης του Αμπερντίν παραμονεύει ένας κατά συρροή δολοφόνος, ο Λόγκαν ερευνά ήδη την υπόθεση ενός τρίχρονου παιδιού που βρέθηκε σ' ένα χαντάκι στραγγαλισμένο και ακρωτηριασμένο, ενώ ήταν για πολύ καιρό εξαφανισμένο. 
Κατά τη διάρκεια της έρευνας ο Λόγκαν πρέπει να ακούει τις συμβουλές του προϊσταμένου του -που συνήθως τον υποτιμά- και να υπακούει στις εντολές του και ταυτόχρονα να κουμαντάρει, εκτός από την πρώην του (και νυν ιατροδικαστή που τη βρίσκει συνέχεια μπροστά του), μια αστυνομικίνα που τον βοηθάει και ένα δημοσιογράφο μιας φυλλάδας που θέλει να δημιουργεί πρωτοσέλιδες εντυπώσεις. Ο τελευταίος τον «εκβιάζει φιλικά» για να του αποσπά μυστικά που η αστυνομία δεν θα ήθελε να δώσει στη δημοσιότητα. Το πρόβλημα αυτό είναι πιο δύσκολο για τον Λόγκαν από τη στιγμή που τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναζητούν ενόχους και αποδίδουν ευθύνες με το παραμικρό. Μια στραβοτιμονιά, μπορεί αφενός να εκθέσει την αστυνομία (και φυσικά τον Λόγκαν που γνωρίζει ότι δεν έχει και πολύ χρόνο στη διάθεσή του για να διαλευκάνει την υπόθεση) και αφετέρου να δώσει χρήσιμες πληροφορίες στον κατά συρροή δολοφόνο που παραμένει ασύλληπτος. Επιπλέον, και επειδή παιδιά συνεχίζουν να εξαφανίζονται, τα κεντρικά στέλνουν δικούς τους επιθεωρητές, που σκοπό έχουν να «καπελώσουν» τις ενέργειες του Λόγκαν και του απαιτητικού προϊσταμένου του.
Ο Λόγκαν, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν είναι από τους ήρωες μυθιστορημάτων που του πάνε όλα κατ’ ευχή και αυτό το στοιχείο, κάνει πιο γοητευτική και συναρπαστική την αφήγηση του Stuart MacBride. Κατά τα άλλα, το αστυνομικό κομμάτι του βιβλίου βαδίζει στα γνωστά μονοπάτια της δράσης και των ανατροπών που διαθέτουν όλα τα νουάρ μυθιστορήματα, διαθέτοντας μια αξιοθαύμαστη περιγραφή -και εις βάθος- όλων των χαρακτήρων.
Γενικά, είναι ένα πολύ καλό μυθιστόρημα που ανακάλυψα στα ράφια -με τα αδιάβαστα- της βιβλιοθήκης μου και ανήκει στις Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα (Μάρτιος 2018)