7/9/22

Νεαροί εραστές - Les jeunes amants - The young lovers

Ένα σύγχρονο δράμα πάνω στις κοινωνικές προκαταλήψεις, με φόντο τον έρωτα δυο ανθρώπων με μεγάλη διαφορά ηλικίας.
Η εβομηντάρα Σόνα (Φανί Αρντάν) συνταξιούχος αρχιτέκτων, συναντιέται με τον σαραντάρη Πιέρ (Μελβίλ Πουπό), τον οποίο όταν είχε πρωτοδεί πριν 15 χρόνια της είχε κάνει ιδιαίτερη εντύπωση. Μεταξύ τους θα δημιουργηθεί έλξη, που θα εξελιχθεί σε μεγάλο έρωτα. Από την πλευρά του περισσότερο, μιας και η ηλικία της Σόνα δεν της επιτρέπει τον ίδιο ενθουσιασμό. Άλλωστε έχει απέναντί της έναν επιτυχημένο οικογενειάρχη και με ωραία σύζυγο.
Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στην ολοκληρωτική απόλαυση της ζωής, χωρίς να περιορίζει τα συναισθήματά του, από τις αντιδράσεις του περίγυρου, μάς λέει η σκηνοθέτρια Καρίν Ταρντιέ, η οποία εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα, καταφέρνει να αποφεύγει τους μελοδραματισμούς και να αναδεικνύει επιδέξια μόνο τα συναισθήματα, τον ενθουσιασμό, την ενοχή και το ευάλωτο των δεσμών αυτού του είδους.  
Το σενάριο δεν είναι πρωτότυπο, το έχουμε ξαναδεί σε όλες τις παραλλαγές (ηλικιωμένο με νεαρή ή ηλικιωμένη με νεαρό ή και δυο υπερήλικες μεταξύ τους) και οι ερμηνείες είναι αξιοπρεπείς, με την Φανί Αρντάν να φαντάζει πιο αυθεντική (μη υπακούοντας στην καρδιά της) απέναντι στον Μεβίλ Πουπό, ο οποίος φαίνεται υπερβολικός (μάλλον έχει υποκύψει στις εντολές της καρδιάς) σαν να μην έχει συνειδητοποιήσει πού οδηγείται. 
Η ταινία δεν κυλάει άσχημα, με το βάρος της να πέφτει ισομερώς στο ζευγάρι  και στους ανθρώπους του οικογενειακού και φιλικού περίγυρου, για μερικούς από τους οποίους είναι άγνωστο το ρητό: «Η αγάπη χρόνια δεν κοιτά». (Κριτική μου στο Myfilm)
INFO
Προβάλλεται από 8/9/2022 στους κινηματογράφους
Είδος: Αισθηματική, Δράμα (113΄)
Χώρα: Γαλλία (2021)
Σκηνοθεσία: Καρίν Ταρντιέ
Παιζουν: Φανί Αρντάν, Μελβίλ Πουπό, Σεσίλ Ντε Φρανς
Σύνοψη: Η κομψή, συνταξιούχος αρχιτέκτονας Σόνα, συναντιέται με τον Πιερ, έναν παντρεμένο γιατρό γύρω στα 40, ο οποίος της είχε κάνει αρχικά εντύπωση σε μια σύντομη συνάντησή τους προ 15 ετών. Υπάρχει αμοιβαία έλξη και ξεκινούν έναν παθιασμένο δεσμό. Ενώ η οικογενειακή ζωή του Πιερ σύντομα ανατρέπεται -με τη γυναίκα του να δυσπιστεί για τη διαφορά ηλικίας- η Σόνα παλεύει με αισθήματα που πίστευε ότι ανήκαν οριστικά στο παρελθόν και την υπόσχεση του τι μπορεί να απομείνει…
Διανομή: Neo Films