Καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

2/6/22

Νέες ταινίες από 2/6/2022

Παρουσίαση και σχολιασμός όλων των νέων ταινιών που προβάλλονται από σήμερα στους κινηματογράφους
18 Η αρχή της ελπίδας
Είδος: Δράμα (95΄)
Χώρα: Ελλάδα (2021)
Σκηνοθεσία: Βασίλης Δούβλης 
Παίζουν: Ιωσήφ Γαβριελάτος, Νικολάκης Ζεγκίνογλου, Αναστάσης Λαουλάκος, Ναταλί Παβλόφ, Κλέλια Ανδριολάτου, Μαρίνα Ανυφαντή, Βασίλης Ντάρμας, Αντώνης Τσαμουράς, Σταύρος Τσουμάνης, Γεωργία Ανέστη, Μαρίνα Ασλάνογλου, Νίκος Γεωργάκης, Μάριος Γκιοκουτάι, Δημήτρης Δρόσος, Κίμων Κουρής, Δημήτρης Λάλος, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Μαρία Σκουλά, Γιώργος Συμεωνίδης, Θεοδώρα Τζήμου 
Σύνοψη: Σε μια γειτονιά στην Αθήνα της οικονομικής κρίσης, της αναζωπύρωσης του φασισμού και της έκρηξης της πανδημίας, μια ομάδα δεκαοχτάχρονων αναλαμβάνει δράση, καταδιώκοντας μετανάστες, ομοφυλόφιλα ζευγάρια και οποιονδήποτε είναι διαφορετικός στα δικά τους μάτια. Θύτες και συγχρόνως θύματα μιας δηλητηριασμένης κοινωνίας, οι νεαροί είναι έτοιμοι να φτάσουν στα άκρα και να στραφούν εναντίον οποιουδήποτε διαφωνεί με τις ιδέες τους και δεν επιδοκιμάζει τη δράση τους.
Διανομή: Feelgood
Σχόλιο: Μια πολύ καλή ταινία για τη ρατσιστική βία, τον σχολικό εκφοβισμό και τη δύσκολη εφηβεία στη σύγχρονη Ελλάδα. 

Men 
Είδος: Τρόμου, Δράμα, Φαντασίας (100΄)
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο (2022)
Σκηνοθεσία: Άλεξ Γκάρλαντ 
Παίζουν: Τζέσι Μπάκλεϊ, Ρόρι Κινίαρ, Γκέιλ Ράνκιν, Πάπα Εσιέντου 
Σύνοψη: Μετά από μία προσωπική τραγωδία, η Χάρπερ (Τζέσι Μπάκλεϊ) αποσύρεται στην πανέμορφη αγγλική εξοχή για να θεραπεύσει το τραύμα της. Όμως κάτι ή κάποιος από το δάσος εμφανίζεται και την παρενοχλεί. Αυτό που ξεκινάει σαν αδιόρατος φόβος εξελίσσεται σε καθολικό εφιάλτη, που φιλοξενεί τις πιο σκοτεινές της αναμνήσεις.
Δινανομή: Tanweer
Σχόλιο: Κλασσικό θρίλερ τρόμου.

Μαύρα γυαλιά - Dark glasses 
Είδος: Τρόμου, Μυστηρίου, Θρίλερ (82΄)
Χώρα: Ιταλία (2022)
Σκηνοθεσία: Ντάριο Αρτζέντο 
Παίζουν: Ιλένια Παστορέλι, Άσια Αρτζέντο, Αντρέα Γκερπέλι, Άντρεα Ζανγκ 
Σύνοψη: Ρώμη. Μια έκλειψη κρύβει τον ήλιο και οι ουρανοί μιας ζεστής καλοκαιρινής μέρας μαυρίζουν, ενώ το «σκότος» περιβάλλει την Νταϊάνα όταν ένας κατά συρροή δολοφόνος την επιλέγει ως θήραμα. Προσπαθώντας να αποφύγει τον διώκτη της, η γυναίκα τρακάρει με το αμάξι της και χάνει την όρασή της. Συνέρχεται από το αρχικό σοκ αποφασισμένη να παλέψει για τη ζωή της, μόνο που δεν είναι πια μόνη. Ο Τσιν, ένα μικρό αγόρι που επιβίωσε από το τροχαίο, την προστατεύει και γίνεται τα μάτια της. Αλλά ο δολοφόνος δεν θα εγκαταλείψει το θύμα του. Ποιος θα σωθεί;
Διανομή: Cinobo
Σχόλιο: Ένα θρίλερ υψηλής έντασης από τον θρυλικό Ντάριο Αρτζέντο.

Οι έρωτες μιας ξανθιάς - Lásky jedné plavovlásky – Loves of a blonde
Είδος: Αισθηματικό, Κομεντί (88΄)
Χώρα: Τσεχοσλοβακία (1965, αποκατεστημένη ψηφιακά)
Σκηνοθεσία: Μίλος Φόρμαν
Παίζουν: Χάνα Μπρεχόβα, Βλαντιμίρ Πούτσολντ, Βλαντιμίρ Μενσίκ, Γιόζεφ Σεμπάνεκ
Σύνοψη: Ένας διευθυντής εργοστασίου υποδημάτων στην αγροτική Τσεχοσλοβακία ζητάει από το στρατό να στείλει άνδρες στην περιοχή, προκειμένου να αναπτερώσει το ηθικό των νεαρών εργατριών του, που στερούνται ανδρικής συντροφιάς από τότε που στρατολογήθηκαν οι ντόπιοι. Ο στρατός στέλνει έφεδρους, κυρίως παντρεμένους ή μεσήλικες άνδρες και η τοπική καλλονή Αντούλα, απωθεί όσους προσπαθούν να την κερδίσουν, χάρη του Μίλντα ενός πιανίστα της τζαζ, που πρόσφατα ήρθε από την Πράγα για να παίξει και την έχει εντυπωσιάσει λέγοντάς της ότι «οι περισσότερες γυναίκες είναι στρογγυλές σαν κιθάρες, αλλά είσαι σαν κιθάρα του Πικάσο». Μετά από μια νύχτα μαζί του, πηγαίνει στην Πράγα για να τον συναντήσει. Η προστατευτική μαμά του και ο κουραστικός πατέρας του δεν μένουν ευχαριστημένοι όταν τη βλέπουν στο κατώφλι με τη βαλίτσα της.
Διανομή: New Star
Σχόλιο: Από τις πρώτες ταινίες του Μίλος Φόρμαν, θεματικά τολμηρή για την εποχή της, αλλά ενδιαφέρουσα ως κοινωνικό χρονικό και σάτιρα ηθών. (Για αναλυτική κριτική, διαβάστε ΕΔΩ)

Κάτω από το ηφαίστειο – Under the volcano
Είδος: Δράμα (109’)
Χώρα: ΗΠΑ, Μεξικό (1984)
Σκηνοθεσία: Τζον Χιούστον
Παίζουν: Άλμπερτ Φίνει, Ζακλίν Μπισέ, Άντονι Άντριους
Σύνοψη: Βρισκόμαστε στα 1939 στην Κουερναβάκα του Μεξικό καθώς ο πόλεμος ξεσπάει στην Ευρώπη και εμείς βιώνουμε μία ημέρα από τη ζωή του ξεπεσμένου υποπρόξενου της Μεγάλης Βρεταννίας Τζέφρι Φίρμιν σε αυτή τη μικρή πόλη του μεξικανικού νότου που γιορτάζει με το δικό της χαρακτηριστικό τρόπο την Ημέρα των Νεκρών. Ο Φίρμιν έχοντας χάσει πια τα πάντα, έχει αφήσει τον εαυτό του να βουτηχτεί μέχρι το μεδούλι στον αλκοολισμό και την απελπισία. Η αυτοκαταστροφική του συμπεριφορά, όμοια με έναν παγκόσμιο χάρτη που καταρρέει, πηγάζει από τη μια από τη λύπη που νιώθει για τον Χιου, τον ετεροθαλή αδελφό του και ιδεαλιστή νομάδα,και από την άλλη για την πρώην του σύζυγο Ιβόν, που επέστρεψε με απελπισμένες ελπίδες επανένωσης με τον Τζέφρι.
Διανομή: Bibliotheque
Σχόλιο: Η διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος του Μάλκομ Λόουρι, που
αναγνωρίζεται ως ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, γίνεται ένα εξαιρετικό φιλμ από τον Τζον Χιούστον. (Για αναλυτική κριτική, διαβάστε ΕΔΩ)

Το γεγονός - L’ événement - Happening
Είδος: Δράμα (100΄)
Χώρα: Γαλλία (2021)
Σκηνοθεσία: Οντρέ Ντιγουάν 
Παίζουν: Άναμαρία Βαρτολομέι, Κασέι Μοτέ-Κλέιν, Άννα Μουγκλαλίς, Λουανά Μπαζραμί, Λουίζ Ορί Ντικερό, Λουίζ Σεβιλότ, Πιο Μαρμάι 
Σύνοψη: Γαλλία, 1963. Η Αν είναι μια νέα, έξυπνη, πολλά υποσχόμενη φοιτήτρια που βλέπει τις πανεπιστημιακές σπουδές της σαν τη μόνη διέξοδο από την εργατική τάξη στην οποία γεννήθηκε. Όταν, όμως, συνειδητοποιήσει ότι έχει μείνει έγκυος, τα όνειρά της μοιάζουν καταδικασμένα - εκτός και αν καταφέρει να τερματίσει την εγκυμοσύνη της, κάτι που όμως είναι ακόμη παράνομο και κοινωνικά κατακριτέο εκείνη την εποχή. Καθώς οι εβδομάδες περνούν, με την εξεταστική να πλησιάζει και την κοιλιά της να φουσκώνει, η Αν αποφασίζει να αναλάβει δράση και να αψηφήσει τον νόμο, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να λάβει ολοένα πιο δραστικά μέτρα.  Κανείς δεν της τείνει χέρι βοηθείας και θα πρέπει να έρθει αντιμέτωπη με τη ντροπή και τον πόνο, ακόμη κι όταν πρέπει να ρισκάρει την ίδια της τη ζωή...
Διανομή: Rosebud.21
Σχόλιο: Μια προσαρμογή του ομώνυμου μυθιστορήματος της Annie Ernaux, που ανατρέχει στην εμπειρία της με την άμβλωση, όταν ήταν ακόμα παράνομη στη Γαλλία τη δεκαετία του 1960.

Ελκάνο & Μαγγελάνος: Ο πρώτος περίπλους της γης - 
Elcano y Magallanes: La primera vuelta al mundo
Είδος: Κινούμενα Σχέδια, Περιπέτεια, Οικογενειακή (90΄)
Χώρα: Ισπανία (2019)
Σκηνοθεσία: Άνχελ Αλόνσο 
Μεταγλωττισμένη στα Ελληνικά 
Σύνοψη: Ένα ταξίδι στο άγνωστο που ξεκίνησε με επικεφαλής τον πασίγνωστο Φερδινάνδο Μαγγελάνο και ολοκληρώθηκε με τον Χουάν Σεμπαστιάν Ελκάνο. Καταιγίδες, πείνα, εχθρικές φυλές. Πέντε πλοία ξεκινούν από τη Σεβίλλη. Τρία χρόνια μετά, επιστρέφει μόνο ένα, κάνει τον πλήρη περίπλου και αποδεικνύει ότι η Γη είναι στρογγυλή.
Δινανομή: Tanweer
(Κείμενό μου από τη σημερινή έντυπη Αμαρυσία)