7/6/22

Χαμένες ψευδαισθήσεις - Illusions perdues – Lost Illusions

Βασισμένο στο μυθιστόρημα του Γάλλου μυθιστοριογράφου και θεατρικού συγγραφέα Ονορέ ντε Μπαλζάκ (1799-1850) που αρχικά εκδόθηκε σε τρία μέρη: «Οι δύο ποιητές» το 1837, «Ένας μεγάλος άντρας της επαρχίας στο Παρίσι» το 1839 και «Τα βάσανα του εφευρέτη» το 1843, το φιλμ ακολουθεί τη ζωή του Λυσιέν ενός νεαρού επαρχιώτη από την Αγκουλέμ, που αναζητά τη λογοτεχνική δόξα στο Παρίσι  κατά τη διάρκεια της Παλινόρθωσης (1814-1830). 
Ο Ξαβιέ Ζανολί, χρησιμοποιώντας αφηγητή που παρεμβαίνει συμπληρωματικά στην εικόνα χωρίς πλεονασμούς, για να αποδώσει τη γλαφυρή και πλούσια σε περιγραφές γραφή του Ονορέ Ντε Μπαλζάκ (έχω διαβάσει το βιβλίο σε μετάφραση Γιάννη Δρασγάνη, Εκδ. Κάκτος, 1989), σκιαγραφεί με ρεαλισμό τα ήθη της γαλλικής κοινωνίας του πρώτου μισού του 19ου αιώνα, τόσο στην επαρχία όσο και στο Παρίσι περιγράφοντας το περιβάλλον των εκδοτικών, δημοσιογραφικών και λογοτεχνικών κύκλων του Παρισιού και αναδεικνύοντας τη διαφθορά, τις δωροδοκίες και τους εκβιασμούς που κυριαρχούσαν στο χώρο και θυμίζουν δραματικά τη σύγχρονη πραγματικότητα. Παράλληλα, εκφράζει τις «χαμένες ψευδαισθήσεις» του Λυσιέν έναντι του λογοτεχνικού κόσμου, της αριστοκρατίας και του πεπρωμένου του.
Ο σκηνοθέτης με τον τρόπο του, μας λέει επίσης, ότι τα fake news της σημερινής εποχής, έχουν βαθιές ρίζες και δεν είναι κάτι καινούργιο. Εν τούτοις το φιλμ δίνει ιδιαίτερο βάρος στο δεύτερο μέρος του μυθιστορήματος του Μπαλζάκ (Ένας μεγάλος άντρας της επαρχίας στο Παρίσι), με λυρισμό και αυθεντικότητα, κυρίως χάρη στην εξαίρετη φωτογραφία του Κριστόφ Μποκάρν και την επιμέλεια της μουσικής από την Βαρντά Κακόν.
Παρά το μεγάλο μήκος της, η ταινία  κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή και χάρη των ερμηνειών, μεταξύ των οποίων και εκείνης του Ζεράρ Ντεπαρντιέ, που υποδύεται έναν κυνικό μεγαλοεκδότη της εποχής. (Κριτική μου στο myfilm)
INFO
Προβάλλεται από 9/6/2022 στις αίθουσες
Είδος: Δράμα, Αισθηματικό, Ιστορικό (150΄)
Χώρες: Γαλλία, Βέλγιο (2021)
Σκηνοθεσία: Ξαβιέ Ζανολί
Παίζουν: Μπενζαμέν Βουαζέν, Βενσάν Λακόστ, Σαλόμ Ντεβέλ, Σεσίλ Ντε Φρανς, Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Ξαβιέ Ντολάν, Ζαν Μπαλιμπάρ
Σύνοψη: Ο Λυσιέν είναι ένας νέος και άσημος ποιητής της Γαλλίας του 19ου αιώνα. Έχει μεγάλες προσδοκίες και θέλει να προκαλέσει την τύχη του. Έτσι αφήνει το πατρικό του σπίτι στην επαρχία για να  κυνηγήσει τα όνειρα του στο Παρίσι. Σύντομα  θα βρεθεί χαμένος  σε μια μεγάλη πόλη όπου κυριαρχεί  ο νόμος του κέρδους και της υποκρισίας.
Διανομή : Spentzos Film