8/6/22

Το θολό ποτάμι του Μπαασίμ – The muddy river of Baasim

Ένα ντοκιμαντέρ-οδοιπορικό και μια ιστορία ενηλικίωσης, μέσα από την πορεία δέκα χρόνων του ανήλικου Κούρδου πρόσφυγα Ραφίκ Ντάγοντ, που αναζητά τον αδελφό του Μπαασίμ από τη Συρία μέχρι την Ουγγαρία.
Ο Ραφίκ την περίοδο αυτή θα διασχίσει εννέα χώρες και θα ενηλικιωθεί κατά τη διάρκεια του προσφυγικού ταξιδιού. Την περίοδο αυτή θα διασχίσει εννέα χώρες, θα διαφύγει από το Κομπάνι και θα βρεθεί στο στρατόπεδο του Κιρκάν στην επαρχία Χατάι της Τουρκίας, στα σύνορα με τη Συρία. Θα περιπλανηθεί στα εδάφη της Τουρκίας, θα μεταφερθεί στην Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια στην Αδριανούπολη προκειμένου να περάσει κρυφά τον Έβρο. Εκεί, θα συναντήσει τους διαβόητους διακινητές Εμρέ και Σεμίχ που θα του υποσχεθούν το πέρασμα στην απέναντι όχθη και τη συνάντησή του με τον αδελφό του. Θα συλληφθεί στην Ελλάδα, θα μεταφερθεί σε δομή προσφύγων της Θεσσαλονίκης, θα διασχίσει νύχτα τα βουνά της Αλβανίας, θα κοιμηθεί σε νεκροταφείο της Κροατίας, θα βρεθεί αντιμέτωπος με τους φρουρούς των συνόρων, τους ψηλούς φράχτες κατά μήκος της βαλκανικής διαδρομής και την αστυνομική βία σε όλες τις εκφάνσεις της. 
Την αδιάκοπη περιπλάνηση του Ραφίκ (και του κάθε Ραφίκ στο όριο της ζωής και του θανάτου), παρακολουθεί στενά ο φακός του Θωμά Σίδερη καταγράφοντας όχι μόνο τις δικές του κινήσεις, αλλά και εκείνες του ανθρώπινου ποταμιού που κινείται βουβά προς τη Δύση, των στρατιωτών που φυλούν τα σύνορα κάθε χώρας και όλων εκείνων που στήνουν τα συρματοπλέγματα και τους πανύψηλους φράχτες.  
Η φωτογραφία των Mert Kaya και Selahattin Sevi όπως και η πρωτότυπη μουσική του Θανάση Αλατά είναι συγκλονιστικές.
Το ντοκιμαντέρ συμμετείχε στο 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και στο 1ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Καταλονίας, απέσπασε το 1ο βραβείο στο Διεθνές Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας καθώς και το Βραβείο Κοινού. (Κριτική μου στο myfilm)
INFO
Προβάλλεται από 9/6/2022 στις αίθουσες 
Είδος: Ντοκιμαντέρ, Κοινωνικό (93΄)
Χώρες: ΗΠA, Ελλάδα, Γερμανία (2020)
Σκηνοθεσία: Θωμάς Σίδερης
Σύνοψη: Το «Θολό ποτάμι του Μπαασίμ» είναι η καταγραφή της πορείας δέκα χρόνων του ανήλικου Κούρδου πρόσφυγα Ραφίκ Ντάγοντ που αναζητά τον αδελφό του Μπαασίμ από τη Συρία μέχρι την Ουγγαρία ακολουθώντας το βουβό ανθρώπινο ποτάμι. 
Διανομή: New Star