9/6/22

Παρίσι 13ο Διαμέρισμα – Les Olympiades, Paris 13e

Ο γαλλικός τίτλος Les Olympiades είναι το όνομα μιας παρισινής συνοικίας (το 13ο Διαμέρισμα) όπου διαδραματίζεται η υπόθεση του φιλμ. Χαρακτηρίζεται από ένα σύμπλεγμα πολυώροφων κτηρίων κατοικιών, που χτίστηκε τη δεκαετία του '70 και είναι γνωστό ως «η μεγαλύτερη Chinatown σε όλη την Ευρώπη», λόγω του πολυπολιτισμικού χαρακτήρα των κατοίκων της.
Σ’ αυτή την περιοχή λοιπόν, η Εμίλ (Λούσι Ζανγκ) που ζει μόνη και ψάχνει για συγκάτοικο να μοιραστούν το ενοίκιο, δέχεται προσφορά από έναν καθηγητή τον Καμίλ (Μακίτα Σαμπά) επειδή θεώρησε γυναικείο το όνομά του και τελικά συνδέονται. Την ίδια ώρα η φοιτήτρια Νόρα (Νοέμι Μερλάντ) δέχεται μπούλινγκ επειδή μοιάζει με την πορνοστάρ Άμπερ (Τζένι Μπεθ) που διαθέτει τις υπηρεσίες της διαδικτυακά και αναγκάζεται να την βρει στο διαδίκτυο και να γίνουν φίλες σε μια προσπάθεια να λύσει το πρόβλημα του μπούλινγκ. 
Όλα αυτά τα πρόσωπα, κάποια στιγμή συναντιόνται και αλλάζουν κοινωνικούς ρόλους και σχέσεις μεταξύ τους, μέχρι να ανακαλύψουν τι ακριβώς θέλουν από τη ζωή τους, τί είναι αυτό που του ικανοποιεί περισσότερο.
Ο Ζακ Οντιάρ ισορροπεί μεταξύ κοινωνικού σχολιασμού, σάτιρας συμπεριφορών και ειρωνικών συμπτώσεων χωρίς να προδίδει το θέμα του, που είναι οι σχέσεις των ανθρώπων διαφορετικής κουλτούρας (που συγκατοικούν στη μεγαλύτερη Chinatown της Ευρώπης), οι οποίοι στην προσπάθεια να συμβιβαστούν (ή να παραμείνουν ασυμβίβαστοι) πέφτουν σε παγίδες, ακόμα και στις δικές τους.
Κάποιες ερωτικές σκηνές του πρώτου μέρους ίσως δώσουν λαβή για παρεξήγηση του είδους του φιλμ, με λίγη υπομονή όμως, ο θεατής θα απολαύει μια κομεντί αισθηματικών σχέσεων με τα σχετικά τους σκαμπανεβάσματα (Κριτική μου στο myfilm)
INFO
Προβάλλεται από 9/6/2022 στις αίθουσες
Είδος: Κομεντί, Αισθηματικό (105΄)
Χώρα: Γαλλία (2021)
Σκηνοθεσία: Ζακ Οντιάρ
Παίζουν: Λούσι Ζανγκ, Μακίτα Σαμπά, Νοέμι Μερλάντ, Τζένι Μπεθ
Σύνοψη: Η Εμίλ συναντά τον Καμίλ που έλκεται από τη Νόρα, η οποία διασταυρώνεται με την Άμπερ. Τρία κορίτσια και ένα αγόρι. Είναι φίλοι, μερικές φορές εραστές, συχνά και τα δυο ταυτόχρονα.
Διανομή: Cinobo